Nogomet

SAD uz Jürgena Klinsmanna na klupi traži proboj u teškoj grupi u Brazilu

Piše:Josip Tolić • petak, 02.05.2014.
SAD uz Jürgena Klinsmanna na klupi traži proboj u teškoj grupi u Brazilu
Foto: EPA

U konkurenciji s Ganom, Portugalom i svojom Njemačkom, bivši njemački reprezentativac Jürgen Klinsmann s reprezentacijom SAD-a ima uvijek jednak zadatak: dokazati da nogomet "preko bare" nije samo napuhana američka industrija, nego da zaista i vrijedi.

Često ih se podcjenjivalo govoreći kako europski nogomet nije za njih, no rezultatima u posljednja dva desetljeća na međunarodnoj sceni nogometna reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država pokazala je da se s pravom nalazi među 32 najbolje na svijetu i svoj puni sjaj želi pokazati na mundijalu u Brazilu.

Profil

FIFA-renking: 13. mjesto

Izbornik: Jürgen Klinsmann

Kapetan: Clint Dempsey

Najviše nastupa: Cobi Jones, 164 (1992. – 2004.)

Najviše golova: Landon Donovan, 57 (2000. –)

Najveći rezultat: 3. mjesto na SP-u 1930., 5 puta prvaci Sjeverne i Srednje Amerike

"Mislim da smo izvukli jednu od najtežih, ako ne i najtežu skupinu od svih, ne samo zbog toga što se moramo suprotstaviti Njemačkoj, Portugalu s Cristianom Ronaldom te Gani koja je uvijek bila problematična za SAD, nego i zbog toga što imamo najgori plan putovanja od svih reprezentacija", lamentirao je izbornik Jürgen Klinsmann nakon održanog ždrijeba u prosincu prošle godine.

I doista, društvo protiv koje će Yanksi morati odmjeriti snage u skupini G ne može se označiti lakim putom do ponavljanja prolaska među najboljih 16 sastava svijeta. No na takvim se mukama poznaju junaci.

A junaci trenutno 13-plasirane države na Fifinoj ljestvici (!) uglavnom dolaze iz domaće lige MLS, uz izuzetak nekoliko imena koja borave u drugorazrednim i trećerazrednim europskim klubovima. Nekima možda nedostatak, Amerikancima bi mogla biti prednost jer se svi igrači vrlo dobro poznaju i sustav nogometa koji gaji njihov strateg neće im biti suviše stran.

Od iskusnijih igrača u kadru ističu se bivši igrač Rome Michael Bradley, kapetan Clint Dempsey koji je poštovanje nogometnog svijeta stekao tijekom petogodišnjeg boravka u Fulhamu te Landon Donovan, krilni napadač Los Angeles Galaxyja koji još nije odlučio prestati s aktivnom karijerom.

Put do Brazila

Amerikanci, uz ostalih pet najbolje rangiranih reprezentacija konfederacije CONCACAF, u kvalifikacijama za Brazil preskočili su prve dvije runde nadmetanja i uz malo poteškoća završili prvi u skupini s Jamajkom, Gvatemalom i Antigvom i Barbudom. Do plasmana u Brazil trebalo je još završiti među tri (ili četiri) od šest sastava u završnoj rundi.

Raspored

17. lipnja, 00:00 (Natal):
Gana – SAD

23. lipnja, 21:00 (Manaus):
SAD – Portugal

26. lipnja, 18:00 (Recife):
SAD – Njemačka

Kada je Honduras u prvom kolu četvrte runde kvalifikacija na svom travnjaku nadvisio Amere, mediji su počeli pripremati teren za Klinsmannovu smjenu. Međutim od tog trenutka do kraja SAD je nanizao sedam pobjeda, remi i poraz te završio kao prvi s uvjerljivih 22 boda, četiri više od Kostarike i sedam od Hondurasa.

