Nogomet

Nakon dobivene bitke protiv Saveza, Kamerunci će pokušati ostvariti pobjedu i na zelenom terenu

Piše:Niko Rukavina • ponedjeljak, 09.06.2014.
Nakon dobivene bitke protiv Saveza, Kamerunci će pokušati ostvariti pobjedu i na zelenom terenu
Foto: EPA

Kroz povijest najbolja afrička reprezentacija u Brazil je doputovala nakon trakavice oko visine premija za nastup na SP-u. Atmosferu im narušava i činjenica da im je najbolji igrač Eto'o veći autoritet od izbornika Finkea. No, radi se o neugodnoj reprezentaciji koja će, naviknuta na vrućinu i sparinu, pokušati iznenaditi favorizirane Brazil, Hrvatsku i Meksiko.

Kamerun nosi titulu ponajbolje afričke reprezentacije. Naime, radi se o reprezentaciji koja se, među zemljama s afričkog kontinenta, najviše puta kvalificirala na najveću svjetsku nogometnu smotru. Brazil 2014. bit će sedmi nastup Nepobjedivih lavova na Svjetskim prvenstvima. Jednom su prošli skupinu čime su postali prva afrička reprezentacija u povijesti koja je dosegnula četvrtfinale SP-a (uspjeli su još i Gana i Senegal). Na Svjetskom prvenstvu 1990. godine u Italiji, na otvaranju Mundijala šokirali su tada aktualne prvake svijeta – Maradoninu Argentinu. Završili su prvi u skupini, ispred Rumunjske, Argentine i Sovjetskog saveza te su u osmini finala nakon produžetaka izbacili Kolumbiju. U četvrtini finala izbacila ih je kasnije četvrtoplasirana Engleska. Kamerun je u toj utakmici do 83. minute vodio 2:1. No, Gary Lineker je iz penala poravnao na 2:2 i odveo utakmicu u produžetke u kojima je, također pogotkom s bijele točke, plasirao Engleze u polufinale.

Profil

FIFA ranking: 50

Izbornik: Volker Finke

Kapetan: Samuel Eto'o

Najviše nastupa: Rigobert Song 137

Najviše golova: Samuel Eto'o 56

Najveći uspjeh na SP: četvrtina finala 1990.

U Italiji je u punom sjaju zablistao tada najveća kamerunska zvijezda Roger Milla. Na Prvenstvu '90. zabio je četiri pogotka, između ostalog i dva Kolumbiji za prolaz u četvrtfinale. Milla je igrao za Kamerun i na prvenstvu 1982. u Španjolskoj, kada je Kamerun ispao s natjecanja iako nije izgubio u niti jednoj utakmici (tri remija u skupini s kasnijim prvacima Italijom, trećeplasiranom Poljskom i Peruom). Također, tada 42-godišnji Milla je 1994. pogotkom Rusiji na SP-u u SAD-u postao najstariji igrač koji je zabio pogodak na najvećem nogometnom natjecanju na svijetu. Osim toga, Kamerun je četiri puta osvajao Afrički kup nacija (1984., 1988., 2000. i 2002.).

Današnji Kamerun je reprezentacija sastavljena od igrača koji igraju u solidnim (najviše francuskim) europskim klubovima. Daleko najveća zvijezda im je, sada već 33-godišnji napadač Chelsea, Samuel Eto'o. Od ostalih igrača valja izdvojiti Rakitićevog, čini se ne još zadugo, kolegu iz Seville, Stephane M'Biju, zatim, ostale veznjake Alexa Songa, rezervu Barcelone, Makouna iz Rennesa, Joel Matipa iz Schalkea, stopera N'Kouloua iz Marseillea te centarfora Pierre Weba iz Fenerbahčea. Reprezentacijom rukovodi 66-godišnji Nijemac, Volker Finke. Finke je 16 godina sjedio na klupi Freiburga (od 1991. do 2007.), kasnije je kratko bio u Japanu (Urawa Red Diamonds) i Kölnu, a od 2013. vodi reprezentaciju Kameruna. Javnost nije pretežito zadovoljna njegovim radom. Nakon poraza 1:5 u prijateljskoj utakmici od Portugala, Nijemac je umalo bio smijenjen, no tada je Eto'o, pravi vođa Kamerunske reprezentacije, odlučio da je Finke ipak najbolje rješenje za Brazil.

Na predstojeći Mundijal Kamerunci dolaze s velikim problemima. Naime, dan prije polaska u Brazil, kamerunski nogometaši zaprijetili su bojkotom natjecanja zbog nezadovoljstva raspodjelom financijskog plijena između igrača i kamerunskog nogometnog saveza. Na kraju je uskočio državni vrh i sakupio novac za igrače. Međutim, ni tu nije bio kraj problemima. Nakon što su se konačno dogovorili oko visine premija za plasman na SP, Kamerunci su još jednom pokazali veliku neprofesionalnost. Na aerodromu u Yaoundeu shvatili da su zaboravili dvojicu igrača u hotelu, Djeugouea i Olinga. I taj problem je na kraju riješen i reprezentacija je kompletna uspjela otputovati u Brazil gdje 13. lipnja igraju prvu utakmicu protiv Meksika.

