Tenis

Hrvatima "šaren" ždrijeb prvog kola, Pavić se probio kroz kvalifikacije

Branimir Korać • petak, 23.05.2014.
Hrvatima "šaren" ždrijeb prvog kola, Pavić se probio kroz kvalifikacije
Foto: EPA

Petak je bio vrlo sadržajan dan za Hrvate na Roland Garrosu. Održan je ždrijeb glavnog turnira u muškoj i ženskoj konkurenciji, a meč posljednjeg kola kvalifikacija odradio je Ante Pavić i to uspješno...

Četiri tenisača i četiri tenisačice predstavljat će Hrvatsku u pojedinačnom dijelu Roland Garrosa. Sedmero predstavnika Hrvatska je imala slijedom izravnog ulaska, a kao osmi im se pridružio Ante Pavić uspješno odrađenim poslom u kvalifikacijama.

Pavić je u posljednjem kolu kvalifikacija igrao protiv mladog Australca Thanasija Kokkinakisa, talentiranog protivnika kojeg je Borna Ćorić svladao u finalu juniorskog US Opena prošle godine.

Mladi Australac već je zagazio u seniorske vode, prošle godine odradio je nekoliko Challengera, debitirao je i za australsku Davis Cup reprezentaciju i bio je protivnik protiv kojeg je Pavić morao ući s dozom opreza.

Iako mu zemlja nije najdraža podloga, Kokkinakis je u prva dva kola kvalifikacija bio vrlo uvjerljiv i pokazao da može igrati i na zemlji. Međutim, Pavić je ipak odnio pobjedu i to uz spašenu meč loptu u trećem setu kod 5:4. Nakon što Kokkinakis nije iskoristio svoju priliku, Pavić je stigao do breaka, zatim i prve meč lopte, a za razliku od Australca, on je svoju iskoristio i napokon dohvatio glavni ždrijeb Grand Slam turnira.

Tko će mu tamo biti protivnik, saznat ćemo nešto kasnije, no ostali hrvatski predstavnici svoje protivnike već znaju.

"Andujar je neugodan zemljaš. Činjenica je da u posljednje vrijeme dosta oscilira, ali može biti opasan, pa se moram potpuno koncentrirati na sebe i pružiti dobru igru, a rezultat će s dobrom igrom, vjerujem, biti pozitivan", rekao je Čilić i dodao: "Ždrijeb mi nije bio naklonjen, s obzirom na to da se mogu sastati s Novakom Đokovićem u trećem kolu. Ako dođe do tog meča nadam se da mogu odigrati sjajan meč i biti u prilici proći dalje. Ali svakako to je još dosta daleko i koncentriran sam na prvi meč."

Najlošije je prošao Ivo Karlović koji će igrati protiv 11. nositelja Grigora Dimitrova. Međutim kako Karlović može biti nezadovoljan ždrijeb, može i Dimitrov koji je mogao puno bolje proći. Karlović nikome nije ugodan protivnik, pa tako ni Dimitrovu bez obzira na pobjedu Bugarina u Rimu 7:6, 6:4.

Ivan Dodig krenut će protiv Španjolca Marcela Granollersa u susretu u kojem sigurno nije bez šanse. Drugo kolo donosi još teži izazov - Aleksandra Dolgopolova ili Alberta Ramosa.

Španjolca je izvukao i Marin Čilić i to još klasičnijeg zemljaša Pabla Andujara. Čilić nema dobre uspomene na Andujara koji ga je svladao prošle godine u Madridu i sigurno neće imati lagan posao. Riječ je o vrlo upornom igraču koji se najbolje snalazi upravo na ovoj podlozi. Pogled u daleku budućnost kaže da bi Čilić uz idealan rasplet već u trećem kolu išao na Novaka Đokovića, međutim - korak po korak, Marin nije u savršenom izdanju na zemlji da bi se već vidio tako daleko.

Što se tenisačica tiče, Hrvatska i tu ima četiri predstavnice u glavnom turniru. Ajla Tomljanović igrat će protiv dvostruke finalistice Roland Garrosa i pobjednice iz 2011. godine, Francesce Schiavone, Talijanke koja srećom nije u životnoj formi. Nadalje ždrijeb nije najugodniji jer drugo kolo donosi opasne Christinu McHale ili Elenu Vesninu, a treće najvjerojatnije Agnieszku Radwansku.

Još teži posao imat će Petra Martić koju odmah na startu očekuje sve bolja Ukrajinka Elina Svitolina. Martić je svladala Svitolinu prošle godine u Katowicama na zemljanoj podlozi, međutim forma ove dvije igračice je potpuno različita i dok se Petra muči, Svitolina igra sve bolje. Ako i prođe prvu prepreku, u drugom kolu slijede Ana Ivanović ili Carolina Garcia, ne baš idealan izbor.

Što se tiče prvog kola najbolje je prošla Donna Vekić koja je izvukla Izraelku Juliju Glushko. Vekić je favorit u ovom susretu i trebala bi proći, a onda je očekuje puno teža protivnica i to Kirsten Flipkens ili netko iz kvalifikacija.

Mirjana Lučić-Baroni otvara protiv Alison Riske, Amerikanke koju može svladati, no drugo kolo nosi Na Li, Kineskinju protiv koje će imati vrlo malo šansi.

Roland Garros, kvalifikacije, treće kolo:
Ante Pavić (Hrvatska) - Thanasi Kokkinakis (Australija) 4:6, 7:6(5), 7:5

Roland Garros, prvo kolo:
Ivo Karlović (Hrvatska) - Grigor Dimitrov (Bugarska, 11)
Ivan Dodig (Hrvatska) - Marcel Granollers (Španjolska)
Marin Čilić (Hrvatska) - Pablo Andujar (Španjolska)

Ajla Tomljanović (Hrvatska) - Francesca Schiavone (Italija)
Petra Martić (Hrvatska) - Elina Svitolina (Ukrajina)
Donna Vekić (Hrvatska) - Julia Glushko (Izrael)
Mirjana Lučić-Baroni (Hrvatska) - Alison Riske (SAD)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • rios26.05.2014. u 08:52
    Čilić osvaja i direktno upada na masters na kraju godine.
    rios
  • teniosac25.05.2014. u 19:23
    Ajla je dobila Sciavone 6-3 6-3
    teniosac
  • Mithrandir24.05.2014. u 12:24
    Već na startu zaje....ždrijeb, gotovo za sve.......
    Mithrandir
  • Obrisan korisnik24.05.2014. u 11:27
    samo Donna i zemlja ko ja i bezalkoholno pivo... nikako :)
    Obrisan korisnik
  • Totalna_Pasiva24.05.2014. u 01:02
    Sve to stoji, ali ne treba zaboraviti da je Schiavone svoje najbolje rezultate postigla baš ovdje, iako je u 2014. stvarno loša a i godine čine svoje.
    Totalna_Pasiva