Taj je uspjeh označio nastavak niza od sedam uzastopnih nastupa ove zemlje na Svjetskom nogometnom prvenstvu koji je započeo još na smotri u Italiji 1990., a zalet doživio četiri godine potom kada su sve najbolje reprezentacije svijeta stigle upravo u Sjedinjene Države, a domaćin stigao do osmine finala.

Prva zvijezda

Jedan od rijetkih američkih reprezentativaca koji svoj nogometni kruh zarađuje izvan matičnog kontinenta; dakako u engleskom Premiershipu jest Jozy Altidore. Iako se njegov Sunderland grčevito bori za ostanak u elitnom engleskom nogometnom razredu, Altidore je u završnoj rundi kvalifikacija pokazao zašto ga je izbornik pozvao u sastav.

Svoj je nogometni put započeo u New York Red Bullsima 2006., a na preseljenje u Europu čekao je svega dvije godine. Iako je njegova službena destinacija bio Villarreal, ovaj 24-godišnjak uglavnom je boravio na posudbama, i to u Xerezu, Hull Cityju te Bursasporu.

Zaokret u karijeri pokazao je 2011. otišavši u nizozemski AZ Alkmaar, gdje je u dvije sezone zabio sjajnih 39 golova i tako zapeo za oko mnogo kvalitetnijim europskim klubovima. Lani se odlučio otići na Otok, ovaj put pod ugovorom i pojačati redove kluba sa Stadiona svjetlosti.

Ove mu sezone nišanske sprave nisu posebno dobro namještene; zabio je tek jedan ligaški pogodak, no uz prave pripreme za SP u Brazilu bi mogao pokazati svoju pravu vrijednost. Prema Transfermarktu, ona trenutno iznosi oko šest milijuna eura.

Očekivanja

I dok izbornici mnogih svjetskih reprezentacija imaju visoka očekivanja od prvenstva u Brazilu, ili umjesto njih to čine navijači, mediji ili netko treći, Jürgen Klinsmann na svom drugom SP-u kao trener (vodio je Njemačku 2006. do trećeg mjesta) nema visoko postavljenu letvicu. Svjestan takve situacije, bivši reprezentativac Peter Vermes, koji je branio boje SAD-a u vrijeme njegove najveće nogometne ekspanzije - krajem 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog stoljeća, ovako govori o predviđanjima za mundijal.

"Hoćemo li osvojiti Svjetsko prvenstvo? Vjerojatno ne, pokušavam biti realističan i govoriti jednostavno. Imamo li mogućnosti učiniti to? Mislim da da."

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.05.2014. u 02:17
    Altidore je jedina prava u.s.a. nog zvijezda
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.05.2014. u 23:32
    Dobili su jako tešku skupinu, tako da nemaju šanse za prolaz. ISto tako nisam siguran da im je Klinsmann bio dobar izbor za izbornika ( onaj Bradley im je bio solidan) jer se sjećam još dok je vodio Njemačku da je bilo priče kako je Low koji je mu tada bio pomoćnik zapravo taj koji je imao veću... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.05.2014. u 23:30
    Skupina smrti, zaista je ovdje sve moguće. Amerikanci mogu biti plutajuća mina skupine, kod ludih Afrikanaca nikad ne znaš, Gana je prošlo SP umalo izbacila Urugvaj, tu im je pobjedu odnijela ona čuvena Suarezova ruka, iako, ruku na srce imali su jedanaesterac poslije. Portugal bi mogao ovisiti o... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • bboyshr02.05.2014. u 22:39
    Da, full su zanimljivi. Ali nije mi žao što su dobili ovu skupinu jer mislim da će naučiti koliko vrijede. Ako su zaista 13-i, nebi se smjeli dati da namazat 'ko blente. Nekako se bojim da bi ih i Njem i Por baš mogli...
    bboyshr
  • Obrisan korisnik02.05.2014. u 21:06
    Ameri su uvijek odlicni na SP i igraju dopadljiv i napadacki nogomet s naglasenim 'team spiritom'. Steta za ovako tesku skupinu..
    Obrisan korisnik