Nogomet

Mlada momčad Zagreba u sezonu ulazi s ciljem ostanka u ligi

Piše:Branimir Korać • nedjelja, 13.07.2014.
Mlada momčad Zagreba u sezonu ulazi s ciljem ostanka u ligi

Nakon jedne sezone provedene u Drugoj HNL, nogometaši Zagreba vraćaju se u MAXtv Prvu ligu. Rezultatska kriza koja je vladala počevši od sezone 2009./2010. kulminirala je 2013. godine kada klub koji jedini ima naslov prvaka Hrvatske uz Dinamo i Hajduk nije izbjegao ispadanje iz elitnog društva. Za "drugu priliku" Zagrebaši su se izborili sami, na pogon mladog kadra, a koliko on, uz promjene ne klupi, može napraviti u onom najvišem rangu, pokazat će već prvih nekoliko kola...

NK Zagreb

Došli: Miroslav Konopek (Rudeš), Vedran Jurjević (Sesvete), Mario Dučkić (Lučko)

Otišli: Pinjuh, Jurić, Leko, Drušković, Čerina, Leko

Plasman u prošloj sezoni: povratnik u Prvu ligu

Pripremne utakmice: Zagreb - Domžale 2:0, Zagreb - Zavrč 2:1, Zagreb - Lokomotiva 2:2, Brašov - Zagreb 4:1, Zagreb - Krka 0:1, Vorskla Poltava - Zagreb 2:1, CSM Iasi - Zagreb 1:0

Raspored u prva tri kola: Zagreb - Rijeka, Slaven Belupo - Zagreb, Zagreb - Lokomotiva

Tijekom posljednjih godina strategija se u Kranjčevićevoj mijenjala prečesto; od oslanjanja na domaći kadar do dovođenja brojnih igrača sa strane, od pojačavanja momčadi iskusnim igračima pa do povratka na domaći kadar, i sva ta lutanja dovela su Zagreb u krizu te u konačnici i gubitak statusa prvoligaša, po prvi puta u povijesti. Kontinuiteta nije bilo niti u stručnom smislu, treneri su mijenjani kao na tekućoj vrpci, ali to je već problem hrvatskog nogometa u cjelini.

Čak i prošle sezone bilo je dosta problema u početnim kolima, u svlačionicu je stigao poveći broj novih igrača nakon osipanja kadra ispadanjem iz najvišeg ranga i trebalo je vremena da se stvari poslože. Glavni cilj na kraju je suvereno i ispunjen, drugoligaš s najboljim uvjetima u Hrvatskoj ponovno je postao prvoligaš i to želi i ostati.

Pred Zagrebom u novoj sezoni neće biti nimalo lagan posao. Alfa i omega kluba Dražen Medić spustio se iz ureda na klupu, sada u ulozi glavnog trenera, dok će mu kao prvi asistent pomagati Željko Kopić koji je ranije vodio Lučko i Cibaliju.

U odnosu na sastav koji je ušao iz Druge u Prvu ligu, većih promjena nije bilo, kadar je manje-više zadržan, barem što se tiče nositelja igre. Prema običaju kluba iz Ulice pjesnika, zvučnih pojačanja nije bilo, a sve to je i plus i minus za Bijele. Zadržavanje kadra znači i lakše i brže uigravanje, no ipak je tu poveći broj igrača bez prvoligaškog iskustva te će biti izazov ostati u društvu najboljih.

U fokusu

U proteklih nekoliko godina velik problem Zagreba bila je homogenost u svlačionici. Nedostajalo je zajedništva, borbenog duha i čak i u trenucima kada je trebalo ostaviti posljednju kap krvi u borbi za opstanak, Zagrebaši su na travnjaku bili bojažljivi i bez imalo agresivnosti. Čišćenje kadra ispadanjem u Drugu HNL to je promijenilo, promijenio se i pristup i ova momčad je homogenija i čvršća.

Jedan od razloga je zasigurno i taj što je riječ o mahom mladim igračima koji su generacijski bliski, dobili su priliku izboriti se za mjesto pod suncem i dokazati. Zvijezda u momčadi nema, nema niti onih "prekaljenih HNL-ovaca" te je najstariji sa 27 godina kapetan Josip Jurendić, ujedno i najpožrtvovniji pojedinac Bijelih koji je još tijekom prošle sezone svojim profesionalizmom bio primjer ostalim suigračima.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će ovaj mladi kadar reagirati protiv jačih i iskusnijih protivnika. Isto tako, jednako zanimljivljivo bit će i pratiti kako će reagirati stručni stožer na čelu s Medićem i prvim pomoćnikom Kopićem. Kopić ima nešto utakmica u "nogama" u Prvoj ligi, međutim Medić je novo lice u tom poslu.

Plusevi u odnosu na prošlu sezonu

Daleko najveći plus u odnosu na prošlu sezonu je selekcija momčadi. Momčad koja je krenula u Drugu HNL i projurila njom, nosit će Zagreb i u MAXtv Prvoj ligi. Praktički uigran sastav i selekcionirana momčad dopunjena je tek nekolicinom igrača koji su već tijekom priprema pokazali da su materijal za prvih 11 ili barem za prve zamjene.

