Nogomet

Srce Amazone s jednim od najljepših stadiona na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu

Piše:Branimir Korać • utorak, 13.05.2014.
Srce Amazone s jednim od najljepših stadiona na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu

Jedan od domaćina ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Brazilu je Manaus, grad u kojem će nastupiti i Hrvatska i to u susretu protiv Kameruna. Utakmice će se održati u potpuno novoj Areni Amazonia koja je već spremna za prvu utakmicu...

Manaus, Tropski Pariz ili Srce Amazonije, vjerojatno je najegzotičnija i najživopisnija lokacija na kojoj će se održati Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Smješten usred Amazone, glavni grad države Amazonije ima što za ponuditi posjetiteljima. Amazonija je samo jedna od brojnih brazilskih država, a površinom je gotovo triput veća od Francuske i ipak većinom nenaseljena i nepristupačna..

Na spomen Manausa netko će odmah pomisliti na Amazonu, netko na tropsku klimu, netko na Mister Noa. Za neupućene, Mister No je lik iz istoimenog stripa Sergija Bonellija i Galliena Ferrija koji živi u Manausu i bavi se, da ne širimo priču, raznoraznim aktivnostima s obje strane zakona. Slika Manausa u kojem živi Mister No i slika današnjeg Manausa nemaju nikakve veze jedna s drugom. Tamo je Manaus prikazan kao nimalo reprezentativno mjesto, više liči na neko mjesto koje se danas nalazi parsto kilometara dublje u Amazoni.

Današnji Manaus je moderno mjesto, kažu i za život kvalitetno iako stopa nezaposlenosti nije mala. Kao što je vjerojatno u cijelom svijetu prisutno uvjerenje da se u velikom gradu lako zaposliti, tako i u Manaus svakodnevno dolazi veliki broj stanovnika iz unutrašnjosti u potrazi za poslom. Međutim, posao je teško pronaći i nesretnici se pokušavaju snaći na sve načine kako bi se probili, ukoliko i pronađu nekakav posao odrađuju ga za vrlo mali novac, no najveći je broj onih koji se jednako brzo vraćaju.

Zbog svoje lokacije u "plućima svijeta", u Manausu je najrašireniji takozvani ekološki turizam. Praktički ne postoji ozbiljnija i veća ekološka udruga koja nije odrađivala etape po Amazoni, a sav put prema ovom još uvijek u dobrom dijelu neistraženom području započinje i završava u Manausu. Prepoznali su to i lokalni moćnici koji su najjaču kartu bacili upravo na takve posjetitelje.

Kompletan turizam u Manausu vezan je isključivo uz Amazonu. Beznačajan je postotak onih koji dolaze isključivo upoznati Manaus, najveći broj njih ipak je spreman istražiti divljinu. Ovisno o iskustvu, hrabrosti, resursima i želji, ovisi koliko duboku divljinu.

Turističke rute prema unutrašnjosti nisu nimalo jeftine ukoliko želite pouzdanu i kvalitetnu uslugu. Naravno, postoje i oni koji iznajmljuju male i nesigurne čamce kako bi nekako skrpali kućni budžet, no nitko vam neće preporučiti takav izlet jednom od najopasnijih rijeka svijeta. Najskuplji izleti su na Iberostar Grand Amazonu, plutajućem hotelu s pet zvjezdica. Takvo što si baš i ne može svatko priuštiti stoga se ipak najčešće koriste one "srednje varijante".

Što se smještaja tiče također postoje različite varijante. Od prilično skupih hotela koji su u potpunom doticaju s prašumom i svi redom imaju i viška zvjezdica pa do klasičnih hotela u središtu Manausa koji su namijenjeni turistima plićeg džepa.

U svakom slučaju Manaus je živopisno i zanimljivo mjesto, grad od gotovo dva milijuna stanovnika oko kojeg se ima što za vidjeti i posjetiti. Naravno, poprimio je i utjecaj zapadne kulture pa je isto tako i bogatog noćnog života što je svakako dobra vijest za navijače.

