SP 2014, Skupina A, 2. kolo, 19.06.2014., Arena Amazonia, Manaus
Suci: Pedro Proenca (Portugal), Bertino Miranda (Portugal), Jose Truigo (Portugal)
Kamerun
Kamerun
0:4(0:1) Hrvatska
Ivica Olić 11'
Ivan Perišić 48'
Mario Mandžukić 61', 73'
Hrvatska

Video: Hrvatska do najveće pobjede na svjetskim prvenstvima, Kamerun još dobro prošao!

Branimir Korać • četvrtak, 19.06.2014.
Video: Hrvatska do najveće pobjede na svjetskim prvenstvima, Kamerun još dobro prošao!
Foto: EPA

Važna utakmica koje smo se tako pribojavali završila je na najbolji mogući način za Hrvatsku! Glatkih i zasluženih 4:0 za izabranike Nike Kovača koji su bili puno bolji protivnik...

Kamerun
Kamerun
Hrvatska
16
Charles Itandje
2
Benoit Assou-Ekotto
3
Nicolas Nkoulou
6
Alexandre Song
8
Benjamin Moukandjo
10
Vincent Aboubakar
(do 70')
13
Maxim Choupo-Moting
(do 75')
14
Aurelien Chedjou
(do 46')
17
Stephane Mbia
18
Eyong Enoh
21
Joel Matip
Pričuvni igrači
5
Dany Nounkeu
46'
15
Pierre Webo
70'
20
Edgar Salli
75'
Trener
Volker Finke
14
(do 78')
18
(do 68')
19
(do 72')
Pričuvni igrači
Trener
Niko Kovač

Uvjeti u Manausu bili su prema očekivanjima - pakleni. Niko Kovač odlučio se za tri promjene u odnosu na sastav koji je igrao protiv Brazila i u igru je od početka poslao Danijela Pranjića umjesto Šime Vrsaljka, Marija Mandžukića umjesto Nikice Jelavića te Sammira umjesto Matea Kovačića.

Kamerunci su bolje ušli u utakmicu, veliki nered po lijevoj strani hrvatske obrane stvarali su Aboubakar i Moukandjo, međutim Hrvatska je izdržala te prve nalete i onda iz prve prave prilike povela.

Luka Modrić pronašao je na desnoj strani Darija Srnu, ovaj ubacio u sredinu gdje Mandžukić ne dolazi do lopte, ali ona stiže Perišiću koji odmah pronalazi Olića i lopta je u mreži. Dobra akcija, bez kompliciranja i puno dodira i protivnik je kapitulirao. Bila je to akcija kakvu bi Hrvatska trebala češće koristiti.

Nakon postignutog gola Hrvatska je nastavila s boljom igrom i vrlo brzo mogla je doći do drugog gola. Nakon kornera lopta je došla do Mandžukića, pa do Perišića čiji udarac Kamerunci s gol linije izbacuju.

Uslijedilo je razdoblje mirnije igre i bez velikih prilika, a onda u 40. minuti neviđenu glupost radi Alex Song. Veznjak Barcelone s leđa je bez ikakvog povoda laktom udario Mandžukića i zaslužio izravno isključenje.

Igrač više i vodstvo u vrlo teškim uvjetima uoči drugih 45 minuta nešto je što je Hrvatska mogla samo poželjeti.

Početak drugog poluvremena bio je sjajan. Već u 48. minuti Hrvatska je imala 2:0 i to nakon kakvog prodora Ivana Perišića! Perišić je uzeo loptu na centru i odjurio skroz u 16 metara i onda iskosa svladao Itandjea za potvrdu fantastične forme i hrvatskih 2:0!

Tek dvije minute kasnije moralo je biti i 3:0. Mandžukić je išao sam prema golu Kameruna, no dostigli su ga i u trenucima kada se spremao na udarac i lopta je otišla malo pokraj gola.

Hrvatska je potpuno preuzela igru u svoje ruke, Kamerunci nisu više imali nikakvog rješenja, bili su sve sporiji i više nisu mogli pratiti hrvatske akcije.

Prilike su se nizale jedna za drugom i bilo je samo pitanje kada će Kamerun popiti i treći gol. On je stigao u 61. minuti kada je Pranjić ubacio iz kornera, a Mario Mandžukić sjajno glavom zakucao loptu u mrežu.

Kamerunci su bili totalno razbijeni i više nisu bili niti nepobjedivi, a niti neukrotivi lavovi.

Niko Kovač uveo je u igru Eduarda i Kovačića, a oni su kreirali četvrti pogodak. Kovačić je pronašao Eduarda koji je gađao kut, Itandje je odbio loptu, ali samo do Mandžukića koji lagano sprema loptu u mrežu. 4:0, a gotovo 20 minuta do kraja susreta!

Do kraja susreta mogla je Hrvatska do vrha napuniti kamerunsku mrežu, međutim Rebić i Rakitić bili su milostivi. U 90. minuti Kamerunci su pokazali kakva im je atmosfera u svlačionici, tko drugi nego Assou-Ekotto, glavom je udario Moukandjoa. U tunelu ga je pokušao smiriti i Samuel Eto'o, no nije uspio i umalo je i sam stradao.

Hrvatska slavi, Kamerun pun problema rezervira karte za povratak. No ne u Yaounde, u to budite sigurni...

SP 2014, Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Brazil0:0Meksiko
Kamerun0:4Hrvatska
1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.06.2014. u 17:18
    http://brazil.jutarnji.hr/bobanova-analiza-ivan-perisic-i-ivica-olic-su-tandem-koji-hrvatskoj-daje-dodatnu-vrijednost/1200544/ očito će i boban morat na ples sa zvijezdama
    Obrisan korisnik
  • cameosis19.06.2014. u 18:27
    otkad je meksiko u juznoj americi?
    cameosis
  • cameosis19.06.2014. u 18:22
    ali mora se priznati -- jesi rasist -- ali ove Europske momcadi (Portugal) su glupe da je to strasno ... Totalna nedisciplina i glupost posebno se to vidi kod onog crvenog kartona.kamerun ocajan, ali ti pises bljuvotine o svim momcadima, kao da se obala bjelokosti, alzir ili ghana daju s razdorom u... [više na forumu]
    cameosis
  • Obrisan korisnik19.06.2014. u 14:53
    Frajeru, Sammir nam je bio igrac utakmice 1. pol..kolko je decko trcao, pokrivao u obrani, tolko nije 2 sezone u Dinamu. Dudu mora dobivat vise minuta, unatoc ozlijedi ima onaj osjecaj za prostor i za gol. Cijela ekipa odlicno odigrala! Idemo sad na Mexico samo jako!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.06.2014. u 13:42
    Sve pohvale nasoj reprezentaciji, bila je to odlicna utakmica, moze to jos bolje kao sto kaze i sam Niko. Ne trebamo se dizati u nebesa, jer igrali smo protiv momcadi u kojoj vlada nesloga i nemir. Dobro su nam dosli za pumpanje samopouzdanja. Trebamo znati da je i Mexiko dobio na samopouzdanju... [više na forumu]
    Obrisan korisnik