Nogomet

Vječiti favoriti - popularni elf lovi četvrti naslov na Mundijalu

Piše:Marija Pastuović • nedjelja, 01.06.2014.
Vječiti favoriti - popularni elf lovi četvrti naslov na Mundijalu
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Igrači Joachima Löwa i na ovom natjecanju bit će među glavnim favoritima za osvajanje naslova. Schweinsteiger, Lahm, Khedira, Neuer, Götze, Reus samo su neki od odličnih pojedinaca ove sjajne generacije, ali njemačku reprezentaciju prije svega krasi uigranost, kontinuitet i širina klupe...

Put do Brazila

Ždrijeb je Njemačku na Svjetskom prvenstvu u Brazilu smjestio u grupu s Portugalom, Ganom i SAD-om. Ali prije nego su se našli u Skupini G s navedenim reprezentacijama, kao i preostale 53 ekipe i Njemačka je morala odigrati kvalifikacijski ciklus. Nakon ždrijeba jakosnih skupina, Nijemci su se našli u Skupini C sa Švedskom, Austrijom, Irskom, Kazahstanom i Farskim Otocima. Elf je dominantno odigrao kvalifikacije zauzevši prvo mjesto, s osam bodova više ispred drugoplasirane Švedske koja je jedina uspjela uzeti bodove Elfu odigravši neriješeno. Kao prvoplasirana ekipa ove skupine igrači Joachima Löwa plasirali su se izravno na Svjetsko prvenstvu u Brazilu.

Tim – uigranost, kontinuitet, širina...

Profil: Njemačka

Fifa ranking: 2

Najbolji rezultat: Prvaci 1954., 1974., 1990.

Najviše nastupa: Lothar Matthäus 150

Najviše golova: Gerd Müller 68

Kapetan: Philipp Lahm

Izbornik: Joachim Löw

Raspored utakmica:
16. lipnja Njemačka – Portugal (Salvador, 00:00)
21. lipnja Njemačka – Gana (Fortaleza, 21:00)
26. lipnja: SAD - Njemačka, (Recife, 18:00)

Njemačka nogometna reprezentacija momčad je koja ima čak 11 završnica među prve četiri ekipe na Svjetskim prvenstvima. S Mundijala su donijeli čak 10 medalje, od toga tri naslova prvaka (1954., 1974., 1990.), četiri srebra i tri bronce. Nijemci su odigrali čak 99 utakmica na Svjetskim prvenstvima, više nego ijedna druga reprezentacija. Kontinuitet i širina najveća su snaga ove momčadi, a njemački izbornik ima na gotovo svakoj poziciji dva podjednako dobra igrača. Iako imaju ekipu sastavljenu od izuzetno dobrih pojedinaca, teško je izdvojiti jednog koji je eventualno najbolji, jer ono što dodatno krasi ovu reprezentaciju jest uigranost i timska igra. Momčad je ovo koja je jedan od glavnih favorita natjecanja, sposobni su doći do same završnice, a tamo je po dobrom starom običaju sve moguće.

Među trideset igrača na širem popisu Joachima Löwa za ovogodišnje natjecanje našla su se čak šestorica bez ijednog nastupa za reprezentaciju. Zanimljivo, Löw je odlučio na popis staviti samo dva napadača – Miroslava Klosea te igrača Hoffenheima Kevina Vollanda, može se pretpostaviti da će izbornik igrati i s lažnom devetkom, a kako će to funkcionirati imat ćemo priliku vidjeti ubrzo. Pomalo neočekivano, među tridesetoricom se nije našao napadač Fiorentine Mario Gomez. Iako ozlijeđen, Gomez je najavljivao da će biti spreman te da očekuje poziv izbornika, ali Löw je odlučio izostaviti ga sa spiska:''Naravno, jako bih želio da za našu momčad igra i Mario Gomez, da je u formi i da je igrao posljednjih nekoliko mjeseci. Međutim, mislim da je on sada sedam mjeseci ozlijeđen, a od rujna je odigrao samo 280 minuta. Smatram da on trenutno ne može odgovoriti fizičkim uvjetima koji će se očekivati na turniru.''