Dok neki klubovi praktički ispočetka moraju slagati momčad i graditi igru, bez obzira na zvučna pojačanja, Zagreb to već ima posloženo. Isto tako, kao povratnik u Prvu ligu, nema neki poseban imperativ osim ostati u ligi. Zagreb ne mora hvatati Europu, porazi neće biti smak svijeta, a nikako nije nevažno niti da je prilična nepoznanica za ostatak prvoligaškog društva.

Minusi u odnosu na prošlu sezonu

Prošle sezone igru i momčad posložio je Vjekoslav Lokica, trener s dosta staža u hrvatskom nogometu. Igrači su bili zadovoljni s njegovim pristupom i radom, no s početkom novog pripremnog ciklusa došlo je do promjene na klupi. Dražen Medić odlučio se okušati i u trenerskom poslu, u tome će mu pomagati Kopić i u stručnom smislu Pjesnici nisu potpuno definirani.

U ovako mladoj momčadi sigurno će biti oscilacija, rezultatske krize i svega što ide uz odrastanje tih mladih igrača. Konkurencija će biti jača nego ona drugoligaška, svaki protivnik je jači od onih prošlosezonskih i tek ćemo saznati za što su sposobni Zagrebaši koji su izborili Prvu ligu i struka koja ih je preuzela. U Drugoj HNL su se dokazali, ali Prva liga je ipak kvalitetom nešto sasvim drugo.

Trener

Dražen Medić i Željko Kopić zajedničkim snagama vodit će momčad u sljedećoj sezoni i dok je Kopić doveden uoči sezone kao novi prvi trener, tijekom priprema brigu o momčadi preuzeo je predsjednik, a Kopić mu je postao prvi pomoćnik. I dok Medić nema trenerskog iskustva, Kopić je vodio Lučko i Cibaliju i vide ga kao dugoročno rješenje za rad s prvom momčadi što je potvrđenom potpisom četverogodišnjeg ugovora.

"Momčad Dražena Medića", kako stoji na službenoj stranici kluba, plus bi mogla imati upravo i u činjenici da će, kako za dobre, tako i za sve loše rezultate, Dražen Medić sada odgovarati više nego ranije. Koliko će u trenerskim poslovima biti uspješan ostaje za vidjeti, no sigurno je kako će sada kao je i prvo ime struke "krive korake" pokušati smanjiti na minimum.

Očekivanja od nove sezone

Prvi cilj Zagreba u sljedećoj sezoni bit će zadržati prvoligaški status, a mjesto u sredini ljestvice zadovoljio bi sve u klubu. Nekada su ambicije bile veće, iz sezone u sezonu spominjala se borba isključivo za europske pozicije, međutim kada dolazite iz nižeg ranga, pogotovo s ovako mladim kadrom, za takvo što nemate legitimnost.

Na svom travnjaku u Kranjčevićevoj Zagreb će morati biti goropadniji nego prethodnih prvoligaških sezona i ukoliko u tome uspije, bit će vrlo blizu ostvarenju cilja. Ako je za nekoga teško prognozirati koliko može u narednoj sezoni, onda je to ova momčad. Dosta je tu upitnika, ali i pozitivnih stvari, a kod Zagreba smo kroz prošlost naučili da je baš sve moguće.

SuperSport HNL

1Dinamo 3564:27+3781
2Rijeka 3465:28+3771
3Hajduk 3447:23+2462
4Osijek 3458:43+1551
5Lokomotiva 3550:40+1051
6Varaždin 3539:45-642
7Istra 1961 3536:52-1641
8Gorica 3432:48-1638
9Slaven Belupo 3543:65-2233
10Rudeš 3519:82-638

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • dullknife14.07.2014. u 09:27
    kopačke su mu najbliže onome kaj je nosio prije nego je stigao u civilizaciju...one sa 6 čepova su idealne za brdske pašnjake
    dullknife
  • alkatraz13.07.2014. u 11:41
    ovo je vrhunac da je predsjednik trener, samo fali da nakon utakmice dođe pred novinare i kaže da sam sebi daje otkaz na mjestu trenera
    alkatraz
  • Obrisan korisnik13.07.2014. u 11:25
    U odijelu i kopačkama, hahahaha to da mi je vidjet...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik13.07.2014. u 11:23
    Ovo stvarno nema ja mislim ni u Tadžikistanu da predsjednik kluba bude i trener. Dao otkaz Lokici koji je uveo ekipu u prvu ligu i zasjeo na klupu. Prestrašno!
    Obrisan korisnik
  • Mithrandir13.07.2014. u 11:23
    Ništa nije vodio Lokica prošle sezone. Sve treninge, utakmice, sve je vodio, određivao Medić. Lokica, samo stoji sa strane sa zviždaljkom i daje znak za početak vježbe. Dođite u Zagrebello i pogledajte neviđeni cirkus. Predsjednik Medić u odijelu i kopačkama vodi treninge, objašnjava igračima što... [više na forumu]
    Mithrandir