Rukomet

Gorenje šokiralo PSG, remi Vardara i HSV-a u paklu Borisa Trajkovskog

Jelena Bagarić • subota, 22.03.2014.
Gorenje šokiralo PSG, remi Vardara i HSV-a u paklu Borisa Trajkovskog
Foto: EPA

Kao i uvijek knock-out faza Lige prvaka donosi velika uzbuđenja. U prvim utakmicama osmine finala jedino je Kielce zabilježio laku pobjedu protiv Rhein – Neckar Löwena. Vardar je pak izvukao remi s braniteljem naslova HSV-om, a najveće iznenađenje priredilo je Gorenje Velenje pobijedivši moćni PSG.

KS Vive Targi Kielce – Rhein – Neckar Löwen 32:28 (17:13)

Rukometaši poljskog Kielcea došli su do prve pobjede u osmini finala Lige prvaka. U prepunoj Legion Areni svladali su mannheimske Lavove. Iako je pobjeda mogla biti i uvjerljivija, probuđeni igrači Löwena smanjili su prednost i time se još uvijek održali u igri za prolazak dalje.

Prvo poluvrijeme bilo je neizvjesno samo u prvih pet minuta. Nakon što su se uigrali, rukometaši Kielcea u devetoj su minuti vodili sa 7:3. Na vratima Lavova nemoćan je bio Landin pa je već u ranoj fazi utakmice na vrata Löwena stao Goran Stojanović. No, niti to nije im nije pomoglo. Naznake buđenja gostiju pojavile su se nakon što je proradio Uwe Gensheimer, pa su ubrzo uspjeli smanjiti prednost Kielcea sa sedam na četiri pogotka.

U nastavku gostujuća momčad fantastično je krenula. Koristili su pogreške Kielcea i ubrzo došli do neriješenog rezultata (19:19). Međutim, izvrsna poljska momčad nije dopustila iznenađenje. Probudili su se u samoj završnici utakmice i u konačnici slavili s četiri pogotka prednosti što je solidan rezultat pred uzvrat u Mannheimu za nešto više od tjedan dana.

Krzysztof Lijewski s devet pogodaka predvodio je Kielce do pobjede. Od Hrvata u poljskoj momčadi najefikasniji bio je Ivan Čupić koji je postigao četiri pogotka, a po jedan su zabili Željko Musa i Manuel Štrlek, a Denis Buntić nije se upisao u strijelce. Kod Lavova istaknuo se Patrick Groetzki sa sedam pogodaka, dok je jedan manje upisao Gensheimer.

HC Vardar Skopje – HSV Hamburg 28:28 (14:16)

Dvorana Boris Trajkovski i dalje ostaje neosvojiva utvrda za klubove koji u nju kroče. Niti aktualni osvajači Lige prvaka, momčad HSV-a, nije uspjela doći do pobjede u prepunoj dvorani. četvrtfinale. Domagoj Duvnjak zabio je pola minute prije kraja pogodak za pobjedu, ali Vardar je od poraza ipak spasio Mikhail Čipurin. Unatoč remiju, njemački HSV ipak ima razloga za slavlje jer će se na njegovom terenu odlučivati o prolasku u četvrtfinale.

Gotovo cijelim prvim poluvremenom dominirao je HSV. Već u osmoj minuti imali su tri pogotka prednosti. „Šuplja“ je bila obrana Vardara pa su Duvnjak i društvo lagano pronalazili put do vrata Petra Angelova. To je natjeralo trenera Vardara da već u ranoj fazi pozove minutu odmora. S druge se pak strane ispriječio odlični Johannes Bitterkoji je dodatno otežavao rukometašima Vardara. Sve to „lansiralo“ je HSV u visoko vodstvo nakon 22 minute igre. Imali su plus šest i činilo se da im sve ide „na mlin“. Međutim, serija obrana Angelova omogućila je Vardaru da smanji zaostatak pred odlazak na odmor.

Već na samom startu drugog dijela domaća momčad uspjela je izjednačiti, a Alex Dujšebajev ubrzo je pogodio za prvo vodstvo Vardara u susretu. Međutim, vanjska linija domaćih nije radila pa se HSV ponovo našao u vodstvu od tri pogotka. Niti to nije dugo trajalo jer nakon isključenja Davora Dominikovića Vardar ponovo dolazi do izjednačenja. Bitter ponovo briljira na vratima i HSV ponovo dolazi u prednost. Tenzije rastu na terenu, pa Pascal Hens u kontri ruši Timura Dibirova što ga je smjestilo na tribinu do kraja utakmice. Šest minuta prije kraja gosti su imali prednost od tri pogotka, no ona se polako počela topiti.

