Zimski sportovi

Boyle, Miller, Vanek predvode slobodne igrače

Željka Jurkas • ponedjeljak, 30.06.2014.
Boyle, Miller, Vanek predvode slobodne igrače

Zadnji veliki dan prije početka ljetnog odmora u kojemu će veliki broj igrača saznati čiji dres će nositi iduće sezone te označiti službeni početak free agency u NHL-u je iza ugla. Nekoliko velikih imena na tri glavne pozicije (vratari, braniči, napadači) naći će se na tržištu, a zbog potreba određenih momčadi poneki igrači bi mogli dobiti visoke ugovore. Dio momčadi koje su zadnjih godina bile u samom vrhu našle su se u financijskoj stisci te će biti zanimljivo pratiti u kojem smjeru će se kretati...

Najveći datum NHL-ovih izvansezonskih događanja i najzaposleniji dan GM-ova lige, 1. srpanj, označava početak free agencyja. Igrači koji nemaju ugovor za nadolazeću 2014./15. sezonu te jesu (RFA) ili nisu (UFA) obvezno vezani za stari klub, tražit će nove ugovore. Tradicionalno ovo je dan u kojem se dogovori najviše transfera, a GM-ovi se s novim igračima trude odgovoriti potrebama svojih momčadi te im daju glavne obrise za iduću sezonu. Ovogodišnji konačni salary cap postavljen je na 69 milijuna dolara što je neke momčadi (Boston, Philadelphia, Chicago) dovelo u nezavidnu situaciju u kojoj se moraju riješiti nekih igrača da bi ostali u dozvoljenim okvirima. Jednako tako, neke (Tampa Bay) je prisilio na velike promjene ne bi li oslobodili mjesto za potpisivanje željenih slobodnih igrača.

Već prošli vikend na Draftu vidjeli smo neke promjene, a u zadnjih tjedan dana izdefinirao se popis slobodnih igrača te igrača koje su klubovi voljni poslati u novu sredinu. Jedan od najvećih transfera koji je gotovo sve ostavio iznenađenima bio je potez Philadelphije Flyersa koji su u Columbus poslali Scotta Hartnella, a u zamjenu doveli R. J. Umbergera i peti izbor na Draftu iduće godine. Najveće ime za koje se pretpostavlja da su Flyersi voljni maknuti je Vincent Lecavalier te možda Andrew MacDonald s kojim su nedavno potpisali šestogodišnji ugovor za 30 milijuna dolara. Micanje bilo kojeg od dva ugovora dalo bi im prostora za disanje jer su trenutno u prekoračenju. Vratar Ray Emery postat će slobodan igrač, no kako je tržište vratara ovoga ljeta prenatrpano, ne očekuje se da će dobiti više od jednogodišnjeg ugovora.

Vezane vijesti

Sve vratare predvodi Ryan Miller koji je u pola sezone iz Buffala otišao u St. Louis Bluese, jednog od tada glavnih kandidata za naslov, no razočarenje, kako u sezoni tako i u njemu, dovelo je Bluese do potpisivanja novog ugovora s Brianom Elliottom čime je Miller postao višak. Jedini dosadašnji potez Bluesa zamjena je braniča s Torontom. Roman Polak otišao je u Leafse, a Carl Gunnarsson došao u St. Louis. Drugi Leafsov vratar James Reimer izrazio je veliku želju za micanjem iz Toronta još tijekom regularnog dijela sezone i očekuje se da će mu želja biti ispunjena. Kao potencijalno odredište spominje se Winnipeg. Osim njega, na popisu slobodnih igrača naći će se Dave Bolland koji je pak izrazio želju za ostankom, no to će biti moguće samo ako odluči prihvatiti „popust“ i ostati u Torontu za vjerojatno puno manje novaca nego što bi dobio drugdje. Tu je i Nikolaj Kuljomin za kojeg se sve glasnije priča da bi mogao završiti u Pittsburghu, na krilu Jevgenija Malkina.

Kompletno novo vodstvo Pittsburgh Penguinsa odlučilo je promijeniti smjer kojim se momčad kreće i krenulo u dodavanje „čvrstoće, borbenosti i karaktera“. Patric Hornqvist i Nick Spaling dovedeni su iz Nashville Predatorsa u zamjenu za Jamesa Neala. Penguinsi trenutno imaju samo 14 potpisanih igrača te tek nešto više od 14 i pol milijuna dolara za nadopuniti sastav. Očekuje se da će većina slobodnih napadača otići, kao i jedan od boljih braniča prošle sezone, Matt Niskanen. Prije nego što su Sharksi dali prava na Dana Boyla Islandersima i Buffalo otkupio ugovor Christiana Ehrhoffa, Niskanen je bio najvrjedniji slobodni branič, no obzirom na velike potrebe klubova ovoga ljeta, nesumnjivo će se za sve naći nova odredišta. Priča se da će Niskanen tražiti značajnije više od 5 milijuna dolara po sezoni.

Od ostalih braniča Penguinsa, Brooks Orpik će gotovo sigurno tražiti novi klub, a za Simona Despresa se očekuje da će ostati. Willie Mitchell se unatoč željama s obje strane neće se vraćati u Los Angeles iz financijskih razloga, točnije manjka prostora nakon što je GM Dean Lombardi zadržao Mariana Gaborika.

