Nogomet

Video: U reprizi finala EP Španjolci svladali Talijane, razigrana Francuska prejaka za Nizozemsku

Igor Šestak • četvrtak, 06.03.2014.
Video: U reprizi finala EP Španjolci svladali Talijane, razigrana Francuska prejaka za Nizozemsku
Foto: EPA

Nogometne reprezentacije u srijedu su imale priliku odraditi posljednje prijateljske utakmice prije početka priprema za Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Bilo je tu pravih europskih klasika poput okršaja Španjolaca i Talijana te Francuza i Nizozemaca, a oba su susreta otišla na stranu domaćina. Nijemci i Englezi upisali su minimalne pobjede, Argentina mršavi remi u Rumunjskoj, a Portugal je uvjerljivo pobijedio Kamerun, afričku reprezentaciju koja će u Brazilu biti suparnik Hrvatskoj.

S nestrpljenjem se očekivao susret Španjolske i Italije, koji je ujedno bio i repriza finala posljednjeg Europskog prvenstva. Utakmica je igrana na stadionu Vicente Calderon u Madridu, a Španjolci su po svom običaju dominirali posjedom lopte. Talijani su imali dobre prilike preko Cercija i Osvalda, no Furija je na kraju zasluženo slavila s minimalnih 1:0. Strijelac jedinog pogotka bio je Pedro u 63. minuti, nakon akcije Silve i Inieste.

U drugom izrazito snažnom sudaru europskih divova snage su odmjerile Francuska i Nizozemska. Tijekom svih 90 minuta Francuzi su bili bolji i na kraju su zasluženo slavili rezultatom 2:0. Bila je to njihova prva pobjeda nad Nizozemskom od 1997. godine. U vodstvo ih je doveo Benzema u 32. minuti i tako još jednom potvrdio briljantnu formu, a drugi pogodak na utakmici pao je devet minuta kasnije. Strijelac je bio Matuidi, kojem je to bio prvi reprezentativni pogodak. Izabranici Luisa van Gaala nisu se iskazali i nizozemskom izborniku ostaju muke do okupljanja uoči Prvenstva u Brazilu.

Za Hrvatsku vrlo zanimljiva utakmica igrana je u Leiriji, gdje su Portugalci ugostili Kamerun, afričku reprezentaciju koja s Hrvatskom dijeli skupinu na SP. Prvih 45 minuta okončano je rezultatom 1:1. Portugal je bio bolji, poveo je preko Cristiana Ronalda, ali prednost je ispustio u završnici poluvremena kad je obrambene neopreznosti domaćina kaznio Aboubakar. U nastavku je na terenu postojala samo jedna reprezentacija - ona portugalska. U 66. minuti za 2:1 pogodio je Meireles, a do uvjerljive 5:1 pobjede Portugal su odveli Coentrao, Edinho i Ronaldo svojim drugim pogotkom.


Nijemci su u Stuttgartu ugostili Čileance i pobijedili ih s minimalnih 1:0. Joachim Löw nije previše kombinirao oko sastava, poslao je na teren svoje najjače adute, a pobjedu mu je donio Mario Götze pogotkom u 16. minuti. U akciji su još sudjelovali Schweinsteiger i Özil, a mladi veznjak Bayerna lijepo je ljevicom pogodio gornji kut suparničkih vrata. Treba istaknuti da su se Čileanci pokazali u vrlo dobrom svjetlu i da su bili malo prisebniji u završnici, mogli su napustiti Stuttgart bez poraza. Najbliže pogotku bio je Barcelonin Sanchez koji je u drugom poluvremenu pogodio vratnicu.

Minimalnu pobjedu ubilježila je i Engleska, na Wembleyu protiv Danske. Gordi Albion dugo je lomio otpor žilavih Danaca, stvarao prilike, ali raspoložen je bio vratar Leicester Cityja Schmeichel. Kad se već činilo kako će utakmica završiti bez pogodaka, u 82. minuti ukazao se Sturridge i centaršut Lallane pretvorio u pobjednički pogodak, koji će Royu Hodgsonu osigurati barem malo mira u biranju igrača za Svjetsko prvenstvo.

