Nogomet

Europski nogometni vikend u znaku gostovanja Cityja u Londonu te Atletica u Bilbau

Sportnet • subota, 29.03.2014.
Europski nogometni vikend u znaku gostovanja Cityja u Londonu te Atletica u Bilbau
Foto: EPA

Najzanimljiviji dvoboji ovog vikenda igraju se u Premiershipu i Primeri. Arsenal će na svom travnjaku ugosti ponovno probuđeni Manchester City dok Atletico Madrid u borbi za naslov prvaka ide na teško gostovanje u Bilbao...

Ubrzan ritam španjolskoga nogometnog prvenstva nastavlja se odigravanjem utakmica 31. kola u kojem će vodeći dvojac nove bodove tražiti na potencijalno vrlo nezgodnim gostovanjima dok će Real Madrid nakon dva poraza u nizu barem djelomičan mir u svlačionicu pokušati vratiti pobjedom na svom stadionu nad Rayo Vallecanom.

Do su oči cijeloga svijeta bile okrenute prema El Clasicu i nakon toga dvoboju Seville i Kraljevskog kluba nogometaši Atletico Madrida su nastavili s odličnim rezultatima što im je osiguralo da su trenutno usamljeni na vodećem mjestu Primere. Tu poziciju ća pokušati zadržati na vrlo teškom gostovanju kod Athletic Bilbaa koji već šest utakmica ne zna za poraz.

I Barcelonu očekuje gostovanje, ali bi aktualni prvaci protiv Espanyola trebali imati ipak nešto lakši posao. Na krilima velikog slavlja proti Real Madrida Ivan Rakitić sa svojom Sevillom gostuje kod Celte, dok će Sammirov Getafe prekid crne serije od čak 15 utakmica bez pobjede tražiti kod Valencije.

Najzanimljivija utakmica i derbi 31. kola čeka nas u nedjelju kada se na Gerlandu sastaju Lyon i Saint-Etienne. Nestabilna sezona Lavova još uvijek može završiti s mnogo razloga za slavlje. Naime, u Europskoj ligi čekaju četvrtfinalni dvoboj i još se uvijek nadaju naslovu, dok se eventualnom pobjedom protiv Saint-Etiennea mogu potpuno uključiti u borbu za Ligu prvaka iduće sezone.

Ibrahimović i društvo svoj će pohod na naslov pokušati nastaviti u petak u Nici, koja je formom definitivno u uzlaznoj putanji nakon što su u protekla tri kola osvojili sedam bodova. Još jedan velikan francuskog nogometa, Olympique Marseille, nalazi se na šestom mjestu s tri boda manjka u odnosu na Lyon, a kako bi održali nadu za Europu, morat će se pošteno namučiti kod Sochauxa, koji će kod kuće zasigurno ratnički ući u utakmicu, budući da su od sigurne zone udaljeni šest bodova i ovaj susret za njih predstavlja jednu od zadnjih slamki spasa za eventualni opstanak.

Montpellier će u dvoboju s Valenciennesom pokušati praktički osigurati svoj opstanak, dok će gosti "gristi" za bodovima, pošto ih pobjeda odnosi van zone ispadanja. Trećeplasirani Lille, kojem je zbog male bodovne razlike u odnosu na njegove izazivače pobjeda postala imperativ svakog kola, ugostit će Guingamp. Naposljetku, sedamnaestoplasirani Evian, koji se nalazi tri boda od zone ispadanja, zadesila je ta nesreća da ovaj vikend dočekuje Monaco, kojem je samopouzdanje nakon "rešetanja" Lensa u susretu Francuskog kupa samopouzdanje na najvišoj razini, i sigurno će htjeti nastaviti u istom ritmu.

Čak sedam kola prije kraja prvenstva u Bundesligi prvak je poznat, Bayern je "pomeo" konkurenciju, te može opušteno nastupiti protiv Hoffenheima i u miru se pripremiti za četvrtfinale Lige prvaka. Iza leđa Bavaraca odvija se borba za drugu poziciju koju vode dva velika rivala Borussia Dortmund i Schalke, ali tituli doprvaka još se nada i Bayer Leverkusen.

