Tenis

Poslije 12 godina Hrvatska ima pobjednicu WTA turnira - Donna Vekić osvojila Kuala Lumpur!

Vedran Babić • nedjelja, 20.04.2014.
Poslije 12 godina Hrvatska ima pobjednicu WTA turnira - Donna Vekić osvojila Kuala Lumpur!
Foto: EPA

12-godišnja suša u pogledu hrvatskih osvajačica WTA turnira došla je kraju! U finalu Kuala Lumpura 17-godišnja Donna Vekić iznenadila je prvu nositeljicu i desetu tenisačicu svijeta Dominiku Cibulkovu i tako došla do svoje prve WTA titule...

Mlada nada hrvatskog ženskog tenisa Donna Vekić osvojila je prvi WTA naslov u svojoj još uvijek kratkoj karijeri! 17-godišnja Osječanka odigrala je turnir karijere u Kuala Lumpuru te je u dramatičnom finalu svladala favoriziranu prvu nositeljicu Dominiku Cibulkovu 5:7, 7:5, 7:6 (4) poslije dva sata i 51 minute igre.

Prva je to hrvatska WTA titula u pojedinačnoj konkurenciji još od 2002. godine kada je Iva Majoli osvojila Charleston. Bilo je to 21. travnja, dakle skoro pa točno 12 godina trajalo je čekanje nove hrvatske pobjednice nekog WTA turnira.

"Jako sam sretna, ne znam što reći. Meč je bio težak. Ona je igrala dobro tijekom cijelog meča. Vodila sam 5:1 u trećem setu, a onda je ona počela igrati strašno. Navijači su me držali u ključnim trenucima, hvala im", izjavila je Hrvatica koja će za dva mjeseca napuniti 18 godina.

Donna je do svoje prve titule u trećem WTA finalu stigla nakon što je po četvrti put ovoga tjedna nadoknadila set zaostatka. Prvi je set izgubila nakon vodstva 4:2, drugi je osvojila nakon dva ispuštena breaka, a u trećem setu drama je dosegnula vrhunac.

Vekić je prokockala 5:2 (dvostruki break) i čak četiri meč-lopte, ali je u 13. igri slavila 7-4 i tako se revanširala Slovakinji za nedavni uvjerljivi poraz u Indian Wellsu (6:3, 6:2).

"Donna je igrala jako dobro. Bila sam blizu pobjede u drugom setu, ali ona je bila jaka. Bilo je blizu, meč je bio vrlo dobar", kazala je Cibulkova.

Ovim naslovom Vekić će se na WTA ljestvici približiti svom najboljem renkingu karijere iz srpnja prošle godine (62.). S trenutne 95. pozicije trebala bi napredovati do otprilike 65. mjesta.

Kronologija

Prva se pod pritiskom na svojem servis-gemu našla Cibulkova. Bilo je to u trećem gemu kod 1:1 kada je izvukla dvije break lopte Vekić. Hrvatica je ipak stigla do breaka u petom gemu, za vodstvo 3:2. Pri vodstvu 30-15 na njezinu servisu u sljedećem gemu počela je padati kiša te je meč prekinut.

Po povratku na teren, poslije sat vremena, Vekić je zadržala svoj servis-gem i potvrdila prednost breaka (4:2). U tim je trenucima Donna servirala vrlo dobro, napadala je drugi servis Cibulkove, a s osnovne linije Slovakinja još nije ušla u svoj pravi ritam.

No, to se počelo mijenjati kako je prvi set odmicao kraju. Cibulkova je nadoknadila servis zaostatka (4:4) nakon što je Vekić u tom gemu imala 30-0. U igru hrvatske tenisačice počela se uvlačiti nesigurnost, a pogreške su bile sve češće. Cibulkova je počela igrati sve bolje te je još jednim breakom došla i do seta, 7:5.

