Nogomet

Konačni obračun Barcelone i Atletico Madrida za naslov prvaka Španjolske

Sportnet • subota, 17.05.2014.
Konačni obračun Barcelone i Atletico Madrida za naslov prvaka Španjolske
Foto: EPA

Ligaška sezona završava ovog vikenda, a u najjačem europskom prvenstvu još se ne zna prvak. Barcelona i Atletico će u međusobnom susretu odlučiti o prvom mjestu.

Španjolsko nogometno prvenstvo došlo je do svoga posljednjeg kola uoči kojega se još uvijek ne zna tko će biti novi prvak. Iako se do samoga kraja vodila velika borba između tri kluba prvi je posustao Real Madrid pa u završnih 90 minuta će sve oči biti uperene u Barcelonu i Atletico Madrid.

Vjerojatno najbolji način za konačno rješavanje jedne od najneizvjesnijih sezona Primere je međusobni dvoboj kandidata za naslov. Tako će Barcelona na svom Camp Nou u subotu u 18 sati dočekati momčad Diega Simeonea s jednim jedinim ciljem, a to je doći do pobjede koja znači naslov prvaka. Svi drugi ishodi znače veliko slavlje momčadi iz Madrida.

Kraljevski klub dočekuje Espanyol, a s mislima će vrlo vjerojatno već biti na finalu Lige prvaka. Velika borba vodi se i na začelju gdje je sigurni putnik u niži rang Betis, a još pet klubova će strepiti do posljednje sekunde. Ovu sezonu Primere zaključit će Ivan Rakitić sa svojom Sevillom na domaćem travnjaku protiv Elchea.

Ostalo je nekoliko upitnika uoči posljednjeg kola talijanskog prvenstva. Ti se upitnici prvenstveno tiču odlaska u Europu sljedeće sezone, a čak četiri momčadi konkuriraju za šesto mjesto, posljednje koje vodi u kvalifikacije za Europsku ligu. Na šestoj poziciji trenutno je Torino s 56 bodova koji će u ovom kolu igrati u gostima kod Fiorentine.

Bod manje ima Parma koja dočekuje Livorno koji ispada iz lige što ne bi trebao biti pretežak zadatak za domaće. Milan i Verona imaju 54 boda i nadaju se posrtajima Parme i Torina u lovu na šesto mjesto. Milan kod kuće igra sa Sassuolom, dok će Verona imati puno teži posao u gostima kod Napolija.

Juventus dočekuje Cagliari u želji da pređe granicu od 100 bodova u sezoni što bi mu vrlo lako mogli poći za rukom. U ostalim utakmicama susrest će se Udinese i Sampdoria na otvaranju kola, Catania će ugostiti Atalantu, Inter ide u goste kod Chieva, Lazio će biti domaćin Bologni, a Genoa Romi.

Prvak i doprvak Francuske već su odavno poznati, a posljednje kolo Ligue 1 donijet će odgovore na još nekoliko pitanja. Zanimljiva borba vodit će se za treće mjesto i kvalifikacije za Ligu prvaka između Lillea i Saint-Etiennea. Lille je u boljoj poziciji s dva boda više, ali možda mu niti bod u Lorientu neće biti dovoljan ako Saint-Etienne pobijedi Ajaccio zbog bolje gol-razlike.

Ove sezone peto mjesto vodi u kvalifikacije za Europsku ligu jer je PSG osvojio Liga kup, a nastupit će u Ligi prvaka. Za tu poziciju natječu se dva Olympiquea, Lyon i Marseille, s time da su Lavovi u prednosti jednog boda. Anigova momčad se mora nadati kiksu Lyona, a tri boda tražit će protiv Guingampa koji je izborio Europu osvojivši Francuski kup.

Dva kluba još vode bitku za ostanak i to u izravnom dvoboju. Evianu odgovara i remi protiv Sochauxa, ali sastav iz Montbeliarda je domaćin. Rennes i klubovi s 42 boda spasili su se zbog toga što Sochaux i Evian igraju međusobno. Proslava naslova odigrava se na Parku prinčeva gdje gostuje Montpellier, prvak iz 2012. godine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.05.2014. u 12:59
    "Kraljevski klub dočekuje Espanyol" A Espanyol nije kraljevski?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.05.2014. u 10:27
    Allez ASSE!
    Obrisan korisnik