Liga prvaka - Final Four, polufinale, 31.05.2014, 18:00 h
Barcelona
Barcelona 39:41 Flensburg
Flensburg

Andersson obranom sedmerca odveo Flensburg u finale Lige prvaka

Zvonka Keliš • subota, 31.05.2014.
Andersson obranom sedmerca odveo Flensburg u finale Lige prvaka
Foto: EPA

Njemački Flensburg drugi je finalist Lige prvaka, naime, nakon uistinu uzbudljive borbe punih 60 minuta u Lanxess Areni u Kölnu rezultat je bio izjednačen kao i nakon produžetaka stoga je odluka o pobjedniku i finalistu bila donesena prilikom izvođenja sedmeraca. Pravim junakom tada se pokazao vratar Andersson koji je svojom ključnom obranom Karabatiću odveo Flensburg u borbu za europski klupski naslov.

Barcelona - Flensburg 39:41 (17:18, 32:32, 36:36)

Final Four Lige prvaka, polufinale
Köln - Lanxess Arena
Suci: Horacek/Novotny (Češka)

Barcelona: Šarić (21 obrana), Šterbik; Nöddesbo 5, Garcia 5, Tomas 6, Entrerrios 5, Sorhaindo 2, Sarmiento, Arino, Gurbindo, Rutenka 4, Stranovsky, Morros 1, Karabatić 5, Saubich, Lazarov 6
Trener: Xavi Pascual

Flensburg-Handewitt: Andersson (9 obrana), Rasmussen (8 obrana); Karlsson, Nenadić 2, Eggert 6, Glandorf 8, Mogensen 6, Svan 2, Weinhold 8, Wanne 4, Heinl, Gustafsson, Gottfridsson 2, Bogunović, Radivojević 2, Knudsen 1
Trener: Ljubomir Vranješ

Sedmerci: Barcelona: 4/8; Flensburg-Handewitt: 6/6
Isključenja: Barcelona: 4 min.; Flensburg-Handewitt: 8 min.

Polufinalna subota u Kölnu na završnom turniru Lige prvaka donijela je još jedan slični susret, točnije, dvoboj višestrukog osvajača najelitnijeg europskog klupskog natjecanja, kao i jednog od glavnih favorita za ovogodišnji naslov te debitanta ovoga Final Foura. Tako će njemački Flensburg ove subote u drugome polufinalu dana pokušati učiniti sve da u Lanxess Areni pred odličnom atmosferom i podrškom domaćih navijača pomrsi račune Barceloni koja iza sebe ima već osam naslova europskog klupskog prvaka.

U prvi napad na susretu nije dobro ušao njemački predstavnik u još jednom njemačko-španjolskom ogledu koji su postali već prava tradicija Final Foura Lige prvaka, no lijepu kontru potom vuče Juanin Garcia za uvodnih 1:0. Nije dugo trebalo čekati ni na prvi pogodak Flensburga za kojeg zaslužan biva Jim Gottfridsson. Uslijedile su zatim odlične reakcije vratara na obje strane, kako Danijela Šarića u redovima katalonske momčadi tako i Mattiasa Anderssona na suprotnoj strani koji odlično zaustavlja čak dva Barcelonina pokušaja sa sedam metara.

Igralo se potom pogodak za pogodak, uistinu je borbeno bilo na terenu Lanxess Arene gdje Barcelona polako, ali sigurno, kako se bližila sredina prvoga dijela, počinje graditi svoju prednost te se preko Jespera Nöddesboa po prvi puta odvaja na +2 (6:4). Nisu tada posustali Nijemci te unatoč brojnim pogreškama u napadu, koje u obrani ispravlja vratar Andersson, uspijevaju nanovo uhvatiti priključak i poravnati rezultat da bi pri ulasku u završnicu prvoga poluvremena osigurali i svoje drugo vodstvo u susretu (12:11). Izmjenjivala su se do odlaska na odmor vodstva na obje strane, uistinu je napeto bilo na terenu uz lijepu podršku s tribina, no s minimalnom prednošću na predah ipak odlazi Flensburg (18:17).

