Rukomet

Wilbek se od izborničke uloge oprostio porazom, Francuska još jednom jača od Danaca

Mihaela Bradovski • nedjelja, 06.04.2014.
Wilbek se od izborničke uloge oprostio porazom, Francuska još jednom jača od Danaca
Foto: Nikola Movrić

Posljednji dvoboj trećeg kruga Zlatne lige za danskog izbornika Ulrika Wilbeka ujedno je bio i posljednji u ovoj ulozi. Iako su dobar dio prvog poluvremena djelovali kompaktnije i konkretnije, domaći rukometaši nisu uspjeli izboriti slavljenički oproštaj svom izborniku. Francuska je još jednom bila uspješnija od Danske pred njenim navijačima, za novu zlatnu medalju i novi trofej namijenjen najuspješnijoj momčadi...

Danska - Francuska 26:28 (13:15)

Odličan dvoboj odigrale su Danska i Francuska u završnom susretu treće faze Zlatne lige. Već je prva polovica susreta bila sadržajnija od svih do sada viđenih od kako su se ove dvije vrste, Norveška i Slovenija okupile u Danskoj. Takvo zanimljivo poluvrijeme ponudilo je dva francuska lica, samim time i preokret pa se na odmor otišlo s dva pogotka prednosti za Onestin sastav.

U početnim minutama Francuska je držala lagano vodstvo, u njenom dresu napade je diktirao kapetan Fernandez, koji je zaigrao na lijevom vanjskom dok je desno poziciju zauzeo Porte. Kod Danske je pogocima, trima na samom startu, prednjačio Eggert, a upravo je s te strane Porte imao velikih problema. Osim što je djelovao neuvjerljivo u obrani, u napadu mu je suđeno preko nekoliko probijanja što su Danci iskoristili za dolazak na 8:4 u 13. minuti.

Norveška svladala Sloveniju

Prije Danske i Francuske na teren su izašle reprezentacije Norveške i Slovenije, tražeći svoju drugu pobjedu na turniru. Za dva pogotka na kraju je uspješnija bila norveška vrsta. Rukometaši Borisa Denića nakon prvih pola sata igre držali su pogodak prednosti (15:14), na startu nastavka imala je i 18:16, no jedna norveška serija bila je dovoljna za preokret situacije na terenu i semaforu. Posljednju priliku Slovenci su propustili kod 26:26.

Bez obzira na poraz, slovenska se rukometna vrsta u ulozi gosta ove treće faze natjecanja predstavila u pozitivnom svjetlu, posebno kada se u obzir uzme činjenica da je nastupila bez Matevža Skoka, Gorazda Škofa, Dragana Gajića, Vida Kavtičnika, Luke Žvižeja i Uroša Zormana.

Pozvao je tada Onesta minutu odmora, jer unatoč Omeyerovim nanizanim obranama njegova je momčad imala problema i u posljednjoj liniji, ali i u kreiranju napada. Po povratku na teren Porte je preselio na lijevo krilo dok je Abalo pomaknut prema sredini, a upravo je ta promjena rezultirala pogotkom Abaloa za 6:9, a ubrzo zatim i za 8:9.

U tim trenucima Francuzi su i u obrani zaigrali pokretljivije, pronašli su svoj ritam, igrali su šire i dublje napadali protivničke šutere pa je tako u 20. minuti prvog dijela Wilbek bio taj koji je hitno morao zatražiti time-out. Od 9:5 Danska je pala u minimalan zaostatak u čitavom tom periodu ne postigavši niti jedan pogodak, a najviše problema imala je s Fernandezom koji je već do predaha postigao šest pogodaka.

Nakon šest minuta igre drugog dijela zaostatak je bio isti, a prvi je za promjenom posegnuo Wilbek koji je na vrata poslao Landina s načetim koljenom umjesto Cleverlyja koji je bio jedan od neprimjetnijih pojedinaca na terenu. Danska jedinica odmah je upisala obranu, no na drugoj je strani uzvratio i Omeyer i Francuska je, nakon osmog pogotka Fernandeza, povisila na 20:16 u 39. minuti.

Prednost je prepolovio Mollgaard nakon isključenja Luke Karabatića, no Omeyer svoj učinak obrana diže na 37 posto, u odnosu na domaćih 19, Fernandez zabija i sa sedam metara i Wilbekova je momčad ponovno na -4. Nakon pogotka Luke Karabatića dugo je na semaforu stajao 20:25, a poslije isključenja Baracheta Danska je preko brzih napada uspjela stići na dva pogotka zaostatka.

Imao je Noddesbo priliku da u 57. minuti smanji na 25:26, no umjesto toga Omeyer je upisao 12. obranu, u idućoj je akciji isključen Mollgaard i priča je tu dobila svoj kraj. Ulrik Wilbek tako se porazom oprostio od svoje dugogodišnje funkcije, no podignuto gledalište na noge i dugotrajan pljesak najbolje su rekli koliko je ovoj reprezentaciji dao tijekom svih ovih godina.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!