Košarka

Fantastična Cibona u finalu ABA lige, usred Beograda poražena Crvena zvezda!

Sportnet • četvrtak, 24.04.2014.
Fantastična Cibona u finalu ABA lige, usred Beograda poražena Crvena zvezda!

Cibona je upisala najveću pobjedu sezone! Svladala je u Kombank Areni Crvenu zvezdu sa 75:70 i plasirala se u finale ABA lige i u Euroligu sljedeće sezone! Tijekom cijelog susreta Cibona je bila u prednosti da bi u završnici Crvena zvezda pritisnula Cibonu, iskoristila njezine pogreške i usmjerila utakmicu u neizvjesne vode.

Cibona je u Beogradu nadigrala Crvenu zvezdu i četvrti put se plasirala na finale Final Foura. Unatoč ogromnoj podršci osim početne minimalne prednosti iz treće minute, rezultat je do kraja poluvremena bio u korist Vukova. Cibonu su predvodili sjajno raspoloženi Jerel Blassingame koji je fantastično razigravao svoju momčad , a pratio ga je standardno odlični Dario Šarić koji je dominirao pod košem. Nakon prve četvrtine rezultat je bio 15:21, a od još lošijeg rezultata Zvezdu je spasio sjajni Jaka Blažič ubacivši za svoju momčad u prvoj četvrtini deset poena.

Loša realizacija iz igre na strani Crvene zvezde, naročito šut za tri poena te pametna i smirena igra momčadi Slavena Rimca donijela je Ciboni u 14. minuti susreta dvoznamenkastu prednost (16:28). Tri minute prije kraja poluvremena, nakon Cibonine greške, Blažič je atraktivno zakucao, ali u idućem napadu Blassingame je ubacio tricu za +14.

Izuzetno loš šut Zvezde za tri poena (1/13) i nervoza u napadu te smirenost u Ciboninoj igri, dominacija pod košem i potpuna kontrola rezultata obilježili su prvo poluvrijeme. Gostujuća momčad i u drugo poluvrijeme ušla je odlično i nakon manje od tri minute Dejan Radonjić bio je prisiljen pozvati minutu odmora. Savjeti koje je dao svojim igračima očigledno nisu imali učinka jer je Cibona uoči posljednjih deset minuta imala prednost od 16 poena.

Zadnju četvrtinu bolje je otvorila domaća momčad koja je pogođenim slobodnim bacanjima Marka Simonovića zaostatak smanjila na šest poena (55:61). Cibona je bez koša bila čak četiri minute, a prve poene postigao je Blassingame koji je vukao Cibonu te tri minute prije kraja, uz pomoć Šarića, rezultat vratio na dvoznamenkastu prednost.

Zvezda je tada iskoristila manjak koncentracije u Ciboninoj momčadi koji je rezultirao s tri izgubljene lopte u minuti i došla na samo četiri koša minusa (65:69) u 39. minuti, a Rimac je pozvao time out. Blažič je napravio faul na Blassingameu, nakon čega je zaiskrilo između njega i Raška Katića , a obojici je dosuđena tehnička greška. Amerikanac je realizirao slobodna bacanja i vratio Cibonu na tri poena prednosti. Simonović je u idućem napadu promašio šut za tri, skok je uzeo Marin Rozić koji je postigao zadnji koš za +5. Izuzetno neizvjesna i napeta završnica rezultirala je, zasluženo, slavljem Cibonine momčadi.

Kapetan Rozić prokomentirao je utakmicu odmah po završetku: ''Ovo je san koji još uvijek traje, a mi sada idemo u finale. Sezona nam je bila izrazito turbulentna, pokazali smo da smo ekipa sa karakterom jer dobiti Zvezdu u Beogradu se ne događa generacijama. Imamo nekoliko dana da se odmorimo i pripremimo te pokušamo osvojiti naslov'', rekao je kapetan Vukova.

Cibonu su do pobjede predvodili Blassingame s ubačenih 28 poena (5/11, 4/9 trica) uz devet asistencija te Šarić s 21 poenom (4/7, 3/7 trica), koji je tome dodao 15 skokova i šest asistencija. Najefikasniji u redovima Zvezde bio je Blažič s 25 poena (8/11, 1/9 trica) i šest skokova, koji je vukao svoju momčad cijelu utakmicu, ali to nije bilo dovoljno za pobjedu.

Autor: Marija Pastuović

Foto: ZNA.HR

ABA liga, doigravanje

polufinale

Crvena zvezda70:75Cibona
Partizan79:81Cedevita

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

ABA liga, doigravanje

polufinale

Crvena zvezda70:75Cibona
Partizan79:81Cedevita

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Mithrandir25.04.2014. u 12:33
    Senzacionalna, nevjerojatna pobjeda!!........ "against all odds"......
    Mithrandir
  • Obrisan korisnik25.04.2014. u 12:04
    Čestitke iz Splita i bravo za ovu pobjedu!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.04.2014. u 09:23
    Uf da barem danas vitamini spraše grobare pa da mogu navijat kontra Cibone :) Čestitke Cibosima.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.04.2014. u 09:23
    Svaka čast cibosima!!!šarić i Blass legende!HRT-j...m vam oca i mater, svima, od glavnog direktora, do urednika sportskog programa, pa na niže!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik25.04.2014. u 08:15
    čudo neviđeno,svaka čast
    Obrisan korisnik