Put do Brazila

Raspored

13. lipanj 18:00 Meksiko – Kamerun (Natal)

19. lipanj 00:00 Kamerun – Hrvatska (Manaus)

23. lipanj 22:00 Kamerun – Brazil (Brasilia)

Kamerun je u kvalifikacijama za Afrički kup nacija doživio pravu katastrofu. Izgubili su i ispali od nogometnih amatera – Zelenortskih otoka. Stoga, kako bi barem donekle isprali tu blamažu, imali su imperativ kvalificiranja na 20. Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Međutim, ni u tim kvalifikacijama nisu prikazali uvjerljivu igru. Nakon što su u lipnju 2013. poraženi od Toga, Fifa je, zbog birokratskog previda domaćina, Kamerunu dodijelila tri boda. Naime, za reprezentaciju Toga u toj utakmici igrao je ranije suspendirani igrač. Taj rezultat dao im je vjetar u leđa te su u dodatnim kvalifikacijama porazili Tunis. Prva utakmica u Radesu završila je 0:0, no Kamerunci su u uzvratu prikazali najbolju igru unazad nekoliko godina i razmontirali goste sa sjevera kontinenta rezultatom 4:1.

Igrač čija karizma zasjenjuje izbornikovu

Roster u Brazilu

Vratari: Charles Itandje (Konyaspor), Guy N'dy Assembe (Guingamp), Sammy N'djock (Fethiyespor)

Braniči: Allan Nyom (Granada), Cedric Djeugoue (Cotonsport), Aurelien Chedjou (Galatasaray), Bicolas N'Koulou (Marseille), Dany Nounkeu (Besiktas), Henri Bedimo (Lyon), Benoit Assou-Ekotto (QPR)

Veznjaci: Eyong Enoh (Antalyaspor), Jean Makoun (Rennes), Joel Mantip (Schalke), Stephane M'Bia (Sevilla), Landry N'Guemo (Bordeaux), Alex Song (Barcelona), Edgar Salli (Lens)

Napadači: Samuel Eto'o (Chelsea), Maxim Choupo-Moting (Mainz), Benjamin Moukandjo (Nancy), Vincent Aboubakar (Lorient), Pierre Achille Webo (Fenerbahče), Fabrice Olinga (Waregem)

Samuel Eto'o istinski je vođa kamerunske reprezentacije. Javna je tajna da kapetan Kameruna „pomaže“ Finkeu u sastavljanju momčadi, no, isto tako, veliku ulogu Eto'o je imao u očuvanju Finkeovog statusa kada ga je nakon neuvjerljivih igara (koje su kulminirale posrtajem od Portugala u ožujku 1:5) javnost tjerala s kamerunske klupe (najveći kritičar Nijemca bio je na početku analize spomenuti Roger Milla). Autoritet u rukama glavnog igrača, a ne trenera, mogao bi biti veliki hendikep za Kamerunsku ekipu, međutim, ako Eto'o na terenu još jednom iskaže svoju genijalnost, upravo bi njegov autoritet mogao dati krila ostatku ekipe. Eto'o je jedini igrač u povijesti koji je osvojio dvije trostruke krune. S Barcelonom 2009. i Interom 2010. Četiri puta je proglašen najboljim igračem u Africi (2003., 2004., 2005. i 2010.), ovo mu je četvrti Mundijal, a 2005. bio je proglašen trećim najboljim igračem svijeta.

Ove sezone Eto'o je zabio nekoliko važnih golova za Chelsea. No, zbog razmirica s Mourinhom, čini se da će od sljedeće sezone tražiti novi klub. Kamerun bi bez Eto'oa bio apsolutni autsajder u skupini A. Ovako kamerunska javnost nadu polaže u svojeg najboljeg igrača, „alfu i omegu“ njihove nacionalne selekcije.

Autsajderi skupine imaju šanse za osminu finala

Kamerunci nose etiketu autsajdera u skupini A u kojoj se natječu s Hrvatskom, Brazilom i Meksikom. Najveći minus im je manjak kvalitete u igračkom kadru, nedostatak discipline, a ni atmosfera u i oko reprezentacije im nije idealna. No, iako teško zabijaju pogotke, Kamerun je reprezentacija koja ih jako teško prima. Također, u Brazilu (posebno u Manausu 19. lipnja protiv Hrvatske) Kamerun će igrati na visokim vrućinama na koje su, dakako, naviknuti. Nedavno su odigrali odlično protiv Njemačke u Mönchengladbachu (2:2), no par dana kasnije podbacili su protiv Moldavije u Yaoundeu (samo 1:0, uz slabu igru). Međutim, ako Eto'o, Song i kompanija budu na razini i pobijede Meksiko u uvodnoj utakmici, prolazak skupine Nepobjedivih lavova ne bi bio preveliko iznenađenje. Doduše, nadamo se kako ipak neće ponoviti uspjeh iz 1990....

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis10.06.2014. u 09:41
    nadimak je "neukrotljivi lavovi" a ne "nepobjedivi lavovi" ... nisu najbolja africka reprezentacija, tu titulu drzi egipat s osvojenih sedam naslova prvaka afrike, ispred ghane i kameruna s cetiri, te nigerije s tri naslova. bajke o prednosti uoci klimatskih uvjeta ne drze vodu... [više na forumu]
    cameosis
  • sportoz09.06.2014. u 20:38
    S obzirom da su se puno više bavili svim drugim stvarima, a manje nogometom, da imaju jednog egomanijaka Eto'oa i generalno narušenu atmosferu, jedino što od njih očekujem su tri glatka poraza. Sve drugo bi me poprilično iznenadilo.
    sportoz