Nogomet

Cityjeve šampionske ambicije na iskušenju u Liverpoolu, Atletico mora kroz Valenciju

Sportnet • subota, 03.05.2014.
Cityjeve šampionske ambicije na iskušenju u Liverpoolu, Atletico mora kroz Valenciju
Foto: EPA

Manchester City je blizu osvajanja naslova prvaka, ali najprije mora proći teško gostovanje u Liverpoolu. U sličnoj je poziciji i Atletico (M) koji sezonu iz snova nastavlja u Valenciji.

Jedna od zanimljivijih završnica sezone u Premiershipu nastavlja se pretposljednjim kolom u kojem Liverpool i Manchester City igraju u gostima, dok Chelsea na Stamford Bridgeu dočekuje Norwich. Iako su Redsi na prvom mjestu, Blue Moon drži sve u rukama i s tri pobjede uzeo bi drugi naslov prvaka u zadnje tri godine.

"Od titule smo udaljeni samo tri utakmice. Moramo odigrati kao prvaci i pokazati da smo to zaslužili. Čudo je da smo se uopće našli u ovoj situaciji, nismo to očekivali nakon poraza od Liverpoola. Sada jednostavno moramo osvojiti prvenstvo, ne smijemo kiksati", rekao je veznjak Cityja Nasri.

Pellegrinijeva ekipa ima težak zadatak u Liverpoolu na Goodison Parku, Everton je u odličnoj formi, pobijedio je u osam od zadnjih deset ligaških susreta. Liverpool u ponedjeljak gostuje kod Crystal Palacea gdje mora loviti sva tri boda i nadati se dobrom izdanju Martinezove momčadi. Ovog vikenda možda će se saznati i koji klub napušta Premier ligu.

Španjolsko nogometno prvenstvo došlo je do svoga 35. kola što znači da samo tri kola prije kraja Atletico Madrid i dalje drži vrh ljestvice i na korak je do velikog uspjeha i osvajanja naslova. Najnovija prepreka biti će im gostovanje kod Levantea koji već četiri kola ne zna za pobjedu.

Eventualni kiks Atletica pokušat će iskoristiti Barcelona i Real Madrid koji bi na domaćim terenima trebali doći do novih bodova. Teži zadatak sigurno čeka Kraljevski klub koji nakon plasmana u finale Lige prvaka dočekuje Valenciju koja je još pod dojmom ispadanja u polufinalu Europske lige. S druge strane Barcelona ne bi trebala imati problema protiv Getafea.

Ivan Rakitić sa svojom Sevillom dočekuje Villarreal, a zanimljiva je borba i za ostanak u ligi. Trenutno je jedino sigurno da iz Primere ispada Betis dok vrijedne bodove traže Almeria i Real Valladolid koji dočekuje Espanyol koji je u velikoj rezultatskoj krizi.

Već tradicionalno se završnica njemačkog nogometnog prvenstva igra u istom terminu pa će tako na teren u subotu popodne svi Bundesligaši. Bayern nakon šokantnog ispadanja u Ligi prvaka mora na gostovanje u Hamburg, koji se i dalje grčevito bori za opstanak. Badelju i Iličeviću sigurna zona bježi ogromnih pet bodova, trenutno su na poziciji koja vodi u doigravanje, ali ukoliko ne iznenade prvake, moglo bi im se vrlo lako dogoditi da zadnje kolo dočekaju na jednom od dva posljednja mjesta na ljestvici. Guardiola je Mandžukića izostavio iz sastava u prošlom kolu, protiv Reala ga je izvadio na poluvremenu i bit će zanimljivo vidjeti hoće li mu pružiti priliku da u završna dva kola izbori titulu najboljeg topnika Bundeslige.

Nürnberg je u katastrofalnoj seriji od pet uzastopnih poraza i sve njihove misli usmjerene su na pozitivan rezultat protiv Hannovera, dok posljednjeplasirani Eintracht Braunschweig kod kuće igra protiv Augsburga, koji još uvijek ima teoretske šanse za ulazak u Europu, što bi za njih bio fenomenalan uspjeh.