Rani break u prvom gemu drugog seta Cibulkova je nadoknadila odmah (1:1), no Vekić je u trećem gemu ponovno oduzela servis desetoj tenisačici svijeta. Bio je to dugi gem u kojemu je Vekić prokockala četiri prilike za break prije nego što je iskoristila petu.

U šestom gemu Donna je izvukla 15-40, no u osmom gemu nije joj bilo spasa. Cibulkova je izjednačila na 4:4, a zadržanim servis-gemom povela je 5:4 i tako stavila Vekić pod veliki pritisak serviranja za ostanak u meču. Donna je taj test položila, a ubrzo je ponovno, po treći put u setu, došla do breaka. Cibulkova je spasila 15-40, ali ne i treću priliku koju je Donna imala.

Servis za set nije mogao proteći lako za mladu Osječanku. Iako je povela 40-15, gem je došao do izjednačenja. Vekić je prokockala još jednu set-loptu, no ukupno četvrtu je realizirala i tako odvela meč u odlučujuću dionicu.

Cibulkova se nije ni okrenula, a Vekić je u trećem setu već vodila 4:0, dakle s dva breaka prednosti. Slovakinja je potpuno ispala iz ritma, a Donna je prštala od samopouzdanja.

Slovakinja se, međutim, nije predavala. Na servisu za meč kod 5:2 Vekić je prokockala ukupno četiri meč-lopte (40-15 i dvije prednosti). Cibulkova je pak realizirala četvrtu break loptu te je osvojila najduži gem u meču. Tada je samo jedan break razlike bio u pitanju, a nakon što je Cibulkova zadržala svoj servis i smanjila na 5:4, Vekić se našla pod još većim pritiskom.

Kao da taj osmi gem Donna nije uspjela izbaciti iz glave te je i drugi servis za meč propustila iskoristiti. Ipak, uspjela se pribrati i zadržati servis-gem za 6:6 i odlazak u tie break.

U 13. igri Donna je vodila od prvog do posljednjeg poena. Do prednosti mini-breaka stigla je odmah u prvom poenu, a nakon što je pri vodstvu 4-2 promašila čisti smeš, činilo se kako bi se mogao ponoviti gem kod 5:2. No, to se ipak nije dogodilo. Odličnim poenom povela je 5-3, a potom je Cibulkova promašila forhend i Donna je imala još tri vezane meč-lopte (6-3). Prvu je Slovakinja spasila bekhendom, no na drugoj je Vekić dočekala svoj trenutak te je loptu poslala u jednu, a Cibulkovu u drugu stranu za veliko slavlje!

WTA Kuala Lumpur, finale:
Vekić (Hrvatska, 7) - Cibulkova (Slovačka, 1) 5:7, 7:5, 7:6 (4)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Mithrandir23.04.2014. u 11:35
    Čestitke! Ovo je upravo početak jedne velike karijere.......
    Mithrandir
  • cameosis22.04.2014. u 15:54
    ajme, da ovo pročitaju i shvate kreteni koji dijele svoje seksističke komentare na zborištu kada vekić ispadne ... dovoljno je prelistati te primitivizme na starim temama -- i takvi će opet izgmazati iz svojih rupa kad ispadne.nije bitno! svaka joj čast!
    cameosis
  • Captain Tsubasa21.04.2014. u 15:27
    Posebno je zanimljivo ovo za 12 godina... Totalno nisam bio dojma da Karolina Šprem, koja je dosta vremena provela u top 30 i igrala četvrtfinale Wimbledona, nije uspjela osvojiti WTA... Svaka čast Donna, pojela mi je živce jučer, onaj zadnji set sam imao filing kao da gledam Čilića...
    Captain Tsubasa
  • Lovro-ZG20.04.2014. u 23:47
    Svaka čast, lijep povratak forme! :D
    Lovro-ZG
  • interreg20.04.2014. u 22:34
    wooow, bravo! Velika pobjeda protiv jedne od stvarno najboljih ove godine! Bravo bravo bravo!
    interreg