Nogomet

Video: Tottenham vođen Adebayorom preokrenuo zaostatak i prošao, sigurni Juventus i Benfica

Filip Han • četvrtak, 27.02.2014.
Video: Tottenham vođen Adebayorom preokrenuo zaostatak i prošao, sigurni Juventus i Benfica
Foto: EPA

Završeni su susreti šesnaestine finala Europske lige. U utakmicama kasnijeg termina nije bilo iznenađenja, prolazak dalje osigurali su Juventus, Benfica, Lyon, Fiorentina, kao i Tottenham koji je uspio preokrenuti zaostatak iz prve i iz današnje utakmice...

Juventus je na gostovanje kod Trabzonspora donio prednost od 2:0 iz prve utakmice čime si je već bio osigurao lakše disanje. I ova je utakmica odigrana u sličnom tonu kao i prošla, a i rezultat je bio identičan. Arturo Vidal načeo je u 18. minuti Trabzonspor golom nakon odbijanca. Posao je dovršen u 33. minuti kada je zabio Pablo Osvaldo i osigurao Staroj dami pobjedu i prolazak u iduću fazu natjecanja.

Fiorentina je na domaćem travnjaku odigrala samo remi protiv Esbjerga, no i to je bilo dovoljno za prolazak dalje s obzirom na rezultat od 3:1 iz prve utakmice. Prvo poluvrijeme utakmice proteklo je prilično mirno, a već je početak drugog donio prednost za domaće nakon što je Josip Iličić zabio iz slobodnog udarca. Imala je Fiorentina još nekoliko prilika koje ipak nije uspjela realizirati, dok su gosti u sudačkoj nadoknadi utakmice uspjeli zabiti "počasni" pogodak. Realizator je bio Mikkel Vestergaard.

Lyon u dvije utakmice protiv Čornomoreca nije pružio briljantne predstave, no u današnjoj utakmici uspio je proći dalje. Iako susret nije ponudio previše uzbuđenja osim nekoliko dobrih reakcija vratara koji su spašavali obje momčadi, Alexandre Lacazette donio je slavlje Lyonu golom u 81. minuti. Bio je to jedini pogodak u oba susreta, no dovoljan za Lyonov plasman u narednu fazu.

Tottenham je uspio preokrenuti minimalni zaostatak koji je imao nakon prve utakmice protiv Dnipra, te dobrom predstavom pred svojom publikom slaviti rezultatom 3:1. Nakon prvog poluvremena na semaforu je stajao nepromijenjen rezultat, no već tri minute nakon povratka s odmora za Dnipro je zabio Roman Zozulya. Zaostatak je trgnuo domaće igrače, a izjednačenje je stiglo u 56. minuti kad je iz slobodnjaka zabio Christian Eriksen.

Potpuni preokret Tottenham može zahvaliti Emmanuelu Adebayoru i Zozulyi koji je u 63. minuti dobio izravni crveni karton. U 65. minuti Eriksen je ubacio pred suparnički gol, a Adebayor je uspio to dočekati i zabiti. Već četiri minute poslije Adebayor je zabio za konačnih 3:1 i prolazak svoje ekipe.

Kod Dnipra Ivan Strinić odigrao je svih 90 minuta, a Nikola Kalinić utakmicu je popratio s klupe.

Jedinu gostujuću pobjedu uz Juventus upisao je Anži kod Genka. Gosti su poveli u 64. minuti nakon autogola Tshimange. U 71. gol za 0:2 postigao je Aliev, a Genku je nada za izjednačenje nestala zajedno s Tagirbekovim koji je u 81. minuti zaradio crveni karton i tako otežao svojoj ekipi. Rezultat u prvoj utakmici bio je 0:0 pa se Anži plasirao dalje zahvaljujući današnjem ogledu.

Nakon minimalnog gostujućeg slavlja, Benfica je pokazala punu dominaciju kod kuće svladavši s 3:0 PAOK. Sva su tri gola pala u razdoblju od deset minuta, u 70. je poentirao Gaitan iz slobodnog udarca. Osam minuta poslije Benfica je dobila jedanaesterac zbog igranja rukom, a zabio ga je Lima. Već minutu poslije sve je dovršio Lazar Marković trećim golom.

Alkmaar i Liberec odigrali su neriješenu utakmicu, a dalje je prošao Alkmaar jer je slavio u prvom susretu. Na domaćem terenu nizozemski klub je poveo poslije pogotka Viergevera u 19. minuti. Liberecu je bilo potrebno nešto manje od sat vremena igre da izjednači, u 72. pogodio je Budnik, no s obzirom na to da se rezultat više nije mijenjao, taj pogodak nije ništa značio.

Utakmicu bez pogodaka odigrali su Valencia i Dinamo Kijev, a dalje je prošao španjolski klub zbog pobjede od 2:0 u prvom dvoboju. Ognjen Vukojević odigrao je cijelu utakmicu kod Dinama, a Domagoj Vida susret je odgledao s klupe.

Europska liga, šesnaestina finala, uzvratne utakmice:
Alkmaar - Liberec 1:1 (1:0)
Benfica - PAOK 3:0 (1:0)
Fiorentina - Esbjerg 1:1 (3:1)
Genk - Anži 0:2 (0:0)
Lyon - Čornomorec 1:0 (0:0)
Tottenham - Dnipro 3:1 (0:1)
Trabzonspor - Juventus 0:2 (0:2)
Valencia - Dinamo Kijev 0:0 (2:0)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.02.2014. u 15:03
    Od ovih koji dijele hrpu minusa bez ikakve argumentacije, zanima me kako bi reagirali da je neki naš, "mali" hrvatski klub ovako pokraden protiv "velikog" engleskog kluba? Ili još gore, da je hrvatska nogometna reprezentacija ovako oštećena protiv Engleza, dali bi se i onda pravili mutavi da tu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.02.2014. u 13:51
    Na stranu suđenje koje je bilo totalno domaćinsko,ali samo ponašanje igrača Totenhema ,masa podcjenjivačkih startova sa isturenim laktovima,e to mi se stvarno zgadilo.Nejasni su mi samo ovi minusi koje su dobili prethodni diskutanti,po meni je to samo manifestacija primitivizma .Osim ako sami... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Zdren28.02.2014. u 09:33
    Sudac je poprilično pogriješio s tim kartonom Zozulyi.Slično je bilo i kod Genk - Anzhi, no tamo srećom nije bilo posljedica.
    Zdren
  • Obrisan korisnik28.02.2014. u 00:17
    Očito se netko uplašio da bi svi Englezi mogli ispasti već u prvoj rundi na proljeće, kad su Tottenhamu dodijelili ovakav sudački poguranac.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.02.2014. u 00:12
    SRAMOTA!!!! To je sve što mogu reči poslje ovakve utakmice Tottenhama i Dnipra. Ne znam što mi se više zgadilo, ovo kako je Balog cijelu utakmicu navijao za Tottenham ili ovo kako je sudac cijelu utakmicu sudio za Tottenham. Od početka utakmice sve što se moglo, sudio je za Tottenham. Onaj lakat... [više na forumu]
    Obrisan korisnik