Angelov je svojim obranama digao publiku na noge, a gol Dujšebajeva u 58. minuti za 26:27 izazvao je pravu erupciju uzbuđenja. Nemanja Pribak već u idućem napadu donosi izjednačenje, a Duvnjak 30 sekundi prije kraja dovodi HSV na korak do pobjede. Ipak, utakmica je završila podjelom bodova nakon što je Čipurin na samome kraju ubacio loptu iza leđa Bittera za 28:28. Angelov i Bitter su na kraju imali po 15 obrana, dok su Dibirov za Vardar i Schröder za HSV postigli po devet pogodaka. Duvnjak je na svoj konto upisao četiri pogotka, a Karačić jedan više.

Gorenje Velenje – PSG Handball 30:28 (16:13)

Veliko iznenađenje subotnjih susreta osmine finala priredili su rukometaši Gorenja. U svom su prvom susretu protiv velikana PSG-a slavili i time si osigurali pozitivan rezultat pred uzvrat u Parizu. Čini se da Makedonija i Slovenija nikako ne leže bogatim PSG-ovcima koji nakon poraza i remija od Vardara, nisu uspjeli slaviti u Velenju.

Pred 2200 gledatelja, igrači Gorenja započeli su susret pomalo u grču. Iskusni rukometaši PSG-a odmah su to iskoristili i preuzeli su vodstvo koje su uspješno čuvali do 15. minute. Nakon što su Slovenci izjednačili na 6:6, uspjeli su i povesti, a kasnije će se pokazati da to vodstvo neće do samog kraja ispustiti. Na vratima Slovenaca odličan je bio Benjamin Burić koji je stvarao puno problema napadačima PSG-a.

Prvu prednost od tri pogotka Slovencima je donio odlični Staš Skube koji je predvodio Velenje. Bio je to njegov već četvrti pogodak i činilo se kako ga nitko ne može zaustaviti. Parižani su bili bezidejni u napadu, a Slovenci su to bez ikakvih problema kažnjavali. Za konačnih 16:13 nakon prvih 30 minuta igre zabio je Mario Šoštarić. Niti u nastavku gosti nisu uspijevali konsolidirati svoje redove. Obrana Velenja bila je snažna, a Burić na vratima nije im dopuštao lake pogotke. Sve to rezultiralo je vodstvom Slovenaca od pet pogodaka u 45. minuti.

Međutim, gosti se ipak bude. Napad je počeo bolje funkcionirati, a domaća momčad je izgubila koncentraciju koja ju je krasila veliki dio ove utakmice. Četiri uzastopna pogotka PSG-a dala su im nadu u preokret jer je na semaforu još bilo preostalo deset minuta igre. Ipak tandem Skube-Šoštarić nije nije dopustilo da se Parižani potpuno vrate u susret. Pet minuta prije kraja Velenje je opet vodilo (29:27), a tu prednost uspjeli su sačuvati do kraja. Imao je Daniel Narcisse šansu smanjiti zaostatak, ali Burić je obranio njegov udarac.

Šoštarić i Skube zajedno su postigli čak 17 pogodaka od čega je devet Šoštarićevih, a osam Skubeovih. Burić je skupio deset obrana do kraja susreta. Hrvat u redovima Velenja, Kristian Bećiri postigao je jedan pogodak. Kod PSG-a istaknuo se Fahrudin Melić sa sedam postignutih pogodaka, a pet je dodao Marko Kopljar. Igor Vori i Jakov Gojun nisu se upisali u strijelce.

Liga prvaka - Završnica

osmina finala - prve utakmice

Motor Zaporožje28:31Kiel
Vardar Skoplje28:28HSV Hamburg
Gorenje Velenje30:28Paris Saint-Germain
Barlinek Industria Kielce32:28Rhein-Neckar Löwen
Aalborg Handball22:29Barcelona
Orlen Wisla Plock34:33Telekom Veszprem
Celje Pivovarna L.26:25Flensburg
Metalurg Skoplje23:17KIF Kolding

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Liga prvaka - Završnica

osmina finala - prve utakmice

Motor Zaporožje28:31Kiel
Vardar Skoplje28:28HSV Hamburg
Gorenje Velenje30:28Paris Saint-Germain
Barlinek Industria Kielce32:28Rhein-Neckar Löwen
Aalborg Handball22:29Barcelona
Orlen Wisla Plock34:33Telekom Veszprem
Celje Pivovarna L.26:25Flensburg
Metalurg Skoplje23:17KIF Kolding

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!