Nogomet

Portugalci s Ronaldom u pravom izdanju uvijek velika prijetnja

Piše:Branimir Korać • utorak, 10.06.2014.
Portugalci s Ronaldom u pravom izdanju uvijek velika prijetnja
Foto: EPA

Reprezentacija Portugala i na Svjetsko prvenstvo u Brazil dolazi s velikim ambicijama, međutim od prvog dana imat će težak posao. Nervozu stvaraju ozljede Cristiana Ronalda i Pepea, ali i neugodna skupina s tri protivnika visoke kvalitete...

Sve oči Portugala usmjerene su prema Cristianu Ronaldu. Hoće li se Ronaldo oporaviti na vrijeme i hoće li biti potpuno spreman za nastup na Svjetskom prvenstvu?

Profil

FIFA ranking: 4

Izbornik: Paulo Bento

Kapetan: Cristiano Ronaldo

Najviše nastupa: Luis Figo 127

Najviše golova: Cristiano Ronaldo 49

Najveći uspjesi:
1966. polufinale, 2:1 poraz od Engleske
2006. polufinale, 1:0 poraz od Francuske

Raspored:
16.6. Njemačka (Salvador)
22.6. SAD (Manaus)
26.6. Gana (Brasilia)

Ako pitate one koji su zaduženi za njegovu fizičku pripremljenost kao i liječnike, nema sumnje, Ronaldo će biti spreman. Jedini koji tvrdi kako neće je izvjesni ganski vrač Nana Kwaku Bonsam koji je doživio svojih pet minuta slave izjavivši kako on drži Ronalda ozlijeđenim i tako će biti sve do susreta s Ganom. Tek nakon toga Ronaldo će čudesno ozdraviti. Loša vijest za Portugal i Ronalda je to što protiv Gane igraju posljednju utakmicu u skupini, no dobro...

Ronaldo je prvo ime reprezentacije i čovjek o kojem ovisi igra Portugala bez obzira što Paulo Bento ima dosta kvalitetnih igrača. Igrač svjetske klase poput Ronalda odlučuje utakmice i donosi prevagu stoga je jasno koliki će hendikep biti ukoliko ne bude mogao nastupiti.

Ronaldo je započeo s treninzima i Portugalci tvrde da će biti spreman već za prvu utakmicu, a ostaje još upitnik hoće li biti spreman i Pepe, još jedan važan igrač kojeg muči ozljeda. I Pepe je propustio pripremne utakmice, trenirao je odvojeno i on je također u utrci s vremenom.

Jedan od igrača koji bi mogao zabljesnuti na ovom Svjetskom prvenstvu je William Carvalho. 22-godišnji defenzivni veznjak iz Sportingove akademije "eksplodirao" je nakon povratka s posudbe u Cercle Bruggeu i vrlo brzo je privukao interes velikih klubova, posebno Manchester Uniteda koji ga želi dovesti pod svaku cijenu. S obzirom na dobre odnose Uniteda i Sportinga, taj transfer ne bi nikoga iznenadio.

Bento je izbornik koji više vjeruje onim iskusnijim igračima, međutim ako netko od mlađih iskoči u prvi plan, trebao bi to biti upravo Carvalho. Već je pokazao u reprezentativnom dresu da je sposoban uskočiti i odraditi posao umjesto onih standardnih stoga bi na SP-u mogao igrati značajnu ulogu.

Minus i plus

Ne treba biti previše pametan da se ustvrdi kako je Ronaldo najveća snaga ove reprezentacije. Njegova nepredvidljivost, fizička moć i brzina stvari su na koje se Portugalci oslanjaju, a da nije bilo Ronalda, vjerojatno ne bi ni vidjeli Brazil. Upravo on ih je odveo do prolaza kroz dodatne kvalifikacije, no kada je u pitanju rješavanje susreta, za Ronalda je to nešto sasvim normalno.

Portugal u Brazilu

Vratari: Beto (Sevilla), Eduardo (Genoa), Rui Patrício (Sporting)

Braniči: André Almeida (Benfica), Bruno Alves (Fenerbahče), Fábio Coentrao (Real Madrid), Joao Pereira (Valencia), Neto (Zenit), Pepe (Real Madrid), Ricardo Costa (Valencia)

Veznjaci: Joao Moutinho (Monaco), Miguel Veloso (Dynamo Kijev), Raul Meireles (Fenerbahče), Rúben Amorim (Benfica), William Carvalho (Sporting), Rafa (SC Braga)

Napadači: Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Éder (SC Braga), Hélder Postiga (Lazio), Hugo Almeida (Besiktas), Nani (Manchester United), Varela (FC Porto), Vieirinha (Wolfsburg)

Plus je i dobra kolektivna obrana, Portugalci igraju dosta čvrsto i nije im ispod časti zatvoriti se i igrati na kontranapade koristeći Ronaldove karakteristike.

