Liga prvakinja - Final Four, polufinale, 03.05.2014.
Vardar SCBT 20:22 Budućnost
Budućnost

Budućnost nakon produžetaka izbacila Vardar za reprizu finala iz 2012.

Iz Budimpešte:Jelena Bagarić • subota, 03.05.2014.
Budućnost nakon produžetaka izbacila Vardar za reprizu finala iz 2012.
Foto: EPA

Odličnu i veoma tvrdu utakmicu odigrali su Vardar i Budućnost u drugom polufinalnom susretu Lige prvakinja u Budimpešti. Tek nakon dva produžetka od pet minuta Budućnost je izborila finale. Iako su u prvom poluvremenu imale vodstvo i bolju igru, Vardar se u nastavku vratio i na krilima Leyanud došao do izjednačenja. U produžecima je Neagu sa tri pogotka i izborenim sedmercem „povukla“ Budućnost i odvela ju do drugog finala u posljednje dvije sezone natjecanja.

ŽRK Vardar SCBT – Budućnost 20:22 (6:11) (16:16)

Liga prvakinja, polufinale

Budimpešta – Laszlo Papp SportArena. Gledatelja: 7000

Suci: Kjersti Arntsen i Guro Röen (obje Nizozemska)

ŽRK Vardar SCBT: Leynaud (13+0), Suslina (1+0); Kostiukova, Radičević 1, Đokić 2, Pineau 5, Šteriova, Nikolić 3(3), Dembele 2, Fernandez, Zebić, Klikovac, Crvenkoska, Khmirova 1, Lekić 6, Dmitrović.
Trener: Indira Kastratović

Budućnost: Woltering (14+0), M. Vukčevć, Žderić (0+1); Petrović 2, Neagu 6(2), O. Vukčević, Nikitina, Gjeorgjievska, Dalby 3, Ježić, Cvijić 5, Mehmedović 5, Despotović, Pavićević, Byzdra 1, Lazović.
Trener: Dragan Adžić

Isključenja: Vardar 6 minuta; Budućnost 16 minuta

Sedemerci: Vardar 6(5); Budućnost 5(4)

Nakon što je Györi izborio svoje mjesto u finalu, red je došao da Vardar i Budućnost odmjere snage i da se jedan od ova dva kluba pridruži Györu u finalu. Iako je domaćin svoju utakmicu odigrao, navijači su ostali pogledati i drugu utakmicu. Također, obje ekipe imale su svoje navijače koji su glasno navijali. Trećina dvorane bila je obojana u crveno, trećina u plavo, a posljednja je bila zelena zbog navijača Györa.

Na samom početku očigledno je bilo da je Budućnost organiziranija ekipa na terenu. Vardar je igrao individualno, dok je Budućnost kombinirala i puno lakše dolazila do pogodaka. Prva dva pogotka za Budućnost postigla je Dragana Cvijić, dok su za Vardar precizne bile Jovanka Radičević i Alison Pineau. Nakon rezultata 2:2, Budućnost se u osmoj minuti odvaja na plus dva nakon što su uzastopne pogotke postigle Majda Mehmedović i Cristina Neagu.

Vardar se držao na pogodak, dva zaostatka sve do 11. minute kada Camilla Dalby zabija za 4:7. Minutu nakon, Radičević je zaradila dvije minute isključenja i skrivila je sedmerac, a još dodatne dvije minute dobila je zbog prigovora sutkinjama pa je tako Vardar četiri minute igrao s igračem manje. Taj sedmerac nije realizirala Radmila Petrović, a ubrzo je i Indira Kastratović pozvala minutu odmora ne bi li konsolidirale redove svoje ekipe.

Sretno je nakon time-outa pogodak u 14. minuti postigla Andrea Lekić, ali Mehmedović i Dalby su u 15. minuti dovele Budućnost na plus četiri. Čak i s igračem manje Cvijić uspijeva postići pogodak za 5:10 u 18. minuti. Jedini problem koji se za Budućnost u tim trenucima stvorio je bilo drugo isključenje Suzane Lazović, obrambene igračice Budućnosti, a nakon nje u 22. minuti teren je na dvije minute napustila i Kinga Byzdra. Vardar je tako imao šest minute uzastopno igrača više, ali nije ga uspijevao iskoristiti. Što zbog obrana koje je Clara Woltering zaredala, što zbog loše organiziranog napada.

Uslijedila je kriza pogodaka u susretu budući da niti jedna ekipa nije uspijevala postići pogodak. Konačno u 27. minuti Neagu zabija za Budućnost nakon devet minuta, ali Vardar je i dalje bio bez pogotka. Pri rezultatu 5:11 u 29. minuti Dragan Adžić pozvao je minutu odmora, ali Budućnost nije postigla pogodak već je Vardar nakon 14 minuta bez pogotka preko Pineau konačno postigao svoj šest gol. Do kraja nije preostalo puno vremena pa se na odmor otišlo s 6:11.

