Tenis

Teška pobjeda Vekić u prvom kolu kvalifikacija Madrida, Tomljanović zaustavljena

Vedran Babić • petak, 02.05.2014.
Teška pobjeda Vekić u prvom kolu kvalifikacija Madrida, Tomljanović zaustavljena

Najbolje rangirana hrvatska tenisačica Donna Vekić pobjedom je otvorila kvalifikacije Mutua Madrid Opena. Nije bilo lako - Vekić je izgubila prvi set te je nadoknadila po break zaostatka u oba sljedeća seta. Ajla Tomljanović na prvoj je prepreci poražena protiv Poljakinje Piter iako je servirala za meč...

Donna Vekić nastavila je svoj pobjednički niz. Nakon što je na putu do titule u Kuala Lumpuru ostvarila pet pobjeda, slavila je i u prvom kolu kvalifikacija jakog Mutua Madrid Opena na zemlji.

S 1:6, 6:2, 6:4 svladala je Alison Van Uytvanck i došla do prve pobjede na toj podlozi još od lipnja 2012. i ITF turnira u Padovi. Od tog turnira pa do danas Vekić je na podlozi koju najmanje voli odigrala samo dva meča i oba je izgubila. Jedan od njih lani baš u prvom kolu kvalifikacija Madrida (Scheepers).

Vekić se za proboj u drugo kolo morala dobro namučiti. 88. tenisačica svijeta iz Belgije osvojila je osam od prvih devet gemova za vodstvo 6:1, 2:0. Probudila se potom Vekić i nanizala šest gemova za poravnanje meča.

Van Uytvanck otvorila je i treći set vodstvom od 2:0, no Vekić je odmah izjednačila na 2:2. Do 5:4 nije bilo izgubljenih servisa, a ni break lopti, da bi onda Vekić nanijela odlučujući udarac svojoj dvije godine starijoj suparnici.

U drugom i posljednjem kolu kvalifikacija Vekić ide na Francuskinju Kristinu Mladenovic, 100. tenisačicu svijeta.

Kasnije tijekom dana svoj meč prvog kola kvalifikacija igrala je i Ajla Tomljanović, ali nije bila uspješna. Zagrepčanka je izgubila od Poljakinje Katarzyne Piter 1:6, 7:5, 7:6 (3) premda je u trećem setu servirala za meč.

Nakon prvog seta u kojemu je napravila dva breaka i spasila svih pet break lopti, Tomljanović se u drugom našla u zaostatku 3:0. S tri gema u nizu Ajla je izjednačila na 5:5, da bi u sljedećem gemu na servisu Piter imala 0-30. Poljakinja se izvukla iz te situacije i potom još jednom oduzela servis hrvatskoj tenisačici.

U odlučujućoj dionici Tomljanović je propustila veliku priliku za pobjedu. Napravila je break i povela 5:3, ali nije uspjela realizirati servis za meč kod 5:4. U 13. igri Piter je rano preuzela vodstvo (2-0, 3-1...) i mirno privela meč kraju u svoju korist.

Mutua Madrid Open, 1. kolo kvalifikacija:
Vekić (Hrvatska, 8) - Van Uytvanck (Belgija) 1:6, 6:2, 6:4
Tomljanović (Hrvatska, 13) - Piter (Poljska) 6:1, 5:7, 6:7 (3)

Foto: Bakhtiyar Gurbanov

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.05.2014. u 19:47
    Bravo Donna, nažalost izgleda da se Ajla nije uigrala na zemlji
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.05.2014. u 17:27
    Bravo ,bilo je i vrijeme da krene pobijeđivat ,da dođe do 50 mj.pa će bit lakše.
    Obrisan korisnik
  • teniosac02.05.2014. u 15:00
    bravo Donna,samo nastavi pobjeđivati..
    teniosac