Nikita Nikitin otišao je iz Columbusa u Edmonton za velikih 9 milijuna dolara u dvije sezone. Taj ugovor ostavio je jako puno pitanja i prije svega podignutih obrva jer Montreal Canadiensi žele napraviti novi ugovor sa svojim braničem P.K. Subbanom, pa se svi pitaju koliko će ih to točno koštati. Habsi najvjerojatnije neće moći, a niti željeti zadržati Thomasa Vaneka, jednog od najistaknutijih slobodnih igrača ovoga ljeta. Nakon odličnog dijela sezone s Islandersima potpuno je podbacio u doigravanju s Habsima te se zbog cijene koju ima nitko ne čudi što traži novi klub. Kao i Vaneka, Habsi neće moći zadržati kapetana Briana Giontu.

Uz Vaneka najspominjanija napadačka imena su Paul Stastny i Jerome Iginla. Još postoje šanse da će se Stastny uspjeti dogovoriti s Coloradom koji uz njega treba ponovno potpisati i Ryana O'Reilleyja i Tysona Barrija, no realno više novaca i dugotrajniji ugovor će dobiti drugdje. Boston Bruinsi se bore s gornjom granicom isplata te su već odlučili da neće ponuditi novi ugovor Shawnu Thorntonu. Iginlu bi rado ponovno vidjeli u svom sastavu, no to će ovisiti o drugim potpisivanjima i potencijalno nemoralnim ponudama drugih momčadi.

Od veterana pri vrhu traženosti je i Daniel Alfredsson koji je na kraju sezone rekao da će se možda vratiti na još jednu godinu, no samo ako će igrati za Detroit Red Wingse. Branič Wingsa Kyle Quincey postat će slobodan igrač, a priča se da su Wingsi zainteresirani za Ehrhoffa i Boyla.

Još jedan veteran koji bi rado odigrao još barem jednu sezonu u NHL-u je Devilsov Martin Brodeur, no šanse da će ostati u dresu koji je nosio cijelu karijeru su nikakve. Brodeur je izjavio da bi htio otići u momčad koja će biti kandidat za prvaka.

Anaheim Ducksi će tržištu dodati još jednog vratara, Jonasa Hillera, a do sada su svoj sastav pojačali s Ryanom Keslerom i Nateom Thompsonom. Keslera su dobili od Vancouvera za Nicka Bonina i Lucu Sbisa, a Thompsona od Tampe na kraju jučerašnjih zamjena koje je obavljao GM Steve Yzerman. Da bi olakšao momčad, izbjegao penale i napravio mjesta za ili dobrog braniča ili krilo za Stevena Stamkosa (a možda i oboje) napravio je zamjenu u tri smjera. Najprije je Teddyja Purcella poslao u Edmonton za Sama Gagnera da bi sat vremena kasnije Gagner i B.J. Crombeen zajedno otišli Arizona Coyotesima. Tampa će zadržati trećinu plaće Gagnera, koliko bi plaćali i da su mu otkupili ugovor.

Gagner će zauzeti mjesto Mikea Ribeira čiji ugovor su Coyotesi otkupili prije dva dana navodeći prije svega „probleme u ponašanju“.

Chicago Blackhawksi su poslali Brandona Bolliga u Calgary da bi se našli unutar dozvoljenog troška, a ovoga ljeta im je prva zadaća potpisivanje novih ugovora s Jonathanom Toewsom i Patrickom Kaneom. Obojica su rekla da žele dugotrajno ostati u Chicagu, što je ujedno i želja vodstva, ali početna plaća koju su tražili u pregovorima je navodno 12 milijuna dolara po sezoni. Za svakoga. Obzirom na to, pregovori će potrajati, ali je teško zamisliti situaciju u kojoj će ih Hawksi pustiti da odu, pa makar rezervirali četvrtinu dozvoljenih financija za dva igrača. Očekuje se da će se konačno usuglasiti na cifri od 10 – 11 milijuna dolara po sezoni.

Ottawa Senatorsi su za vrijeme Drafta imali dogovorenu zamjenu s Nashvilleom za Jasona Spezzu, no on je pod ugovorom još jednu sezonu i ima klauzulu kojom smije odbiti premještaj u deset momčadi, a Predatorsi su se našli na tom popisu.

Sutrašnji dan pokazat će koliko daleko su neke momčadi voljne ići i potencijalno preplatiti igrače za koje smatraju da pašu u njihovu viziju i smjer u kojem se kreću te s druge strane koliko su igrači spremni prihvatiti manju ponudu za veću šansu za osvajanje naslova. U igri brojeva i prebacivanja bonusa i igrača oni najkreativniji će na prvi pogled najviše profitirati, ali realnu vrijednost tradeova znat ćemo tek na kraju iduće sezone.

Foto - Ivan Makarov, Wikipedia

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • nowtocombo30.06.2014. u 20:27
    Thomas Vanish
    nowtocombo
  • Obrisan korisnik30.06.2014. u 17:13
    vanek je bio očajan u doigravanju. broj bodova ne dočarava ni izbliza koliko je loš bio. čak ga je therrien spremio u 4. liniju u nekoliko utakmica. http://awinninghabit.com/2014/05/21/thomas-vanek-demoted-montreal-canadiens-fourth-line-ahead-game-3/
    Obrisan korisnik
  • zovche30.06.2014. u 17:09
    nisam siguran je li prepisan tekst ili autor nije pratio sezonu ali za Vaneka je rečeno "podbacio u doigravanju ", pa Vanek je upravo jedino i playoff odigrao iznad prosječno (pogotovo protiv Bruinsa) i svi su rekli da ce mu cijena narasti samo tako, ali klub koji ga uzme ce se gadno... [više na forumu]
    zovche