U akciji su bili i Argentinci. S vrlo jakim sastavom kojeg je predvodila napadačka trojka Agüero - Higuain - Messi nisu se iskazali na gostovanju u Bukureštu. Svih 90 minuta mreže su mirovale i Rumunji su mogli biti vrlo zadovoljni remijem protiv snažne Argentine, a posebno činjenicom da nisu primili pogodak. U prvom poluvremenu Rumunjska je postigla činilo se regularan pogodak preko Maxima, ali talijanska sudačka trojka poništila je taj pogodak zbog navodnog zaleđa.

Mnogo se posljednjih dana pričalo o utakmici Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država. Ona je naposljetku odigrana na Cipru, zbog političkih napetosti u Ukrajini, a pobjedu su odnijeli baš Ukrajinci. Reprezentaciju koju s klupe vodi Jürgen Klinsmann svladali su 2:0, a strijelci su bili Jarmolenko u 12. i Dević u 68. minuti.

Bez pobjednika su završili susreti Austrije i Urugvaja te Belgije i Obale Bjelokosti. Na stadionu u Klagenfurtu Austrijanci su poveli preko Janka u 14. minuti, a izjednačenje Urugvaju donio je Pereira u 66. minuti. U Bruxellesu su naši suparnici iz kvalifikacija za SP imali 2:0 nakon prvih 50 minuta igre, a strijelci su bili Fellaini i Nainggolan. Međutim, Afrikanci su uspjeli poravnati rezultat u posljednjih 15 minuta i to golovima Drogbe i Gradela, koji je konačnih 2:2 postavio u drugoj minuti sudačke nadoknade.

Srbija je na Aviva stadionu u Dublinu preokretom došla do pobjede nad Irskom. Domaćini su u osmoj minuti poveli golom Longa, a strijelci za Srbiju bili su McCarthy u vlastitu mrežu u 48. minuti te Đorđević 12 minuta kasnije. Uspješnu večer imali su Škoti i Velšani. Škotska je na gostovanju u Poljskoj slavila 1:0 zahvaljujući pogotku Browna, a Wales je bio vrlo uvjerljiv protiv Islanda. U pobjedi 3:1 strijelci su bili Collins, Vokes i Bale, a i četvrti pogodak na utakmici djelo je velškog reprezentativca Williamsa, koji je pogodio vlastitu mrežu.

Vrlo uzbudljivo bilo je na utakmici Australije i Ekvadora, igranoj u Londonu, koja je završila pobjedom Južnoamerikanaca rezultatom 4:3. Australci su preko dvostrukog strijelca Cahilla i Jedinaka iz kaznenog udarca imali 3:0 nakon pola sata igre, no u nastavku utakmice se dogodio totalni obrat. Martinez, Castillo, Valencia i Mendez u sudačkoj nadoknadi donijeli su Ekvadoru veliki preokret i pobjedu koja će ih sigurno napuniti samopouzdanjem.

Prijateljske utakmice:
Rumunjska - Argentina 0:0
Ukrajina - SAD 2:0
Austrija - Urugvaj 1:1
Njemačka - Čile 1:0
Irska - Srbija 1:2
Belgija - Obala Bjelokosti 2:2
Poljska - Škotska 0:1
Wales - Island 3:1
Francuska - Nizozemska 2:0
Engleska - Danska 1:0
Australija - Ekvador 3:4
Portugal - Kamerun 5:1
Španjolska - Italija 1:0

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik06.03.2014. u 10:59
    Koliko dobrih igrača imaju ti Španjolci pa to je strašo... Ekipa od igrača koji nisu pozvani za ovu tekmu: De Gea - Monreal, Pique, Puyol, Arbeloa - Javi Garcia, Mata, Isco - Villa, Lorente, Torres... Ne kažem da su trebali biti pozvani, ali i ovo je i više nego odlična ekipa :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.03.2014. u 08:15
    Otkad je u Feneru, Raul Meireles se fura na Sulejmana Veličanstvenog...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.03.2014. u 01:37
    australija je smiješna
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.03.2014. u 00:55
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik06.03.2014. u 00:54
    costa jako loš, živo me zanima oće li mu del bosque dati još jednu priliku ili se držati provjerenog recepta s fabregasom kao lažnom devetkom...a i mora paziti na moral ekipe, ako bude forsirao costu što će reći negredo koji je zabio golova kao i on u klubu, a u reprezentaciji je više manje uvijek... [više na forumu]
    Obrisan korisnik