Na papiru Borussia bi trebala imati najlakši posao jer gostuje kod pretposljednjeg sastava lige. No, Stuttgart će pred svojim navijačima dati sve od sebe kako bi osvojio tri boda i spasio se od ispadanja. Kiks žuto-crnih čekat će plavi iz Gelsenkirchena koji na Veltins Areni dočekuju klub iz glavnog njemačkog grada.

Osim Stuttgarta, još jedan velikan Bundeslige nalazi se u teškoj poziciji. Badeljev i Iličevićev HSV je 16. i mora na gostovanje kod ekipe koja je čak deset mjesta bolje pozicionirana. Apotekari iz Leverkusena drže posljednju poziciju koja vodi u Ligu prvaka, a prate ih Vukovi s Olićem i Perišićem koji će pokušati na Volkswagen Areni svladati Slogu iz Frankfurta.

I ovo kolo obilježit će dva velika derbija, od kojih će nešto više svjetla pozornice ukrasti onaj na Emiratesu, gdje Arsenal protiv Manchester Cityja hvata posljednji vlak za priključak vrhu i nastavak utrke za naslov prvaka. Premda su Topnike mnogi već otpisali, pobjedom nad Cityjem svakako bi poslali poruku, no Pellegrinijeva je momčad prije nekoliko dana pregazila gradskog rivala i nalazi se na vrhuncu forme.

Drugi nas pak derbi čeka na Anfieldu, gdje će Liverpoolov iznimno efikasan napadački stroj dočekati Tottenham. Redsi su već desetljećima bez naslova i ova se sezona čini pravom prigodom, no niti Spursi nisu bez motiva jer u posljednjih šest kola namjeravaju dati sve od sebe kako bi postali dijelom najbolje četvorke.

Manchester United je u golemim problemima i dok navijači najavljuju prosvjedni transparent protiv Davida Moyesa, kojeg će zrakoplovom prezentirati iznad Old Trafforda, Crvenim vragovima hitno treba pobjeda za popravak raspoloženja i podizanje samopouzdanja uoči ogleda s Bayernom u Ligi prvaka. Dobra je vijest za domaće što nijedan klub nije osvojio više bodova protiv jednoga protivnika kao United protiv Aston Ville. Loša je pak da Moyesova momčad ove sezone ruši sve pobjedničke tradicije koje je prethodnih četvrt desetljeća marljivo prikupljala.

U talijanskoj Serie A na rasporedu je 31. kolo. U središtu pozornosti svakako će biti dvoboj u Napulju u kojem Juventus gostuje kod Napolija. Gosti su nadomak osvajanja naslova prvaka, samo čudo u završnici sezone može ih ostaviti bez titule i ovo je definitivno važnija utakmica Napoliju nego Juventusu. Momčad Rafe Beniteza bori se s Romom za drugo mjesto, zaostaje velikih šest bodova uz utakmicu više i ne smije si praktički dopustiti gubitak niti jednog boda do kraja sezone i mora se nadati da će drugi pomoći. Pobjeda protiv Juventusa bila bi dobar početak.

Roma ponovno pobjeđuje i s tri uzastopne pobjede odlazi u goste davljeniku Sassuolu. Trebao bi to biti jednostavan posao za Romu, međutim, kako to obično biva, momčadi koje se bore za opstanak vrlo su neugodan protivnik, posebno na svom travnjaku i Rimljani će morati biti vrlo oprezni te ne smiju olako ući u ovaj susret.

Zanimljiva borba vodi se iza leđa ove trojke gdje se niz momčadi nalazi u borbi za Europu. Tri momčadi s najvišim šansama su Fiorentina, Inter i Parma i sve tri odlaze na gostovanje i to kod Sampdorije, Livorna i Lazija. Milan je daleko od borbe za Europu, ali će pokušati ublažiti dojam do kraja sezone te u ovom kolu traži pobjedu protiv Chieva.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.03.2014. u 12:31
    Bilbao - A. Madrid će biti strašna utakmica , ja znam što gledam večeras
    Obrisan korisnik