Nogomet

Na Anfieldu derbi i tužna obljetnica, u Njemačkoj sraz velikana

Sportnet • subota, 12.04.2014.
Na Anfieldu derbi i tužna obljetnica, u Njemačkoj sraz velikana
Foto: EPA

Novo kolo u Premiershipu obilježit će sjećanje na Hillsborough, ali i derbi Liverpoola i Manchester Cityja, no ništa manje uzbudljivo ne bi trebalo biti u Münchenu...

Vikend na Otoku po mnogočemu će biti poseban, prije svega zbog obilježavanja 25. obljetnice tragedije na Hillsboroughu. U sjećanje na navijače Liverpoola koji su toga tužnog dana u Sheffieldu izgubili živote sve će utakmice ovoga vikenda početi sedam minuta kasnije nego je to uobičajeno, a kada uzbuđenja počnu čekaju nas prave nogometne poslastice.

Igrom slučaja, upravo pred prepunim Anfieldom nogometaši Liverpoola imat će prigodu napraviti ogroman korak prema prvom naslovu prvaka nakon 1990. godine. U goste im dolazi Manchester City i po mnogima je riječ o utakmici koja bi mogla biti ključna u iznimno napetoj borbi za naslov.

Chelsea će s velikim zanimanjem pratiti zbivanja na Anfieldu i čekati svoju prigodu na Libertyju protiv Swanseaja, dok bi Arsenal nakon dugo vremena mogao ispasti iz najbolje četvorke, pobijedi li Everton u gostima najgoru momčad lige Sunderland. Nije li vam dosta engleskog nogometa, u subotu i nedjelju "svratite" na Wembley, na rasporedu su polufinalne utakmice FA kupa: branitelj naslova iz prošle sezone Wigan igrat će protiv Arsenala, a Hull City protiv Sheffield Uniteda.

Odluka o prvaku Bundeslige možda je već pala, ali to ne znači kako će derbi Bayerna i Borussije ponuditi nešto manje uzbuđenje. Najveći je to okršaj kojeg njemački nogomet može ponuditi, no, nakon odigranih četvrtfinala Lige prvaka prije nekoliko dana sasvim sigurno kako se ovaj okršaj dočekuje u različitom raspoloženju.

Crno-žuti gotovo su nadoknadili ogroman zaostatak iz Madrida te su bili na rubu senzacije, ali su sigurno i dosta fizički i psihički potrošeni nakon ispadanja te im neće biti lagano ove subote u Münchenu. Klopp će sasvim sigurno odmoriti nekolicinu glavnih igrača, ali baš kao i Guardiola, jer za samo nekoliko dana očekuje ih utakmice polufinala DFB-Pokala. Ovaj dvoboj bit će i veliki međusobni obračun Mandžukića i Lewandowskog, trenutno najboljih topnika Bundeslige poravnatih na vrhu ljestvice, a budućih suigrača u Bayernu naredne sezone.

Zanimljivo će biti i u velikoj borbi za preostalo mjesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka. U najboljoj poziciji je Borussija iz Mönchengladbacha, no, Olićev i Perišićev Wolfsburg sasvim sigurno neće propustiti priliku kod kuće svladati Nürnberg, a tako i barem malo pomoći HSV-u Badelja i Iličevića u borbi za opstanak.

Program talijanske lige u subotu otvaraju ekipe iz donjeg doma tablice Sassuolo i Cagliari. Sassuolo pokušava pobjeći iz crvene zone, a Cagliati se pokušava održati na sigurnoj udaljenosti od iste. U kasnijem subotnjem terminu Roma će dočekati Atalantu i najvjerojatnije nastaviti svoj niz od šest uzastopnih pobjeda.

Nedjelja nosi zanimljiv susret Napolija i Lazija koji već neko vrijeme pokušava dostići Parmu na šestom i Inter na petom mjestu tablice. Inter ovog vikenda igra protiv Sampdorije, te će pokušati prekinuti niz od četiri utakmice bez pobjede, no s obzirom na igru, pitanje je hoće li Nerazzurri u tome i uspjeti. Parma će se na gostujućem travnjaku susresti s Bolognom u svom napadu na Interovo mjesto na tablici koje vodi u Europu.

