Nogomet

Recife – Venecija Južne Amerike ugostit će Hrvate protiv Meksika

Marija Pastuović • srijeda, 21.05.2014.
Recife – Venecija Južne Amerike ugostit će Hrvate protiv Meksika

Iz Recifea, petog po veličini grada u Brazilu potekli su veliki svjetski igrači Rivaldo i Juninho Pernambucano. Njihov grad imat će priliku ugostiti neke od najboljih svjetskih reprezentacija. U mjestu zvanom i američka Venecija sagrađena je velebna Arena Pernambuco. Stadion se nalazi u sklopu ogromnog kompleksa, a na njemu će i svoju posljednju utakmicu u grupnoj fazi igrati i Hrvatska protiv Meksika...

Recife

Recife je peti po veličini brazilski grad, a nalazi se na sjeveroistoku, u državi Pernambuco. Na portugalskom jeziku recife znači greben, a smješten je na ušću rijeka Rio Beberibe i Rio Capibaribe u Atlantski ocean. Grad koji je jedna od najvećih luka na Atlantiku osnovan je početkom 16. stoljeća i to ga čini jednim od najstarijih u Brazilu. Status grada dobio je tri stoljeća kasnije.

Vratimo li se u prošlost važno je spomenuti da su nekad Nizozemci vladali Recifeom, kako bi osigurali gradove i luke za prodaju i proizvodnju šećera u Europu. Gotovo savršena klima te plodno tlo i danas pogoduje bavljenju tradicionalno, ali i jednom od najvažnijih djelatnosti – uzgojem šećerne trske. U vrijeme kada su Nizozemci nastanili područje sagrađena je i prva sinagoga na području Amerike, upravo u Recifeu. Ovo predivno mjesto ima mnoštvo turističkih atrakcija - poznati karneval u Recife Antigou, plaža Boa Viagem i gradić Olinda, koji je praktički predgrađe Recifea, samo su neka od mjesta koja nikako ne smijete zaobići. Zvan i američka Venecija, zbog silnih otoka, grad je jedan od multikulturalnijih te tako dok šetate možete naići na Indijance, Afrikance, Nizozemce, ali najviše ima Portugalaca.

Arena Pernambuco

Kapacitet: 42,849

Cijena izgradnje: 500 milijuna dolara

Utakmice:
Obala Bjelokosti – Japan
Italija – Kostarika
Hrvatska – Meksiko
SAD – Njemačka
Utakmica četvrtine finala

Recife je sportsko, ali i nogometno središte, najpoznatiji klubovi s tradicijom su Sport, Santa Cruz i Náutico Capibaribe, a Rivaldo i Juninho Pernambucano najpoznatiji su sportaši tog grada. Temperature su podnošljive, uglavnom se kreću od 23 °C do 27 °C, a kišno razdoblje ni u ovom gradu ne razlikuje se od ostatka Brazila. Kišno vrijeme može potrajati od veljače do srpnja, dakle i za vrijeme Svjetskog prvenstva. Vrijeme može, ali i ne mora pogodovati ekipama koje će tamo igrati, a priliku će imati i Hrvati. Naime, Grand Recife kako ga stanovnici vole zvati, ugostit će i Kovačeve dečke u Areni Penambuco, izgrađenoj za potrebe najvećeg nogometnog natjecanja.

Arena Pernambuco

Velebni stadion građen je od 2010. do 2013. godine. U Areni Pernambucano odigrat će se četiri utakmice grupne faze natjecanja te jedna utakmica četvrtine finala. Ovo krajnje sofisticirano izdanje otvoreno je 22. svibnja prošle godine, prijateljskom utakmicu između Nautica i portugalskog Sportinga. Arena se nalazi u predgrađu Recifea imenom Sao Lourenco da Mata, a kompleksno izdanje sadrži, između ostalog, restorane, trgovačke centre i kina. Područje je zasad gospodarski nerazvijeno, a ovaj projekt napravljen je s ciljem ekonomske ekspanzije.

Stadion može primiti 42 849 gledatelja, a izgrađen je javno-privatnim partnerstvom te je stajao oko 500 milijuna dolara. Nautico je dogovorom s gradom, iz 2011. godine, postao domaćin ovog stadiona. Jednu utakmicu u grupnoj fazi na ovom terenu odigrat će Njemačka, Hrvatska, Japan, Kostarika, Obala Bjelokosti, SAD, Italija i Meksiko, a neke spomenute reprezentacije, prođu li u četvrtinu finala imat će priliku dva puta osjetiti čari čarobne Arene.

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • tikvinho21.05.2014. u 16:54
    navodno je na tom terenu jedna prskalica krivo postavljena i umjesto da šprica po zelenoj plohi ona će špricati po navijačima....užas
    tikvinho