Nogomet

Video: Zmajevi uz kvalitetnu igru bolji od Obale Bjelokosti

Niko Rukavina • subota, 31.05.2014.
Video: Zmajevi uz kvalitetnu igru bolji od Obale Bjelokosti
Foto: EPA

Reprezentacija BiH u St. Louisu je pred 15 tisuća navijača, većinom doseljenika iz BiH, nadigrala i pobijedila jaku reprezentaciju Obale Bjelokosti. Zmajevi su dominirali tijekom cijelog susreta, a pobjeda je mogla biti i uvjerljivija. Čile je nakon velikog preokreta svladao neugodnu reprezentaciju Egipta.

Bosna i Hercegovina – Obala Bjelokosti

Bosna i Hercegovina i Obala Bjelokosti dvije su vrlo jake reprezentacije od kojih se mnogo očekuje na predstojećem Svjetskom prvenstvu. Naši susjedi, debitanti na velikim smotrama, drugi krug tražit će u borbi s Argentinom, Nigerijom i Iranom, dok će Obalobjelokošćani svoj povijesni prolazak skupine nastojati ostvariti u dvobojima s Kolumbijom, Grčkom i Japanom.

Reprezentacije BiH i Obale Bjelokosti trenutno se nalaze na pripremama u SAD-u. Na Edward Jones Domeu u St. Louisu, odigrali su vrlo sadržajnu i zanimljivu pripremnu utakmicu. Zmajevi su poveli u 17. minuti preko Edina Džeke. Vranješ je uputio sjajnu loptu prema Višći, koji je šutirao ravno u golmana Slonova. Na odbijenu loptu naletio je najbolji igrač Zlatnih ljiljana, Džeko, i bez problema zabio u praznu mrežu.

Obalobjelokošćani su nakon primljenog pogotka krenuli odlučnije. Sio je nakon kornera dobro šutirao s desetak metara, međutim Begović je obranio udarac. Najuzbudljivije je bilo u posljednjih pet minuta prvog dijela. Zmajevi su odlučili na odmor otići s dva pogotka prednosti. Prvo je, u 41. minuti, obrana Obale Bjelokosti izbila Džekin šut koji je išao u prazan gol. Zatim, dvije minute kasnije, u situaciji 3 na 2, Džeko se našao sam pred Gbohouom, no šutira pokraj gola. Nezaustavljivi Džeko je u zadnjoj minuti prvog poluvremena opet napravio nered u afričkoj obrani. Lopta je na kraju došla do Višće čiji udarac sjajni Gbohoua brani.

Iako su Slonovi u drugi dio ušli odlučnije, Edin Džeko, daleko najbolji igrač utakmice, u 52. minuti povisio je na 2:0 sjajno plasiranim udarcem s 20 metara. Asistirao je Pjanić. Džeku je ovo bio 35 gol za reprezentaciju u 61. nastupu.

Sabri Lamouchi, izbornik Afrikanaca, tek je u 60. minuti odlučio uvesti svojeg najboljeg igrača – Didiera Drogbu. Ulaskom Drogbe, Obala Bjelokosti postala je puno opasnija. U sučevoj nadoknadi Drogba je izborio slobodan udarac na vrhu kaznenog prostora Zmajeva. Snažnim udarcem iz istoga smanjio je na konačnih 1:2.

Reprezentacija BiH je pružila puno bolju igru. Nadigrali su jaku afričku ekipu i Safet Sušić može biti zadovoljan izvedbom svojih izabranika.

Čile – Egipat

Čile je vrlo dobra reprezentacija koja na Mundialu igra u teškoj skupini s finalistima prošlog SP-a, Španjolskom i Nizozemskom te Australijom. Mnogi su ih već otpisali, međutim radi se o neugodnoj reprezentaciji s odličnim igračima i, realno, ne bi bilo preveliko iznenađenje izbace li jednu od snažnih europskih selekcija. Egipat je reprezentacija koja u pravilu postiže vrhunske rezultate na Afričkom kupu nacija (osvojili su najviše, sedam, naslova, od čega tri uzastopna, od 2006. do 2010.), međutim na posljednje Svjetsko prvenstvo kvalificirali su se sada već daleke 1990. u Italiji.

Ove dvije reprezentacije, rano u jutro po našem vremenu, odigrale su prijateljsku utakmicu u Santiagu. Čile je nastupio sa zvijezdama Alexisom Sanchezom iz Barcelone, Vargasom iz Valencije i Islom iz Juventusa. Drugi igrač Stare Dame, Vidal nije nastupio zbog ozljede.

U 12. minuti, oko 30 tisuća ljudi iznenadio je mlada nada Chelsea, Mohamed Salah koji je sam izbio pred Brava i zabio za 1:0 gostiju. Samo četiri minute kasnije – Egipat vodi 2:0. Još jednom Egipćani su izigrali visoko postavljenu obranu domaćina. Kamar je izbjegao off-side zamku, sam se s jurio prema golmanu domaćina i lijepim lob-udarcem povisuje na 2:0.

No, već u 26. minuti, Čile je došao do smanjenja. Sanchez je probio desnu stranu gostujuće obrane, dodao je Diazu koji lijepim udarcem od stative smanjuje na 1:2. Bolju igru Čileanci su kapitalizirali pogotkom u 60. minuti. Vargas se našao sam pred golmanom Egipćana i neumoljivo zabio za izjednačenje. Čile je nastavio s pritiskom. U 78. minuti, vižljasti Alexis, dubinskom „loptom s očima“ pronašao je centarfora Valencije koji svojim drugim pogotkom povisuje na konačnih 3:2 za Čile.

Prijateljske utakmice reprezentacija:

Bosna i Hercegovina – Obala Bjelokosti 2:1 (Džeko '17., '52.; Drogba '90.)

Čile – Egipat 3:2 (Diaz '26., Vargas '60., '78.; Salah '12., Kamar '16.)

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.05.2014. u 14:33
    bosna irala s 1. Obala bjelokosti s 2. postavom tak da tekma nije ništ pokazala
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.05.2014. u 12:34
    Obala Bjelokosti dobrano curi u obrani, nisam gledao sastave dali su odmarali igrače ili ne ali bosanci su im mogli utrpati još bar tri komada.
    Obrisan korisnik