Zimski sportovi

Prvi susret SoCala odlučen u produžetku

Željka Jurkas • nedjelja, 04.05.2014.
Prvi susret SoCala odlučen u produžetku

Ako je suditi prema prvoj utakmici, čeka nas velika i duga serija Freeway Seriesa u svom prvom izdanju u doigravanju. U Honda Centru je palo malo golova, a Ducksi su saznali da se Kingsi bore do zadnje sekunde...

Freeway Face-Off #1

Prvi puta u povijesti, ova dva rivala, čiji su domaće arene udaljene manje od pedeset kilometara, prebacuju svoje susrete u doigravanje. Nesuđeni par prvoga kruga ipak je dobio priliku pojačati svoje rivalstvo, i u posve izjednačenom omjeru (53-53-11) dosadašnjih susreta, prvi puta eliminirati drugu momčad.

Dvije velike momčadi koje vole fizičku igru suprotstavit će, s jedne strane, širinu napada (Ducksi), čvrstoj obrani koja je stup momčadi Kingsa.

Posve različitim putevima momčadi su stigle u drugi krug. Ducksi su se ogledali s mladim Dallas Starsima, koji su uhvatili zadnje wild card mjesto i zamalo napravili veliko iznenađenje. Jedan od dva shutouta prvoga kruga pripao je Starsima koji su uspjeli pobijediti u dva susreta. Da je bilo malo više iskustva, serija bi vjerojatno trajala duže, ali i ovako je Dallas pokazao manjak koncentracije u momčadi Ducksa koji je itekako iskoristiv. Na vratima je startao rookie Frederik Andersen koji je u prosjeku dozvolio 3.4 gola po utakmici, a u zadnjoj, šestoj utakmici zamijenio ga je Jonas Hiller koji je obranio sve udarce s kojima se susreo.

Kingsi su, sada to već i vrapci na grani znaju, četvrta momčadi u povijesti NHL-a kojoj je uspjelo preokrenuti seriju s početnih 0:3, izvesti takozvanu obrnutu metlu. I to protiv jake, velike i fizičke momčadi San Jose Sharksa. Već dugi niz godina, Sharksi su na papiru jedan od kandidata za Stanleyja. No, još jednom nisu uspjeli, a Kingsi su pobjedom u seriji dobili velika krila koja će teško biti podrezati. Ako se itko pita hoće li nakon iscrpljujuće serije biti preumorni za pariranje Ducksima, samo treba pogledati što je zadnja momčad koja je to isto prošla (Flyersi) napravila svom idućem protivniku (Habsi).

Nakon početna tri susreta Jonathan Quick se vratio u svoju standardnu formu doigravanja i s razlogom je jedan od igrača od kojeg protivnici najviše strepe. Trenutno s .914 postotkom obrana dozvoljava 3.14 golova po utakmici, no njegova momčad dopušta drugi najveći broj udaraca – 35.4.

Specijalne momčadi su podjednake, s time da u obje kategorije Ducksi drže blagu prednost. Powerplay je na 26.9% uspješnosti, a penalty kill na 89.7. Kingsi imaju 87.5% obrana u igri s igračem manje, a iskorištavaju 25% prilika s igračem više.

Jedan od najzanimljivijih dvoboja će se odvijati na poziciji centra. Anže Kopitar uvjerljivo vodi Kingse s deset bodova i uglavnom je igrač kojem se svi okreću kada igra zapne. S druge strane kapetan Ryan Getzlaf i Corey Perry, s po sedam bodova obojica, vode momčad Anaheima.

Upravo u zaustavljanju prvih linija obje momčadi ležat će najveći ključ uspjeha. Daleko je to od pretpostavke da samo prve linije zabijaju golove i donose pobjede, ali njihovom neutralizacijom dobar dio posla bit će odrađen.

Za pretpostaviti je da će Drew Doughty i Jake Muzzin dobiti zadaću čuvanja prve linije Ducksa, dok će Cam Fowler i Ben Lovejoy najvjerojatnije dobiti Kopitarovu liniju, jer su u seriji s Dallasom pokazali da se mogu nositi s Jamieom Bennom i Taylerom Seguinom.

Anaheim Ducks – Los Angeles Kings 2:3 OT [0:1]

Kada je Teemu Selanne s dvanaest minuta do isteka vremena prošao Jonathana Quicka i doveo Duckse u vodstvo u Honda Centru, sve je izgledalo kao da će prvi susret kalifornijskih rivala otići na stranu Anaheima. Izrazito čvrsta i fizička utakmica, kakvu smo i očekivali od ove dvije momčadi, nije razočarala.

“Bilo je odlično. Stvarno, obje momčadi su ispunile očekivanja. Bila je fizička utakmica i mislim da je publika to dobro prihvatila. Bit će ovo sjajna serija“, prokomentirao je na kraju trener Kingsa, Darryl Sutter.

Sedam sekundi do kraja zadnje trećine, Kingsi s klizačem više na ledu dolaze do izjednačenja. Marian Gaborik u gužvi pred vratima pronalazi pak i dok se Jonas Hiller nije uspio ni okrenuti prema njemu, puca i posprema ga kroz noge u mrežu Ducksa.

U produžetku gledamo istu fizičku igru, s prilikama na obje strane, ali blagom dominacijom Ducksa. U dvanaestoj minuti Gaborik se u potpunosti promaknuo u heroja Los Angelesa kada ga Anže Kopitar pronalazi na lijevoj strani gola i preko okvira pak još jednom prolazi Hillera.

“Dosta je bolno kada se to ovako dogodi, ali... moramo nastaviti dalje. Ovo je maraton, a ne sprint, a večerašnja utakmica je pokazala da će ovo biti duga serija. Utakmica je bila puna uzbuđenja. Mislim da ćete teško naći bolju. Bilo je zabavno igrati u njoj, samo šteta što na kraju nismo uspjeli zabiti“, izjavio je napadač domaćina Andrew Cogliano.

Dva početna gola, po jedan sa svake strane, pala su s razmakom od dvije i pol minute u prvoj trećini. Alec Martinez iskoristio je drugi powerplay Kingsa i doveo goste u vodstvo, a Matt Beleskey brzo je izjednačio susret.

Kopitar vodi Ligu po efikasnosti u doigravanju s ukupno 13 bodova (nakon današnje tri asistencije), a najefikasniji igrač u momčadi Ducksa, kapetan Ryan Getzlaf ima devet, nakon današnje dvije asistencije.

Nakon dugog premišljanja, na vrata Ducksa je stao Hiller i skupio 33 obrane. Isti broj obrana, na jedan udarac manje, imao je i Quick. Obje momčadi dobro su blokirale potencijalne prijetnje, pa su tako Ducksi zaustavili 29, a Kingsi 20 udaraca prije svojih vratara.

Branič Kingsa, Robyn Regehr izašao je s leda u prvoj trećini nakon udarca Selannea i nije se vratio u igru.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!