Tenis

Sjajna Ana Konjuh potpuno nadigrala Belgijku Yaninu Wickmayer

Branimir Korać • srijeda, 25.06.2014.
Sjajna Ana Konjuh potpuno nadigrala Belgijku Yaninu Wickmayer
Foto: EPA

Ana Konjuh upisala je još jednu veliku pobjedu nadigravši Belgijku Yaninu Wickmayer za prolazak u treće kolo Wimbledona. Bilo je malo nervoze u prvom setu, no u nastavku meča Konjuh je bila bolja, dominirala je susretom i apsolutno zasluženo stigla do pobjede 4:6, 6:2, 6:2 uz fantastičan servis kojim je dobila puno jeftinih poena...

Iako joj je tek 16 godina, Ana Konjuh je prerasla juniorski tenis. Veliku karijeru najavljuje već u svojim ranim seniorskim nastupima, a u prvom nastupu u glavnom ždrijebu Wimbledona upisala je već dvije pobjede.

Tri pobjede u kvalifikacijama pa slavlja protiv Marine Erakovic i Yanine Wickmayer odlični su rezultati za mladu hrvatsku tenisačicu koja je posebno ova dva meča u glavnom turniru odigrala jako dobro.

Belgijka nije nimalo bezazlena igračica na ovoj podlozi, pokazala je to i u prvom kolu kada je u sva seta svladala Samanthu Stosur, no Konjuh je u ovom meču bila bolja.

U prvom setu bilo je male nervoze, Konjuh je imala problema s ubačajem prvog servisa i Wickmayer je to iskoristila. U završnici prvog seta Ana je propustila break priliku, nakon toga je izgubila servis i ujedno set sa 6:4.

Međutim drugi i treći set ponudili su potpuno drugačiju priču. Pametnom igrom često je hvatala Wickmayer na krivu nogu, postotak prvog servisa je značajno porastao i Belgijka je bila u velikim problemima.

Drugi set Konjuh je dobila sa 6:2 nakon što je napravila break kod 2:1 i na samom kraju seta da bi u trećem setu u ključnim trenucima bila puno mirnija i bolja.

Wickmayer je set otvorila s 2:0, no onda je Konjuh u maratonskom gemu uspjela vratiti izgubljeni servis i s ukupno šest nanizanih gemova stigla do trećeg kola.

Pogodila je čak 18 as servisa, osvojila sjajnih 86 posto poena nakon prvog servisa i realizirala pet od 13 break lopti.

Treće kolo Konjuh donosi Caroline Wozniacki, vrlo tešku protivnicu, ali i nagradu za sjajan nastup u Wimbledonu ove godine. U tom meču Konjuh može biti potpuno neopterećena jer samo Wozniacki tu može izgubiti.

Wimbledon, drugo kolo:
Ana Konjuh (Hrvatska, Q) - Yanina Wickmayer (Belgija) 4:6, 6:2, 6:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Mithrandir26.06.2014. u 12:46
    Bravo mala! 5 mečeva je već dobila, 3 u kvalifikacijama + 2 kola
    Mithrandir
  • nikola8725.06.2014. u 23:01
    Pobjedom nad Wozniacki probila bi se negdje oko 112.-116. mjesta
    nikola87
  • Josippo25.06.2014. u 21:49
    110+40 jer je igrala kvalifikacije. Ali će joj odbiti 50 jer je lani osvojila jedan mali turnir u ovo doba.
    Josippo
  • Obrisan korisnik25.06.2014. u 21:35
    Koliko bodova se dobije za prolaz u treće kolo?
    Obrisan korisnik
  • Josippo25.06.2014. u 21:26
    Gledao sam meč, kako se popravila konjuh u samo šest mjeseci. Nevjerovatno. Kako je igrala zadnja dva seta, to je bilo top10 nivo. Ako ponovi protiv Wozniacki, prolazi sigurno. Wozniacki na travi nije bauk.
    Josippo