Nastavak susreta bolje, pak, otvara njemačka momčad koja predvođena odličnim obranama svog vratara Anderssona te pogocima Draška Nenadića, Thomasa Mogensena i Holgera Glandorfa odlazi na sjajnih +3 (21:18). Međutim, vrijeme je to bilo za potpuno buđenje Barcelone koja predvođena itekako raspoloženim Raulom Entrerriosom te serijom obrana Šarića prvo hvata priključak, a potom i preokreće rezultat u svoju korist. Nakon što je povela krenula je bolje i u obrani, dok u napadu samo niže pogotke za sjajno vodstvo 26:22.

Nakon što je uhvatila ritam te se u potpunosti razigrala španjolska momčad je pokazala koliko je željna svog devetog naslova u Ligi prvaka te je vrijeme stoga bilo za novo povećanje vodstva na velikih 29:24 uz i dalje odličnog Šarića. Trener Flensburga Ljubomir Vranješ na suprotnoj strani tada mijenja vratara te među vratnice ulazi Sören Rasmussen. Ni minuta predaha potom nije pomogla Nijemcima koji izgledaju u potpunosti bezidejno što Španjolcima omogućava da nastave puniti njemačku mrežu, no ne zadugo.

Posljednje minute dvoboja ponudile su nove zanimljivosti, naime, Vranješ je pronašao nekoliko novih rješenja u obliku Hampusa Wannea, vratara Rasmussena te Bogdana Radivojevića i tri minute prije samoga kraja Flensburg zaostaje samo dva pogotka (30:32). Skoro osam minuta momci Xavija Pascuala bili su bez pogotka, a u onoj posljednjoj minuti Glandorf dva puta zabija za izjednačenje 32:32 i nastavak borbe u produžecima.

Vrlo dobro krenula je Barcelona, točnije njen Entrerrios koji zajedno sa Šarićem odvodi svoju ekipu na 34:32, smanjuje potom Steffen Weinhold, a dvije važne uzastopne obrane tada upisuje Rasmussen. Nikola Karabatić siguran je zatim za novih španjolskih +2 za kraj prvog produžetka. Za novo izjednačenje pobrinuli su se tada Michael Knudsen i Mogensen, Tomas s krila, a Anders Eggert s linije sedam metara održavaju neizvjesnost (36:36), a posljednja obrana Rasmussena osigurava izvođenje sedmeraca.

Zanimljivo je i uzbudljivo bilo prilikom izvođenja sedmeraca, a nakon što uspješni redom bivaju Eggert, Rutenka i Weinhold ukazao se na Flensburgovim vratima Andersson koji brani sedmerac Karabatiću te tako odvodi Flensburg u finale Lige prvaka budući da španjolski vratari potom nisu uspjeli zaustaviti njemačke pokušaje i susret biva okončan slavljem Flensburga 41:39.

Liga prvaka - Final Four

polufinale

Telekom Veszprem26:29Kiel
Barcelona39:41 **Flensburg

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Liga prvaka - Final Four

polufinale

Telekom Veszprem26:29Kiel
Barcelona39:41 **Flensburg

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik31.05.2014. u 23:39
    Barca sama izgubila tekmu, steta sto nije finale Barca - Kielbilo bi to prava poslastica, i steta za Lazarova falio mu ovaj trofej...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.05.2014. u 23:17
    ali kad su pocinjali sedmerci, prizeljkivao sam da karabatic bude tragicar i eto ostvarilo se! cestitke flensburgu na lavovskoj borbi i kada se cinilo da je sve izgubljeno!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.05.2014. u 22:46
    Šteta što nije Barca prošla pa da sutra imamo Classico
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.05.2014. u 22:43
    dzabe Barci i Karabatic,i Lazarov i Rutenka,takve vanjske nema nitko u Europi al sto je korist..imas 32-26 i naravno ides se rugati,koji bezobrazluk,mislis tekma gotova a ne shvacas da igras protiv NIJEMACA jbt,koji uz to igraju najjacu ligu svijeta...Barca se umislila kako je osvojila ligu uz sve... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.05.2014. u 22:10
    Fantastična utakmica............Barca je imala 6 razlike i Flensburg ih stigne i ostave ovakav tim Barce 8 minuta bez gola....svaka čast Flensburgu........
    Obrisan korisnik