Arena Amazonia

Malo je bilo onih koji su bili oduševljeni kada je objavljeno da će Manaus biti jedan od domaćina na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Osam sretnika nastupit će na prekrasnoj Areni Amazoniji, a među njima i Hrvatska.

Udaljenost i izolacija grada od ostatka države te klimatski uvjeti koji vladaju na ovom području bit će najveći neprijatelj sudionicima, no, kako jednom protivniku, tako i drugom. Ako se već protiv prirode ne može boriti, organizatori su dali sve od sebe da reprezentacije dočeka fantastičan i potpuno nov stadion.

Arena Amazonia

Kapacitet: 44.500

Dovršena: ožujak 2014.

Cijena: oko 277 milijuna dolara

Klubovi: s područja Manausa

Utakmice:

14. lipanj 00:00 Engleska - Italija

18. lipanj 00:00 Hrvatska - Kamerun

22. lipanj 00:00 SAD - Portugal

25. lipanj 00:00 Honduras - Švicarska

I dok u dobrom dijelu Brazila radovi kasne i stadioni se još uvijek ušminkavaju, Arena Amazonia je potpuno spremna ugostiti prvu utakmicu. Stadion i njegovi popratni elementi dovršeni su, otvoren je početkom ožujka susretom dvije najbolje momčadi države Amazonije i nestrpljivo očekuje 14. lipanj i veliki dvoboj Engleske i Italije.

U Manaus tako dolazi Roy Hodgson, najžešći kritičar igranja u ovom gradu. Hodgson je još prije ždrijeba gunđao i žestoko se protivio davanju domaćinstva Manausu, a onda su se kuglice tako poigrale da će najtežu i prvu utakmicu na SP-u odigrati upravo na ovom mjestu. U međuvremenu je malo ublažio retoriku svjestan kako mu zapomaganje neće pomoći, a i kako na to lokalni ljudi neće gledati blagonaklono.

Stadion kakav bi poželjeli brojni europski klubovi imat će kapacitet od 44.500 gledatelja, opremljen je svime onim što je potrebno da bi zaradio i maksimalan broj zvjezdica, a smješten je na strateški povoljnom mjesto, malo izvan samog centra, na pola puta prema zračnoj luci i u blizini hotela, banaka, trgovačkih centara, restorana...

Inače, stadion je napravljen od temelja, umjesto starog stadiona Vivaldo Lima, a izvođači radova vole se pohvaliti kako je najveći dio materijala iskorišten upravo od ostataka starog stadiona.

Nakon završetka SP-a stadion će ostati u naslijeđu klubova iz Manausa koji su prilično daleko od nogometne elite s jugoistoka Brazila.

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10813.05.2014. u 20:03
    Realno gledajući to je jedan dalje u nizu tih megalomanskih projekata koja su tipična za velike sportske manifestacije kao OI ili SP, bilo to London, JAR ili Brazil. Ovaj grad čiji najbolji nogometni klub igra u trećoj ligi (pred max. 15.000) već ima suvišan stadion sa kapacitetom od 45.000 - i sad... [više na forumu]
    narada108
  • Obrisan korisnik13.05.2014. u 16:39
    Mister No je u Manausu uvijek drzao onaj svoj " Pajper" (zrakoplov), koji je vecinom bio pokvaren pa mu je tu i stajao, ai mehanicar za opravke je bio u Manausu. Dok se Pajper opravlja, Misten No ide da posjeti one svoje plavuse u gradu...Lijepo da se jos netko sjeca ovog junaka iz 80-tih. ( Lunov... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • sportoz13.05.2014. u 10:41
    Šteta što kod nas više ne izlazi Mister No... Volio sam taj strip.
    sportoz
  • Pope John Paul II13.05.2014. u 08:37
    Utakmice na tom stadionu će se igrati po našem vremenu u 0:00 sati.
    Pope John Paul II