Miroslav Klose u lovu na rekorde

Rekord po broju postignutih pogodaka na svjetskim smotrama drži brazilska devetka Ronaldo koji je upisao 15 pogodaka. Jedan manje zabio je Miroslav Klose, a na ovogodišnje prvenstvo ide s ciljem više nego njegovi suigrači, o čemu otvoreno govori. ''Svi koji me poznaju znaju da ću se boriti da ostvarim taj cilj. S jednim ću golom dohvatiti Ronalda, ali želim dva pogotka da budem sam na vrhu. U dobroj sam formi i nadam se da ću u Brazilu biti na 100 posto svoje spremnosti'', rekao je Klose. Popularni Miro 2012. godine učinio je gestu koja će ostati zapamćena među ljubiteljima nogometa. Naime, igrajući za svoj sadašnji klub Lazio, u susretu protiv Napolija, zabio je gol rukom, što sudac nije vidio. Međutim, Nijemac je otišao do djelitelja pravde i rekao mu što se dogodilo. Za razliku od nekih njegovih prethodnika, njemačka jedanaestica napravila je što bi svaki sportaš trebao – postupila sportski, ljudski. Ako je netko zaslužio da zamijeni legendarnog Ronalda i postane najbolji strijelac u povijesti Svjetskih prvenstava, onda je to Miroslav Klose. Osim navedenog, pokušat će nadmašiti i rekord po broju upisanih pogodaka za njemačku reprezentaciju. Sadašnji je rekorder Gerd Müllera sa 68 golova, a jedan manje ima 35-godišnji Nijemac.

Izbornik

Kada je Jürgen Klinsmann 2004. godine naslijedio Rudija Völlera na izborničkoj poziciji njemačke reprezentacije, Klinsmann je kao svog asistenta doveo Löwa, koji je na tom mjestu ostao dvije godine. Naime, 2008. godine tadašnji izbornik odlučio je da neće produžiti ugovor, a nasljednik nije bio upitan – Löw je postao novi izbornik sve do danas. Sadašnji strateg Njemačke igrao je za nekoliko klubova u svojoj karijeri: Freiburg, Schaffhausen, Stuttgart, a neke od njih je vodio i s klupe. Uz Jogija se veže i jedan zanimljiv rekord, naime, kad je zasjeo na stratešku poziciju jedne od najboljih svjetskih reprezentacija, ostvario je četiri pobjede u nizu, što je najbolji start nekog njemačkog izbornika. Poznat po napadačkoj igri, Löw je odmah osvojio srebrnu medalju na Europskom prvenstvu u Austriji i Švicarskoj, izgubivši u finalu od Španjolske, a ista ekipa onemogućila mu je i na Svjetskom prvenstvu 2010. da osvoji naslov, pa se Njemačka morala zadovoljiti broncom nakon pobjede nad Urugvajem. Njemački izbornik itekako je svjestan da je vođenje ovakve reprezentacije mač s dvije oštrice: ''Mi imamo šanse za osvajanje naslova, ali imaju ih i ostale ekipe. Svjestan sam da trenerski posao nije lagan, ako pobijediš ljudi ćete dići u nebesa, ali kad izgubiš utakmicu postoji mogućnost da postaneš im postaneš glavni neprijatelj'', oprezan je u najavama.

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • chepo02.06.2014. u 18:27
    @filips13, Htjela je da ju ceo svet razume,ipak se radi o svetskom prvenstvu
    chepo
  • Obrisan korisnik02.06.2014. u 13:45
    ako nemeremo mi osvojit neka osvoje Njemačka, zadnji prvenstava su uvik u vrhu red bi bio da sad i osvoje
    Obrisan korisnik
  • Colchoneros02.06.2014. u 10:29
    Osjećam da će Marco Reus eksplodirati na ovom prvenstvu!
    Colchoneros
  • Obrisan korisnik01.06.2014. u 23:26
    Hrvatski naziv je Farski Otoci, a ne Farska ostrva.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik01.06.2014. u 22:21
    Zajebani su švabe...dok ne nalete na hrvate ;)
    Obrisan korisnik