Milan je u pozitivnom nizu od tri pobjede, a on će se vjerojatno nastaviti i protiv posljednje Catanije, Torino dočekuje Genou, a Verona Fiorentinu. Kolo će zatvoriti Udinese i Juventus koji i dalje uvjerljivo drži vrh prvenstva s osam bodova prednosti ispred Rome.

Novo kolo francuskog prvenstva donosi lake susrete za drugu i treću momčad lige. Monaco ide u goste kod Rennesa gdje nova tri boda ne bi smjela biti upitna, Trećeplasirani Lille u popodevnom subotnjem terminu dočekat će Valenciennes koji se nalazi u zoni ispadanja, te se čini kako će tamo i ostati.

Saint-Etienne će gostovati kod Reimsa u pokušaju da se približi Lilleu, dok će domaćin te utakmice pokušati preskočiti Toulouse i Bordeaux na tablici. Žirondinci idu na noge Ajacciou u subotu, a Toulouse putuju kod pretposljednjeg Sochauxa. Dvoboj sredine tablice u subotu će odigrati Nica i Lorient, a igrat će još Evian i Bastia.

Poslastica kola bit će utakmica Lyona i PSG-a u nedjelju navečer kojom će se zatvoriti kolo. Parižani žele nastaviti svoj niz ligaških pobjeda unatoč porazu od Chelseaja i ispadanju iz Lige prvaka ranije ovog tjedna. Lyon, s druge strane, još uvijek lovi mjesto koje vodi u Europu, trenutno je peti s četiri boda manjka u odnosu na četvrti Saint-Etienne, a sve to moglo bi rezultirati zanimljivom utakmicom na Gerlandu.

Šest kola prije kraja Primere situacija je neizvjesnija nego što je to itko prije početka sezone mogao predvidjeti, ponajviše zbog činjenice kako se u standardnu borbu za šampionsku titulu uz Real i Barcelonu uključio i Atletico Madrid. Potonja momčad, koja na ljestvici predvodi borbu za naslov, ovog će vikenda na neugodno gostovanje protiv Getafea, koji će dati sve od sebe da Simeoneovoj momčadi otkine barem bod i pobjegne iz zone ispadanja.

Barcelona će svoje bodove tražiti u Granadi, koja se nalazi na 15. poziciji, također u potrazi za ključnim bodovima za osiguranje opstanka, dok će Modrićev Real ugostiti predzadnju Almeriju, a postoji velika šansa kako će talijanski stručnjak Ancelotti ostaviti lakše ozlijeđenog Ronalda van terena, posebice uzme li se u obzir kako kraljevski klub očekuju dvije možda i najvažnije utakmice sezone protiv Bayerna u polufinalu Lige prvaka.

Rakitićeva Sevilla odigrat će gradski derbi s omraženim protivnikom Betisom, koji se s 22 boda nalazi na posljednjem mjestu. Betis, međutim, nikako ne bi bilo mudro otpisati, ponajviše zbog činjenice kako će Almeria i Getafe, koji su ispred njih, ovaj vikend odigrati teške utakmice protiv Reala, odnosno Barcelone. Ne zaboravimo ni dvije utakmice između ovih dvaju protivnika u četvrtfinalu Europske lige, u kojima se Sevilla morala pošteno namučiti za prolaz u daljnju fazu natjecanja, pa tako nema sumnje da će Betis dati sve od sebe da ugrabi svoju posljednju slamku spasa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik12.04.2014. u 16:38
    'Mogao'... hahah, baš to.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.04.2014. u 15:11
    arsenal bi ako ništa drugo mogao osvojiti FA kup i prekinuti niz bez trofeja
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.04.2014. u 12:56
    Po abecedi
    Obrisan korisnik
  • treiler12.04.2014. u 11:37
    po kojim kriterijima je everton u boljoj formi od redsa?
    treiler