S pogotkom je u nastavak susreta krenuo Vardar, brzi gol zabila je Andrea Lekić. Budućnost je svoj prvi u nastavku čekala do 36. minute kada je ponovno bila precizna Cvijić. Pogoci su izuzetno teško padali, a sva tri u nastavku za Vardar postigla je Lekić. Agresivna obrana Budućnosti ponovo je ostala s igračem manje nakon što je na klupi za isključene završila Elena Georgjievska. Niti igrač manje nije sputavao crnogorsku ekipu da postigne pogodak. Iako su u 42. minuti rukometašice Vardara došle na tri pogotka zaostatka, Mehmedović se dvama uzastopnim pogocima pobrinula da Budućnosti ponovo povede sa pet.

Međutim, svoje drugo isključenje dobila je Byzdra, ali ovaj puta Vardar svoju priliku ne propušta. Krenula je Lekić iz sedmerca, zatim je Dembele zabila s krila pa Đokić s pivota. Na golu se razbranila Amandine Leynaud i Budućnost se našla u problemima. Pravo uzbuđenje tek je krenulo. Prvo Vardar nije realizirao kontranapad, zatim je Marta Žderić obranila sedmerac Lekić.

Napad Budućnosti postao je potpuno neorganiziran, a u obrani su ih pomalo naivne greške koštale isključenja i sedmeraca. U 50. minuti sedmo isključenje za Budućnost dobila je Mehmedović, a sedmerac je ovaj puta uspješno realizirala Julija Nikolić i dovela Vardar na pogodak zaostatka. Ubrzo nakon što se Budućnost kompletirala, Vardar je igrao s igračem manje jer je Đokić zaradila isključenje. I konačno nakon osam minuta Dalby postiže pogodak za 14:16.

Khmirova je u 52. minuti ponovo vratila Vardar na gol zaostatka. Budućnost je u 57. minuti imala veliku priliku da se vrati „na noge“, ali Leynaud je obranila kontru Camilli Dalby. Ovakvu priliku za izjednačenje Vardar nije propustio. Pineau je u istoj toj minuti postigla pogodak za 16:16. Teško se dolazilo do pogodaka i baš kada je Vardar zapucao po golu i lopta je ušla za prvo vodstvo Vardara, Indira Kastratović je pozvala time-out i pogodak nije priznat. Slična situacija događa se napad kasnije kada Budućnost radi tehničku grešku, ali Adžić pozove minutu odmora i lopta se vratila na devet metara. Na semaforu je preostalo 48 sekundi, a dug napad Budućnosti nije završio pogotkom, a vremena za Vardar nije bilo pa se tako pobjednik tražio na produžecima. Budućnost je u drugom dijelu postigla samo pet pogodaka, dok je Vardar upisao duplo više i zasluženo izborio dodatnih deset minuta igre.

Bolje u produžetke kreće Budućnost koja je preko dva uzastopna pogotka Neagu došla do vodstva. Pineau je smanjila na 17:18, ali Neagu ponovo realizira sedmerac, a Cvijić 20 sekundi prije isteka prvih pet minuta podiže za 17:20. Završni udarac Vardara sa sirenom obranila je Woltering. Činilo se da je Budućnost napravila velik korak k pobjedi, ali Lekić otvara drugih pet minuta pogotkom, a Neagu isključenjem. Nikolić je precizna sa sedam metara i makedonska ekipa ponovo je samo na pogotku zaostatka. Vardarke su ponovo izborile sedmerac, Nikolić ga je realizirala i u osmoj minuti produžetaka rezultat je ponovo neriješen. Sedmercem je s druge strane odgovorila Petrović i dovela Budućnost u prednost. 50 sekundi prije kraja Lekić radi probijanje, a Kinga Byzdra zabija za 20:22 i rješava pitanje pobjednika u susretu.

Sa tri pogotka u produžetku Neagu je došla do ukupno šest pogodaka i time je bila najbolji strijelac Budućnosti. Po jedan manje postigle su Cvijić i Mehmedović, a Woltering je skupila ukupno 14 obrana. Lekić je za Vardar upisala šest pogodaka, a Pineau pet, dok je Leynaud obranila ukupno 13 lopti. Budućnost će tako u nedjelju igrati svoju treću utakmicu u Ligi prvakinja ove sezone. Niti jedna ekipa u prva dva susreta nije uspjela pobijediti. Treba naglasiti kako je Budućnost uzela naslov Lige prvakinja 2012. godine na svom terenu protiv Györa, a sad će baš Györi dvije godine kasnije dočekati Budućnost na svom terenu.

Liga prvakinja - Final Four

polufinale

Vardar SCBT20:22Budućnost
Györi29:26Midtjylland

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Liga prvakinja - Final Four

polufinale

Vardar SCBT20:22Budućnost
Györi29:26Midtjylland

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!