SP 2014, Skupina A, 3. kolo, 23.06.2014, 22:00 h, Estadio Nacional, Brasilia
Suci: Jonas Eriksson, Mathias Klasenius, Daniel Warnmark (Švedska), Svein Oddvar Moen (Norveška)
Kamerun
Kamerun
Joel Matip 26'
1:4 Brazil
Neymar 17', 35'
Fred 49'
Fernandinho 84'
Brazil

Video: Brazil s četiri pogotka Kamerunu osvojio skupinu A

Ante Zovko • utorak, 24.06.2014.
Video: Brazil s četiri pogotka Kamerunu osvojio skupinu A
Foto: EPA

S dva gola Neymara te po jednim Freda i Fernandinha, Brazil je pobijedio Kamerun u svojoj posljednjoj utakmici skupine A Svjetskog prvenstva u kojoj je na kraju zauzeo prvo mjesto te će u osmini finala igrati protiv Čilea.

Kamerun
Brazil
Kamerun
Brazil
16
Charles Itandje
3
Nicolas Nkoulou
7
Landry Nguemo
8
Benjamin Moukandjo
(do 58')
10
Vincent Aboubakar
(do 72')
12
Henri Bedimo
13
Maxim Choupo-Moting
(do 81')
17
Stephane Mbia
18
Eyong Enoh
21
Joel Matip
22
Allan Nyom
Pričuvni igrači
20
Edgar Salli
58'
15
Pierre Webo
72'
11
Jean Makoun
81'
Trener
Volker Finke
12
Julio Cesar
2
Daniel Alves
 
Thiago Silva
4
David Luiz
 
Marcelo
7
Hulk
(do 63')
 
Paulinho
(do 46')
9
Fred
 
Neymar
(do 71')
11
Oscar
17
Luiz Gustavo
Pričuvni igrači
 
Fernandinho
46'
16
Ramires
63'
 
Willian
71'
Trener
Luiz Felipe Scolari

Ovako uvjerljiva pobjeda bila je na kraju potrebna Brazilu jer je Meksiko prijetio da će preuzeti broj jedan zbog gol-razlike. Brazil je ovako izbjegao ogled s Nizozemskom koja u osmini finala ide na Meksiko.

Kamerun, koji i prije ovog susreta nije imao šanse za prolaz, igrao je bez pritiska rezultata i pružio solidan otpor, pogotovo u prvom poluvremenu kad je Matip prvo pogodio okvir, a zatim pronašao mrežu. Ulaskom Fernandinha, Brazil je početkom drugog poluvremena ubacio u višu brzinu te je rutinski priveo susret u svoju korist.

Kamerunci su od starta pokazivali da mogu biti prijetnja iz kontri, no to ih je isto tako ostavljalo ranjivima. Pokazalo se zašto već u 17. minuti, kad je Luiz Gustavo presjekao jedno dodavanje, probio lijevo krilo i ubacio pred gol, a Neymar se dobro snalazi i pogađa donji desni kut. Neymar je ubrzo mogao do drugog gola, ali je opalio ravno u vratara.

Brazil je počeo dominirati u sredini terena i gotovo nepogrešivo su njegovi igrači izmjenjivali dodavanja, no situacija ubrzo preokrenuta u kamerunsku korist. Matip poslije kornera u 24. minuti pogađa prečku, a minutu kasnije izjednačuje poslije sjajnog proboja Nyoma kroz kazneni prostor. Stadion je utihnuo u tom trenutku.

Pogodak je ohrabrio Kamerunce da sve više kreću prema naprijed, ali njihova slabašna obrana ostajala je na udaru brazilskih ofenzivaca i u 34. minuti Neymar vraća vodstvo domaćinu. Marcelo mu je otvorio priliku da se sjuri prema golu. Barcelonin napadač prevario je vratara s ruba šesnaesterca i bilo je 2:1.

Drugo poluvrijeme kreće silovitim brazilskim udarom i Fred već u 49. minuti pogađa glavom na Luizov ubačaj. Scolarijeva zamjena, Fernandinho za Paulinha, bila je pravi pogodak. Veznjak Manchester Cityja unio je energiju sredini koja je nedostajala u prvom dijelu i činilo se da Kamerunu slijedi potop, ali se poslije gola smanjio intenzitet brazilskog pritiska i Scolari je ubrzo povukao s terena napadački dvojac.

Brazil se opustio nesvjestan zbivanja na utakmici Meksiko - Hrvatska. Poslije trećeg meksičkog gola u mreži Pletikose, pojavila se mogućnost da Meksiko preuzme prvo mjesto. Perišićev gol odagnao je te strahove, a oni su defitivno nestali poslije Fernandinhova gola. Oscar ga je uposlio, a Fernandinho je spremio još jednu loptu u donji desni kut.

SP 2014, Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Kamerun1:4Brazil
Hrvatska1:3Meksiko
1Brazil 37:2+57
2Meksiko 34:1+37
3Hrvatska 36:603
4Kamerun 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

NogometVideoSP 2014.
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.06.2014. u 01:01
    Fernandinho bi meni svakako igrao prije i Gustava i Paulinha u vezi,neznam sto to Scolari vidi u njima a ne u Fernandinhu...osim sto covjek igra u boljem klubu od ove dvojice vidjelo se ove sezone da se odlicno slaze sa Toureom i igrao je dobro tako da bi Brazilu svakako bilo bolje da on igra u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • narada10824.06.2014. u 00:16
    Znači da li će to biti potez Scolarija za knock-out fazu, Fernandinho koji dosad nije igrao? Iz Manchestera znamo kako može biti opasan. A po ovakvim temperaturama se je vidjelo kako se brzo troše igrači [dobro, osim oni iz meksikanske repke :-( ].
    narada108