Što se minusa tiče, već godinama Portugal ima problema s klasnim napadačima i nikako stvoriti onu pravu klasu. Svaka čast i Almeidi i Postigi, ali za najviše dosege, o čemu u Portugalu sanjaju, potrebna je malo veća klasa. Isto tako u veznoj liniji ne bi bio na odmet kreativac vrhunske kvalitete.

Upravo zato Portugal je uvijek opasan i uvijek je jedan od kandidata za velike stvari, ali na travnjaku nerijetko razočara i ostane bez borbe za naslov. Najveću priliku imali su na Europskom prvenstvu kojem su bili domaćini, tada su uistinu igrali sjajan nogomet, ali Grci su iznenadili.

Ne bi bilo korektno i ispravno tvrditi da nemaju nakon toga rezultata, bili su u polufinalu u Njemačkoj 2006. i u Ukrajini i Poljskoj 2012. godine, ali ostao je dojam da se ambicije o osvajanju trofeja ipak nisu poklopile s izgledom na travnjaku.

Put do Brazila

Još jednom je Portugal do velikog natjecanja stigao preko dodatnih kvalifikacija. Ovaj put Bosna i Hercegovina izbjegla je Portugalce hvatanjem prve pozicije u skupini, a Ronaldo i društvo za protivnika su dobili Ibrahimovićevu Švedsku.

Danima se govorilo o tim dvobojima i sudbini koja će zadesiti jednog velikana te on neće vidjeti SP. Na kraju je Ibrahimović bio neuspješniji i Portugal je na krilima Ronalda upisao dvije pobjede.

U prvom susretu na Luzu Ronaldo je zabio u završnici za pobjedu 1:0, a onda je u uzvratu u Solni postigao hat-trick i vodio Portugal do 3:2 pobjede.

Tijekom kvalifikacija već smo navikli gledati toplo-hladna izdanja Portugalaca. Bilo je tu svega - od mučenja s Luksemburgom, tek remija sa Sjevernom Irskom u Portu, spašavanja u Ramat Ganu i vraćanja iz minusa 3:1 pa do domaćeg remija s Izraelom.

Srećom za reprezentaciju Paula Benta, Izrael i ostatak društva ipak nisu te kvalitete da bi mogli držati neku visoku razinu igre stoga se šareni nastupi Portugala nisu rezultatski osjetili. Jedino što su ostali na drugom mjestu iza Capellove Rusije s kojom su upisali poraz i pobjedu.

Svaka utakmica finale

Ždrijeb za Portugalce nije bio savršen. Dobili su neugodnu skupinu u kojoj će se odmah vidjeti jesu li ili nisu sposobni za veliki rezultat. Jasno, Njemačka je prvi favorit skupine, ali niti SAD, a niti Gana nisu lagani protivnici i Portugal od prvog dana očekuje težak posao. Svjestan je toga i Bento.

"Njemačka neće biti značajno drugačija u odnosu na momčad iz 2012. godine. Izuzetno su stabilna momčad s kvalitetno definiranim planom igre. Uvijek imaju dobru mentalnu snagu na velikim natjecanjima te su i ovoga puta jedni od glavnih favorita za osvajanje zlata. SAD nam ne budi lijepe uspomene, fizički su jaki i dobro organizirani. Što se Gane tiče, uz Obalu Bjelokosti najbolja su afrička vrsta, a ne smijemo zaboraviti niti njihove predstave sa zadnjeg Svjetskog prvenstva."

S pravim Ronaldom Portugal može otići daleko, pogotovo ako mu se netko priključi i dobije pravu podršku. Međutim, isto tako Portugal može posrnuti već u skupini. Vrlo je teško predvidjeti u kakvom će biti izdanju. Javnost nije oduševljena Bentom i njegovim sustavom igre, smatra kako bi Portugal trebao igrati otvorenije, Ronaldo i Pepe imaju problema s ozljedama i za njih je trenutno najvažnije da prođu skupinu.

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2014, Skupina A

1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik10.06.2014. u 19:33
    Portugal jej ako organizirana ekipa za velikim natjecanjima za razliku od kvalifikacija,igrat će tvrdo kao i na euru mogu do polufinala bez problema
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.06.2014. u 15:26
    mislim da nemogu daleko
    Obrisan korisnik