Nogomet

Liverpoolu potrebno čudo, Barcelona bez prava na grešku

Sportnet • subota, 10.05.2014.
Liverpoolu potrebno čudo, Barcelona bez prava na grešku
Foto: EPA

Za dugoočekivani naslov prvaka Liverpoolu će biti potrebna pobjeda West Hama na Etihadu i vlastita nad Newcastleom. Barca, pak, ne smije više kiksati ako želi ostati u igri za titulu.

Ove nedjelje u ranim večernjim satima spustit će se zavjesa na 22. po redu sezonu engleske Premier lige, koja će svoj rasplet dobiti u posljednjih 90 minuta na Anfieldu i Etihadu. Nogometašima Manchester Cityja neodlučen ishod ili bilo kakva pobjeda nad West Hamom donose drugi naslov u samo tri godine, a najmanje izvjesnom ishodu utakmice, pobjedi West Hama na Etihadu, nadaju se pak nogometaši Liverpoola, koji na isti naslov čekaju gotovo četvrt stoljeća. Redsi su na tragičan način ispustili iz ruku vodeću poziciju i u posljednjem se kolu uz vrlo vjerojatnu pobjedu nad Newcastleom moraju nadati i čudu u Manchesteru.

Valja spomenuti i kako obje momčadi imaju prigodu srušiti rekord Chelseaja po broju postignutih pogodaka u sezoni. Londonska ih je momčad u sezoni 2009./2010. postigla 103, City ih na kontu do ovoga kola ima ravno stotinu, a Liverpool tek jedan manje.

Kako je borba za opstanak u ligi razriješena sredinom tjedna, a Norwich, Fulham i Cardiff već pakiraju kofere za put u Championship, preostalo je još popuniti posljednje mjesto koje vodi u europska natjecanja, za koje se u posljednjih 90 minuta bore Tottenham i Manchester United. Izbore li Spursi na svom terenu protiv Aston Ville makar i bod, još uvijek aktualni engleski prvak po prvi će put nakon 24 godine provesti sezonu bez europskog natjecanja.

Atletico Madrid je u prošlom kolu izgubio od Levantea, no to nisu iskoristili ni Barcelona ni Real, Kraljevski klub je s čak dva uzastopna remija sveo svoje šanse za naslov na minimum. Iako se činilo kako će ovo biti razočaravajuća sezona za Barcelonu, sve se za Katalonce može još promijeniti.

Martinova momčad u predzadnjem kolu Primere gostuje kod Elchea i ne smije prosuti dva boda kao protiv Getafea. Atletico također nema pravo na grešku na domaćem terenu protiv Malage ukoliko želi s prednošću doći na Camp Nou u posljednjem kolu. Realu igra još teorija, a nadu će pokušati zadržati u Vigu.

Osim utakmica vodećeg trojca, zanimljivo bi trebalo biti i u baskijskom derbiju između Athletica i Real Sociedada u Bilbau. Rakitićeva Sevilla se suprotstavlja Sammirovom Getafeu. Bivši hrvatski reprezentativac mogao bi već nakon pola sezone preseliti u drugu ligu ukoliko klub iz madridskog predgrađa ne osvoji veći broj bodova u zadnja dva kola.

Sezona bez većih uzbuđenja što se tiče borbe za naslov prvaka završava u Njemačkoj. Prvak Bayern će uoči finala DFB Pokala ugostiti na Allianz Areni Stuttgart koji se spasio ispadanja, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li Guardiola dati priliku Mandžukiću koji se bori za titulu najboljeg strijelca prvenstva s budućim suigračem Lewandowskim.

Velika borba vodit će se za posljednje mjesto koje vodi prema Ligi prvaka. Trenutno je na toj poziciji Bayer Leverkusen koji brani svoj cilj protiv Werdera, a kiksu Apotekara nada se Olićev i Perišićev Wolfsburg. Vukovi će nastojati pobijediti Borussiju (M), no i ona ima šanse izboriti nastup među europskom elitom.

Hoće li se semafor na Imtech Areni koji broji vrijeme otkad je HSV u Bundesligi zaustaviti ili ne, saznat će se poslije dvoboja u Mainzu gdje Iličevićeva i Badeljeva ekipa ne smije izgubiti ukoliko želi igrati kvalifikacije za ostanak. Nadu u prvoligaški nogomet sljedeće sezone gaje još Nürnberg i Eintracht (B).

Neočekivan Romin poraz od Catanije u prošlome kolu i pobjeda Juventusa protiv Atalante osigurala je Staroj dami treći uzastopni naslov prvaka. Izgubila se time neizvjesnost na kraju prvenstva jer Roma je ujedno izgubila svaku mogućnost da dostigne Juventus. Stvar bi bila puno zanimljivija da su Rimljani ostali u igri za naslov s obzirom na to da će se susresti upravo s Bianconerima u pretposljednjem kolu prvenstva.

Zanimljiv će zato biti susret Torina i Parme koji se nalaze na šestom, odnosno na sedmom mjestu. Torino zaostaje dva boda za petim Interom, a Parma tri, te se obje momčadi još uvijek nadaju plasmanu u Europu sljedeće sezone. Inter će bodovnu prednost braniti protiv Lazija koji se nada posrtaju ekipa koje se nalaze ispred njega kako bi i on stigao u priliku da u posljednjem kolu izbori europski nastup nareden sezone. Verona je u istoj situaciji, a ona će otvoriti kolo protiv Udinesea u subotu u 18 sati.

Četvrta Fiorentina želi se još odmaknuti od Intera pred kojim ima četiri boda prednosti, a pobjedu će tražiti protiv posljednjeg Livorna. U prošlom kolu Fiorentina je neočekivano izgubila od Sassuola kojemu ti bodovi puno znače u borbi za ostanak, a sljedeća prepreka na putu bit će Genoa. Bodove žele i Chievo koje će igrati s Cagliarijem, te Bologna u susretu s Catanijom koja za njom zaostaje tri boda.

Dva kola prije kraja poznato je ono što se dalo naslućivati već duže vrijeme. PSG je obranio naslov prvaka Francuske i ekipi Blanca ostaje još "odraditi" 180 minuta prije razlaza. Parižani su titulu proslavili porazom protiv Rennesa, a u subotu imaju novog neugodnog protivnika - Lille u gostima.

Derbi je to u kojem će više motiva imati domaći nogometaši koji još uvijek nisu 100 posto sigurni da će igrati kvalifikacije za Ligu prvaka. Saint-Etienne ih još može preteći, te moraju ozbiljnije nastupiti protiv Parižana. S druge strane, ni Saint-Etienne nije siguran za Europsku ligu, morat će kontinentalno natjecanje izboriti u Nantesu.

Ajaccio i Valenciennes su odavno "otpisani", no čak pet klubova ne zna kakva im je sudbina. Zasad je Sochaux u crvenoj zoni i mora se vaditi kod Rennesa koji je nedavno izgubio u finalu Francuskog kupa. Pobjednik tog natjecanja, Guingamp, mogao bi ispasti u drugu ligu, a to će pokušati spriječiti domaćom pobjedom nad Toulouseom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!