Zimski sportovi

U skladu s mogućnostima

Željka Jurkas • utorak, 01.07.2014.
U skladu s mogućnostima

U podne po lokalnom, ili 18 h po našem vremenu momčadi i slobodni igrači smiju potpisivati nove ugovore. Službeno počinje free agency, prikladno na Canada Day, i sva pozornost sjevernoameričkih hokejskih fanova bit će usmjerena na GM-ove i agente igrača. Iako je salary cap postavljen niže nego su se klubovi nadali te će se na tržištu naći ograničen broj velikih zvijezda, očekuje se da će prvi dan biti tradicionalno jako zaposlen...

Zaključno s jučerašnjim danom svih 30 klubova sastavilo je popise igrača iz svojih sastava na koje više ne računaju niti žele kompenzaciju te time upotpunilo konačni popis slobodnih igrača. Velikih imena i promjena nije bilo, pa je tako, da spomenemo samo neka od većih imena, Columbus odlučio zadržati mogućnost da potpiše vjernost Ryana Johansena, Monreal P.K. Subbana, Rangersi Dericka Brassarda i Matsa Zuccarella, Colorado Ryana O'Reilleyja, Wild Nina Niederreitera, Florida Erika Gudbransona i Dmitrija Kulikova, Winnipeg Michaela Frolika, Pittsburgh Brandona Suttera i Nicka Spalinga.

Toronto je odlučio dobiti kakvu-takvu kompenzaciju za odlazak Jamesa Reimera, pa je i njega ostavio na RFA popisu.

Jednako tako završen je period u kojem su momčadi mogle otkupiti stare ugovore. Zadnji su priliku iskoristili Florida Panthersi koji su se odlučili rastati od kapetana Eda Jovanovskog te New York Devilsi koji su odlučili otkupiti zadnje dvije godine ugovora braniča Antona Volčenkova. New York Rangersi bili su prva momčad ove godine koja je iskoristila to pravo otkupivši zadnjih šest godina ugovora Brada Richardsa.

Rangersi ovogodišnjem tržištu dodaju braniča koji će sigurno imati puno ponuda, Antona Stralmana te napadače Dominica Moora, Briana Boyla i Benoita Pouliota za kojeg se pretpostavlja da bi mogao završiti u Pittsburghu. Iz organizacije Penguinsa, između ostalih sigurno odlazi i Jussi Jokinen kojemu je prošla bila najbolja sezona u karijeri, ali zbog manjka financija Pensi nisu pristali na novi ugovor u iznosu od 4 milijuna dolara po sezoni.

Kruže glasine da Minnesota Wild, dvije godine nakon što su izveli najveće potpisivanje ljeta dovevši Ryana Sutera i Zacha Parisea, opet kreće u kupovinu i cilja na nekoliko igrača, prije svega pouzdane strijelce. Najveće ime njihovog sastava koje će za par sati postati slobodan igrač je lijevo krilo Matt Moulson.

U jednom od zadnjih tradeova aktivni su bili Habsi. „Mr. Playoffs“ Daniel Briere poslan je u Colorado, a u Montreal je stigao P.A. Parenteau. Habsi i dalje pokušavaju naći novi klub Joshu Gorgesu te su već imali dogovor s Leafsima, ali ju je Gorges, kojemu se ne odlazi iz Montreala, stopirao.

I dok se neki muče ne bi li u gornjoj granici našli još bar malo mjesta i upotpunili sastav, drugi imaju obrnuti problem. Tako se recimo Buffalo Sabresi nalaze gotovo 21 milijun dolara ispod dozvoljenog minimuma (51), a slijede ih Florida Panthersi i Calgary Flamesi koji svi trenutno pod ugovorima imaju manje od 40 milijuna dolara.

Foto - Wikipedia, Canada Hky

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!