Tenis

Ferrer nanio Nadalu tek treći poraz u Monte Carlu, Wawrinka bolji od Raonica

Vedran Babić • petak, 18.04.2014.
Ferrer nanio Nadalu tek treći poraz u Monte Carlu, Wawrinka bolji od Raonica
Foto: EPA

Poznat je prvi polufinalni par ATP turnira iz serije Masters 1000 u Monte Carlu. Čine ga Švicarac i, očekivano, Španjolac. Jedan je Stanislas Wawrinka, a drugi, ipak neočekivano, David Ferrer, koji je u dva seta eliminirao vladara ovog turnira Rafaela Nadala...

Španjolski veteran David Ferrer ostvario je jednu od najvećih pobjeda svoje karijere. Sa 7:6 (1), 6:4 porazio je vodećeg tenisača svijeta Rafaela Nadala i postao tek treći čovjek kojemu je to pošlo za rukom u Monte Carlu.

"Ova je pobjeda posebna. Posljednji sam put Rafaela na zemlji pobijedio prije deset godina. Sretan sam jer ovog tjedna igram jako dobro. Ovo je možda najbolji tjedan moje sezone", presretan je bio Ferrer.

Šesti je nositelj od početka nastupio agresivno i bez previše respekta prema osvajaču 13 Grand Slam naslova. Nadal je pak bio ispod svoje uobičajene razine, što se posebno odnosi na broj neprisiljenih pogrešaka (čak 44 naspram Ferrerovih 28). Obojica su imala po 24 izravna poena.

Ferrer je dvaput u ranoj fazi stekao break prednosti, ali ga je oba puta ispustio. Do ulaska u 13. igru prokockao je pet break lopti i spasio jednu. U tie breaku Nadal je krenuo s 1-0, a onda je Ferrer nanizao sedam poena za osvajanje prve dionice poslije čak sat i 26 minuta igre!

Dodig i Melo u polufinalu

U konkurenciji parova treći nositelji Ivan Dodig i Marcelo Melo plasirali su se u svoje drugo polufinale ove sezone (Doha). Svladali su indijsko-pakistansku kombinaciju Rohan Bopanna - Aisam-Ul-Haq Qureshi 7:6 (4), 7:5. U oba seta Dodig i Melo nadoknadili su break zaostatka. Za plasman u polufinale hrvatsko-brazilska kombinacija morat će izbaciti Bjelorusa Maksa Mirnjeg i Mihajla Južnog.

Ni u drugom setu osmerostruki pobjednik Monte Carla nije uspio pronaći pravi ritam. Raspoloženi Ferrer dvaput mu je oduzeo servis i poveo 5:2. Nadal je nadoknadio jedan break zaostatka i smanjio na 5:4. Na drugom servisu za meč Ferrer je poveo 30-0, Nadal došao do 30-30, da bi četiri godine stariji Španjolac ipak povezao potrebna dva poena za veliku pobjedu.

"Nisam igrao na pravi način. Nije bilo pravog intenziteta na forhendu, igrao sam prekratko i dozvoljavao mu kontrolu poena. Bio je bolji i čestitam mu", izjavio je poslije poraza Nadal.

Šestom tenisaču svijeta to je šesta pobjeda nad Nadalom u 27. međusobnom okršaju i tek druga na zemlji. Ferrer je slavio u njihovu prvom ogledu 2004. godine u Stuttgartu na zemlji, da bi potom Nadal slavio u 17 uzastopnih mečeva na toj podlozi.

Ferrer će u polufinalu igrati protiv trećeg nositelja Stanislasa Wawrinke. Švicarac je u četvrtak imao slobodan dan jer mu je Nicolas Almagro predao zbog borbe, a u petak je sa 7:6 (5), 6:2 bio bolji od Milosa Raonica.

Ključnim se pokazao tie break izjednačenog prvog seta u kojemu je štićenik Ivana Ljubičića prokockao vodstvo od 3-0 i 5-3. U cijeloj prvoj dionici nije bilo ni jedne break lopte, a oba su tenisača osvojila isti broj poena (39).

Odmah u prvom gemu drugog seta Kanađanin je posrnuo na svom početnom udarcu. Švicarac je dobio vjetar u leđa te je kod 4:2 napravio i drugi break.

"Meč je bio težak, mislim da sam igrao sjajno. Bio sam koncentriran na svojim servisima, želio sam ga kretati po terenu i tjerati ga da radi za svaku loptu. Moglo je završiti i drukčije, on je imao dvaput prednost u tie breaku, no igrao sam jako dobro. Protiv njega je nezgodno igrati jer ima jak servis i snažan je", kazao je Wawrinka, koji se usprkos skromnih 47% prvog servisa nije suočio ni s jednom break prilikom suparnika.

Aktualnom pobjedniku to je drugi plasman u polufinale Monte Carla. U istoj se fazi turnira našao i 2009. godine i tada ga je na korak do finala zaustavio Novak Đoković.

U međusobnim dvobojima Ferrer protiv Wawrinke vodi 7-5, od čega 4-2 na zemlji. Međutim, na toj se podlozi ni jednom nisu susreli na turniru iz serije ATP Masters 1000. Njihov posljednji ogled datira iz studenoga prošle godine kada je na Barclays ATP World Tour Finalsu u Londonu Švicarac slavio u tri seta.

ATP Masters 1000 Monte Carlo, četvrtfinale:
Ferrer (Španjolska, 6) - Nadal (Španjolska, 1) 7:6 (1), 6:4
Wawrinka (Švicarska, 3) - Raonic (Kanada, 8) 7:6 (5), 6:2

Parovi, četvrtfinale:
Dodig/Melo (Hrvatska/Brazil, 3) - Bopanna/Qureshi (Indija/Pakistan) 7:6 (4), 7:5
Mirnji/Južni (Bjelorusija/Rusija) - Peya/Soares (Brazil/Austrija, 2) 7:6 (5), 3:6, 11-9

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • teniosac18.04.2014. u 17:54
    a Djokovic mora prvo dobiti raspoloženog Fedexa..
    teniosac
  • teniosac18.04.2014. u 17:51
    mogo bi to sad Ferrer i osvojiti,nakon kaj je konačno prekinuo taj niz protiv Nadala,mislim da mu eventualno Đoković više paše na zemlji od Nadala,naravno,prvo mora dobiti odličnog Wawrinku,ali mislim da bude..
    teniosac
  • Totalna_Pasiva18.04.2014. u 17:09
    Ajde neka se i to desi, koliko je samo puta Ferrer napuštao teren pokisnut nakon dvoboja s Nadalom, a ne može se reći da se nije trudio, jednostavno nije mogao protiv Nadala.
    Totalna_Pasiva