Košarka

Valencia spriječila ruski hat-trick izbacivši Himki, u četvrtfinalu Nižnji Novgorod i Unics Kazan

Sportnet • srijeda, 12.03.2014.
Valencia spriječila ruski hat-trick izbacivši Himki, u četvrtfinalu Nižnji Novgorod i Unics Kazan

Nakon što je u četvrtfinale na krilima sjajnog Radoševića prošla Alba i u zanimljivoj završnici svoje četvrtfinale izborio Budivelnik izbacivši francusku momčad Nanterre, prolazak dalje izborile su i dvije ruske momčadi Nižnji Novgorod i Unics Kazan, a ruski hat-trick spriječila je Valencia koja je izbacila Himki. Uzvratne utakmice donijele su i neka iznenađenja…

Momčad Velimira Perasovića prošla je u četvrtfinale Eurokupa iako je izgubila od ruske momčadi Himkija 97:82. Himki ipak nije uspio iskoristiti prednost domaćeg terena iako su bili sasvim blizu prolaska dalje. Domaća momčad od početka je dala do znanja da se neće predati i prve dvije četvrtine završile su rezultatom 47:39.

Drugo poluvrijeme nastavilo se u prijašnjem ritmu te su i zadnje dvije četvrtine otišle na stranu ruske momčadi, ali ni to nije bilo dovoljno za prolazak dalje, a domaći igrači su ovaj put, unatoč pobjedi, ostali kratki samo za jedan koš. Naime, slavili su s 15 koševa razlike što je jedan manje od prve utakmice, u kojoj su Španjolci slavili sa 16 koševa više.

Najučinkovitiji igrači kod Rusa bili su Marko Popović s ubačenih 20 poena (3/5, 4/6 trica) uz pet asistencija i James Augustin s također 20 poena (4/5, 1/2 trica) uz sedam skokova i dvije asistencije te tri ukradene lopte i dvije blokade, a odličan je bio i Krešimir Lončar s 15 poena (7/10) uz tri skoka, jednom asistencijom i dvije blokade. Kod gostiju najviše se istaknuo Bojan Dubljević s upisana 23 poena (6/9, 3/6 trica) uz pet skokova, jednom ukradenom loptom, asistencijom i blokadom.

Svojevrsno čudo dogodilo se u Novgorodu, Bešiktaš nije uspio pretvoriti veliku prednost iz prve utakmice u prolazak dalje, izgubili su od ruske momčadi Nižnji Novgorod 95:71. Rusi su od samog početka krenuli snažnog te preuzeli kontrolu utakmici i već na kraju prve četvrtine imali su prednost od sedam koševa. Druga četvrtina otišla je također u korist domaće momčadi, a na poluvremenu rezultat je bio 41:33.

Iduće dvije četvrtine nisu donijele velike promjene, otišle su na stranu domaćina koji su samo povećavali svoju prednost i na kraju zasluženo slavili s više no dovoljnom razlikom. Iako su na gostovanje došli sa čak 17 koševa prednosti, Turci su uspjeli prokockati sve i izgubiti sa 24 koša razlike što je Rusima bilo i više no dovoljno za četvrtfinale.

Rus Vadim Panin ubacio je za svoju momčad 23 poena (4/5, 4/5 trica) uz osam skokova, tri asistencije i blokadom, a sjajan je bio i Taylor Rochestie s također ubačena 23 poena (2/5, 4/5 trica) uz dva skoka, sedam asistencije i blokadom. Bešiktaš je predvodio Chris Lofton koji je upisao 22 poena (3/6, 5/10 trica) uz blokadu, asistenciju i ukradenu loptu, a u strijelce se upisao i Tomislav Ružić s dva ubačena poena, tri skoka, blokadom i ukradenom loptom.

Da Rusi imaju još jedan razlog za slavlje potvrdio je Unics Kazan pobjedom nad češkom momčadi Basketball Nymburk rezultatom 75:59. Velik dio posla Unics je obavio već na gostovanju, a uzvratnom utakmicom samo su potvrdili nadmoć pokazanu u prvoj utakmici osmine finala Eurokupa. Na odmor su otišli zadovoljniji gosti s rezultatom 34:40.

Nakon poluvremena bolje su reagirali domaći igrači koji su okrenuli rezultat u svoju korist, a svoje suparnike ostavili su na samo 18 zabijenih koševa u zadnje dvije četvrtine. Krajem treće četvrtine imali su prednost od dva koša, koja je do kraja utakmice rasla te su na kraju pobijedili sa 17 koševa razlike i sa dvije pobjede zasluženo prošli u četvrtfinale.

Prvo ime utakmice bio je Andrew Goudelock koji je ubacio 29 poena (4/9, 6/11 trica) uz tri skoka i blokadu, a kod češke momčadi najviše su zabili Tomas Pomikalek s 11 poena (5/6, 0/1 trica) uz deset skokova, asistencijom i dvije ukradene lopte te Raših Mahalbašić ubacivši deset poena (4/6) uz tri skoka, asistencijom, ukradenom loptom i dvije blokade.

Eurokup, osmina finala, uzvrati:
Himki - Valencia Basket Club 97:82 (75:59 prva utakmica)
Nižnji Novgorod – Besiktas Integral Forex Istanbul 95:71 (88:71 prva utakmica)
Unics Kazan CEZ - Basketball Nymburk 76:59 (58:91 prva utakmica)

Autor: Marija Pastuović

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!