Nogomet

Svijet na Maracani čeka novog prvaka; Argentinci traže treću, a Nijemci četvrtu zvjezdicu

Josip Piršljin • nedjelja, 13.07.2014.
Svijet na Maracani čeka novog prvaka; Argentinci traže treću, a Nijemci četvrtu zvjezdicu
Foto: EPA

Završni čin Svjetskog prvenstva odigrat će se na Maracani gdje snage odmjeravaju trostruki svjetski prvak Njemačka protiv Argentine koja ima dva naslova najbolje momčadi svijeta. Messi i društvo morat će pružiti odličnu partiju kako bi prekinuli post od 28 godina bez velikog trofeja jer je na suprotnoj strani "stroj u naponu snage".

Njemačka - Argentina

Nastup Njemačke i Argentine u Brazilu svodi se na posljednjih 90 ili 120 minuta. Na naslov prvaka svijeta čekaju 24, odnosno 28 godina, a trofej su zadnji put uzeli upravo u međusobnim dvobojima. Argentinci su svladali Nijemce u finalu 1986., a Nijemci im uzvratili četiri godine kasnije u Italiji.

Dvije svjetske nogometne velesile ponovno se susreću u finalu Svjetskog prvenstva, a s više respekta mora ući Argentina koju je Njemačka izbacivala s Mundijala u zadnja dva navrata. Sabellina ekipa posebno je na oprezu nakon što su njihovi današnji protivnici "demolirali" domaćina u polufinalu.

Nijemci ipak nisu "poletjeli" nakon te veličanstvene pobjede, u izjavama su umjereni i svjesni kako posao tek treba dovršiti. Argentinci vjeruju kako će im čak pomoći to što je Njemačka visoko porazila Brazil jer će biti previše samouvjerena u slavlje, to mišljenje dijeli i Maradona koji je sudjelovao u oba finala između ovih dviju momčadi.

"Očekujem da ćemo puno pažnje posvetiti igri u veznom redu. Tu moramo biti kompaktni i pokušati što je moguće brže dijeliti lopte napadu. Argentince treba iznenaditi brzom igrom i probijanjem preko bokova. Ako nam to ne uspije, možemo zabiti iz kornera ili slobodnog udarca, čini mi se da smo majstori u tome", izjavio je Müller.

Ofenzivac Bayerna jedna je od ključnih figura u ekipi Joachima Löwa. Iako ne oduševljava igrom i atraktivnim potezima, Müller je veoma koristan za ekipu i mogao bi "prelomiti" utakmicu. S druge strane, u sastavu Argentine sve ovisi o raspoloženju Messija, Barcelonin igrač dosad je imao dobar turnir, a veliki mu je motiv osvojiti naslov s reprezentacijom što bi ga još više približilo etiketi "najboljeg ikada".

"On će biti taj koji će odlučiti utakmicu. Jedino se bojim da je umoran, ako uopće možeš biti umoran za finale, on će razumjeti što govorim. Ako propusti priliku osvojiti naslov u nedjelju, propustit će i priliku postati najboljim na svijetu", ističe Maradona.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Što se tiče ozljeda, više problema ima Sabella koji vrlo vjerojatno neće moći uvrstiti Di Mariju u momčad, a upitni su i nastupi Aguera i Roja. Löw, pak, ima manje briga oko izostanaka, nedostaje tek Mustafi, a iako je lagano ozlijeđen, očekuje se nastup Hummelsa.

Hoće li Elf osvojiti svoj četvrti naslov prvaka ili će se Argentina izjednačiti s tri titule, saznat će se na stadionu Maracana u Rio de Janeiru s početkom u 21 sat po srednjoeuropskom vremenu. Velika čast suditi finale pripala je Talijanu Nicoli Rizzoliju koji je već dva puta na ovom prvenstvu sudio Argentini i u oba susreta slavili su Albiceleste.

SP 2014, završnica

finale

Argentina0:1 *Njemačka

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.07.2014. u 18:00
    lako smo povodljivi al nemoj te se iznenaditi ako Argentina večeras osvoji titulu očekujemo potpuno drugčiju tekmu od one s brazilom,nijemci su favoriti to stoji ali nemojte zaboraviti malog zeljenog
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.07.2014. u 15:45
    Cuj ovog contagiousa sta svrsava na švabe lol,VAMOS ARGENTINA
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.07.2014. u 13:49
    Njemačka je najviše zaslužila naslov prvaka. Posljednjih 6-7 godina su najbolja momčad svijeta, na svakom velikom natjecanju igraju najbolji i najljepši nogomet, izuzev ovog SP-a na kojem ne igraju tako dobro, ali i dalje su najjači. Stalno su tu negdje u vrhu, a naslove uzimaju druge momčadi i baš... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.07.2014. u 13:46
    Vamos Argentina...
    Obrisan korisnik
  • nido13.07.2014. u 13:02
    Pa Josipe hebem mu misha, finale je SP-a a ti najkracu mogucu najavu objavis ccc
    nido