Tenis

Preokret Nadala protiv nadahnutog Murraya, Đoković u tri seta nadjačao Ferrera

Vedran Babić • subota, 17.05.2014.
Preokret Nadala protiv nadahnutog Murraya, Đoković u tri seta nadjačao Ferrera
Foto: EPA

Četvrtfinalni susreti ATP Masters 1000 turnira u Rimu donijeli su puno uzbuđenja. Najlakši posao imao je Grigor Dimitrov, koji je protiv Tommyja Haasa odigrao samo set. Rafael Nadal preokrenuo je break zaostatka u trećem setu protiv nadahnutog Andyja Murraya, Novak Đoković u tri je seta eliminirao Davida Ferrera, baš kao i Milos Raonic Jeremyja Chardyja...

Prvi tenisač svijeta i sedmerostruki osvajač Rima Rafael Nadal preživio je i treći maraton u tri dana. Nakon tri sata i 19 minuta Gillesa Simona te dva sata i 44 minute protiv Mihajla Južnog, Španjolac je eliminirao Andyja Murraya 1:6, 6:3, 7:5. Meč je trajao dva sata i 40 minuta, što znači da je u posljednja tri dana Nadal na terenu proveo gotovo devet sati. Grigor Dimitrov, njegov suparnik u polufinalu, sigurno trlja ruke.

Prvi set bio je ponajbolji koji je Murray odigrao na zemlji. Nadal s druge strane nije bio ni blizu svoje uobičajene razine te se na kraju morao zadovoljiti samo s jednim osvojenim gemom. U prvom gemu drugog seta Britanac je ponovno pritisnuo Španjolca, ali nije realizirao break loptu. Već u sljedećem gemu stigla je kazna - Nadal je oduzeo servis Murrayu i prednost je bez većih problema zadržao do kraja.

Odlučujući set bio je i najdramatičniji. Nadal je krenuo breakom u prvom gemu, Murray je odmah vratio te je potom poveo 4:2 sa servisom. Nadal se nije predavao te je izjednačio na 4:4 i onda prokockao dvije break lopte u devetom gemu. Ipak, u 11. gemu ponovno je stisnuo Murraya i taj mu je put oduzeo servis bez izgubljenog poena. Nekoliko trenutaka kasnije Nadal je odservirao za svoju 14. pobjedu u 19. međusobnom dvoboju. Zanimljivo, bio je to njihov prvi okršaj poslije više od dvije i pol godine.

Dimitrov je pak protiv njemačkog veterana Tommyja Haasa uzeo prvi set sa 6:2 kada mu je ovaj predao zbog ozljede desnog ramena. Haas je dan ranije sjajnom igrom izbacio Stanislasa Wawrinku i čini se kako je taj meč uzeo svoj danak. Dimitrov je tako plasmanom u prvo Masters 1000 polufinale proslavio svoj 23. rođendan. "Ovo je jedan od najljepših trenutaka mog života. Prvi put sam pobijedio na svoj rođendan, osjećaj je dobar. Šteta što je ovako završilo, ali ipak sam sretan slavljenik. Ne želim stati ovdje."

Dimitrov bi teoretski već poslije ovog tjedna mogao biti novi član Topa 10, ali da bi se to dogodilo morat će osvojiti titulu i nadati se da Raonic ne prođe u finale.

Drugi nositelj Novak Đoković slomio je Davida Ferrera 7:5, 4:6, 6:3 poslije dva i pol sata igre. Nakon što je Đoković osvojio prvi set, drugi se počeo komplicirati kada je Španjolac napravio break kod 3:3. U toj je dionici Ferrer anulirao svih pet break lopti Đokovića. Posljednju dionicu bolje je otvorio srpski tenisač, breakom za vodstvo 3:1. Ferrer je odmah nadoknadio zaostatak te je potom kod 3:3 imao 0-30 na servisu Đokovića. Svjetski broj dva izvukao se iz neugodne situacije i u sljedećem gemu kaznio suparnika za propuštenu priliku. Na servisu za meč Đoković je prokockao jednu meč-loptu, ali je drugu realizirao te sada u međusobnim susretima vodi 12-6.

"Ovo je bio fizički najzahtjevniji meč koji sam ove godine odigrao na zemlji. Jako sam sretan što sam preživio ovakav izazov jer David je strašan borac. Iznimno ga poštujem. Svi znamo da je njegov omjer pobjeda i poraza na zemlji najbolji poslije Nadalova. Izaći kao pobjednik iz okršaja s njim daje mi puno zadovoljstva i samopouzdanja", kaže Đoković.

Ferrer je pak odao priznanje Đokoviću te je zadovoljan razvojem svoje igre na zemlji. "Meč je bio neizvjestan i s puno dobrih izmjena. Imao sam priliku u trećem setu, ali Nole je igrao bolje u važnim trenucima i nije griješio. Igram svoj najbolji tenis na zemlji ove sezone. Vjerujem u svoju igru i ovo je bio dobar tjedan za mene."

Dvostruki pobjednik Rima u polufinalu igra protiv Milosa Raonica. Kanađanin je sa 6:3, 5:7, 6:2 nadvisio Jeremyja Chardyja. Francuz je u drugom setu preokrenuo zaostatak 4:2, ali je u trećoj dionici bio nemoćan. Raonic mu je dvaput oduzeo servis te je poslije nešto više od dva sata igre izborio drugi nastup u polufinalu na turnirima iz serije Masters 1000.

"Zadovoljan sam s mnogo stvari koje sam radio, pogotovo što sam se vratio i odigrao dobar treći set. To je bilo jako važno za mene. Zemlja nije moja najdraža podloga, ali ipak volim imati vremena u igri. Samo moram ne sumnjati u svoju igru u ključnim trenucima, kao recimo danas krajem drugog seta kada sam bio predefenzivan. Moram stalno biti agresivan i diktirati poene koliko god mogu. Mislim da zemlja može biti dobra za mene", smatra deseti tenisač svijeta, koji je lani izgubio finale Masters 1000 turnira u Montrealu (Nadal).

ATP Masters 1000 Rim, četvrtfinale:
Nadal (Španjolska, 1) - Murray (VB, 7) 1:6, 6:3, 7:5
Dimitrov (Bugarska, 12) - Haas (Njemačka, 15) 6:2, predaja Haasa
Raonic (Kanada, 8) - Chardy (Francuska) 6:3, 5:7, 6:2
Đoković (Srbija, 2) - Ferrer (Španjolska, 5) 7:5, 4:6, 6:3

Četvrtfinale parova:
Dodig/Melo (Hrvatska/Brazil, 3) - Haase/Lopez (Nizozemska/Španjolska) 3:6, 2:6
Čilić/Gonzalez (Hrvatska/Meksiko) - Dimitrov/Rosol (Bugarska/Češka) 6:4, 4:6, 8-10

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

TenisTop temaATP Tour
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.05.2014. u 12:19
    Fantastican mec..Rafa moze uzeti ovaj turnir ukoliko ponovi igru iz drugog i treceg seta..
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.05.2014. u 11:38
    Vreme je za osveženje iz Bugarske:-))
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.05.2014. u 09:45
    nole uzima turnir
    Obrisan korisnik