Velika borba vodi se i za mjesta koja vode u Ligu prvaka. Četvrtu poziciju brani Bayer, na gostovanju u Frankfurtu, dok će pogrešan korak Apotekara vrebati Wolfsburg, kod probuđenog Stuttgarta. Olić i Perišić u vrhunskoj su formi, u posljednjih nešto malo više od mjesec dana kombinirano su postigli 11 golova za Vukove, ali trebat će im se u završna dva kola priključiti i ostali suigrači. Schalke je svoju treću poziciju kompromitirao s dva uzastopna poraza i sada im treba pobjeda kod Freiburga za relativan mir u posljednjem kolu.

Tri kola prije kraja talijanskog prvenstva Juventus bježi osam bodova drugoplasiranoj Romi i ne bi trebalo biti upitno njegovo osiguravanje naslova. Tim više što Stara dama u ponedjeljak igra kod kuće protiv Atalante, a nakon ispadanja u polufinalu Europske lige sigurno će htjeti izliječiti frustracije i osigurati naslov.

Roma je sigurna na drugom mjestu, u ovom kolu igrat će kod Catanije, a trećeplasirani Napoli za njom zaostaje nedostižnih 16 bodova. Napolitanci će zatvoriti kolo u utorak kada će ugostiti Cagliari. Na četvrtom mjestu nalazi se Fiorentina koja dočekuje Sassuolo, a za njom ide Inter koji ima četiri boda manje. Inter će biti gost u nedjeljnom milanskom derbiju, a Milan želi osvojiti tri boda s kojima može puno napredovati na ljestvici.

U ostalim utakmicama izravan dvoboj za mjesto na tablici imat će Lazio i Verona, Torino još uvijek lovi Europu, te će se kod Chieva pokušati primaknuti Interu za kojim zaostaje pet bodova, a Parma će pokušati ostvariti isto što i Milan u utakmici sa Sampdorijom. U borbi za bjeg iz zone ispadanja Bologna gostuje kod Genoe, a Livorno kod Udinesea.

U prošlom kolu nije došlo do očekivane potvrde naslova prvaka PSG-a, no Parižani imaju novu priliku za slavlje pred svojim navijačima protiv Rennesa, ali tek u srijedu. Tada će i Monaco odigrati svoj susret protiv Guingampa iz razloga što Rennes i Guingamp u subotu navečer igraju finale Francuskog kupa, a još nisu izborili ostanak u Ligue 1.

Do kraja sezone, još tri kola, vodit će se borba za četvrtu poziciju koja vodi u kvalifikacije za Europsku ligu. Nju trenutno drži deseterostruki prvak Saint-Etienne, ali prijeti mu Lyon i teoretske šanse ima Marseille. Upravo će se posljednje dvije spomenute momčadi susresti na Velodromeu u derbiju kola, pobjeda je imperativ i za Aniga i za Gardea.

Sadašnji trener Marseillea vodit će momčad još tri utakmice, a za novu sezonu uprava je angažirala poznatog argentinskog stručnjaka Marcela Bielsu. Valenciennes i Ajaccio već razmišljaju o drugoligaškim gostovanjima, a iz teške situacije probat će se izvaditi Sochaux koji mora tući Nice i nadati se porazu Eviana.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.05.2014. u 14:45
    ne znam što da predvidim..everton i liverpool su brutalni rivali..sumnajm da će everton pomoć liverpoolu..sjećam se kad su jednom pitali jednog navijača evertona da što bih više želio,da njegov klub osvoji ligu ili da liverpool ispadne iz lige? on je rekao da bi mu draže bilo da liverpool padne u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.05.2014. u 12:40
    Navujači Evertona uvijek žele pobjedu, bez obzira što bi ona omogućila Liverpoolu naslov ... osim toga još imaju teoretske šanse za LP ako Arsenal slučajno kiksa .. .. biće teško ali navijam za Everton u ovoj utakmici...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.05.2014. u 11:23
    Navijači Evertona sigurno žele ovo drugo, a za igrače i trenera ćemo viditi.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.05.2014. u 10:25
    jebeno je to sto gledam da su evertonu ozlijedjeni neki od kljucnih igraca i upitno je hoce li igrati - distin, mirallas, baines... eeeee bemti
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.05.2014. u 10:06
    Liverpoolu će ili pomoći ili ga pokopati gradski rival EVerton. Hmm jebeno je to.
    Obrisan korisnik