Nogomet

Prvi veliki derbi u Manchesteru, kreće prvenstvo i u Njemačkoj i Španjolskoj

Sportnet • petak, 22.08.2014.
Prvi veliki derbi u Manchesteru, kreće prvenstvo i u Njemačkoj i Španjolskoj
Foto: EPA

Dok su Englezi i Francuzi prvi ranije krenuli s novim prvenstvom, sada im se priključuju i Španjolska i Njemačka. Najzanimljivija utakmica kola igra se u Manchesteru gdje City dočekuje Liverpool...

Novu sezonu Bundeslige otvorit će u petak navečer u Münchenu aktualni prvak, Guardiolin Bayern, protiv ambiciozne momčadi Wolfsburga. Mario Mandžukić napustio je Bavarce, dok s druge strane neće biti ozlijeđenog Ivana Perišića. Iskusni Ivica Olić istrčat će na Allianz Arenu i najavljuje: "Wolfsburg se pojačao, ima kvalitetu i mora se znati nositi s tim pritiskom. Protiv Bayerna moramo iskoristiti svaku priliku koja nam se pruži i odigrati vrhunski, premda je Bayern kod kuće uvijek favorit".

Posebnu će pažnju privući ogled u Dortmundu, između viceprvaka Borussije i konstantno dobrog Bayera iz Leverkusena, u čijim redovima od ove sezone igra i mladi Hrvat, novopečeni seniorski reprezentativac Tin Jedvaj. Borussia (D) i Bayer nalaze se među najozbiljnijim kandidatima za vrh ukoliko bude moguće ugroziti Bayern. Schalke će na put kod čvrstog Hannovera, a vrlo bi zanimljivo moglo biti u Berlinu, u dvoboju Herthe i Werdera.

U subotu, odnosno nedjelju, na teren će i dva nova prvoligaša, Köln i Paderborn. Köln, povratnik u elitno društvo, ugostit će Badeljev i Iličevićev HSV, koji već od prvog kola želi dokazati kako ove sezone neće završiti u paničnoj borbi za ostanak. Paderborn je po prvi puta u svojoj povijesti, dužoj od 100 godina, među najboljima, a premijeru će imati pred vlastitim navijačima protiv Mainza.

Paris Saint-Germain na gostovanju kod Eviana traži svoju drugu ovosezonsku pobjedu. Momčad Laurenta Blanca do „troboda“ će morati bez svojeg najboljeg igrača Zlatana Ibrahimovića, koji je u ranoj fazi susreta s Bastijom prošlog vikenda napustio teren zbog ozljede. Uzdat će se puno Parižani u Edinsona Cavanija….

Subotnji program otvaraju aktualni osvajač Francuskog kupa Guingamp i Marseille, koji bilježi loš ulazak u sezonu. Marcelo Bielsa morao je u prošlom kolu priznati poraz Montpellieru, koji na Mossonu dočekuje povratnika u prvoligaško društvo, Metz. Bastia će bez kažnjenog Brandaa (minimalno tri utakmice zabrane) dočekati Toulouse, dok zahuktali Bordeaux ide u goste Cvitanichevoj Nici.

Lille će se pokušati oporaviti od poraza protiv Porta u Ligi prvaka osvajanjem bodova protiv Lorienta, a Reims na svom Auguste Delauneu ugoščuje Caen, koji još uvijek žali zbog poraza protiv Lillea (kontroverzni jedanaesterac). Monaco se iz „provalije“ vadi na gostovanju kod Nantesa, vodeći Saint-Etienne dočekuje Rennes, dok Lyon na Gerlandu dočekuje Lens, jedinu momčad koja u dosadašnja dva kola nije postigla nijedan pogodak.

Dok Mario Balotelli dovršava svoj transfer u Liverpool, njegovi novi suigrači spremaju se za prvi veliki derbi sezone. U ponedjeljak Dejan Lovren i društvo gostuju kod Manchester Cityja, i to u okrnjenom sastavu jer neće biti Flanagana, Lallane, Ilorija i Assaidija te vjerojatno Aggera, koji čeka izlazni transfer. Aktualnom prvaku nedostajat će samo Negredo te je u ulozi favorita na svojem terenu.

Od Chelseaja se očekuje da poslije Burnleyja lakoćom riješi pitanje pobjednika protiv još jednog povratnika u Premier ligu, Leicester Cityja. Ramires će biti u konkurenciji poslije odsluženja suspenzije od četiri susreta, a Didier Drogba se vraća na stadion na kojem je ostvario najveće uspjehe u karijeri. Manchester United poslije kiksa sa Swanseajem treba tri boda u Sunderlandu protiv momčadi koja ga je eliminirala u polufinalu prošlosezonskog Capital One kupa.

Everton je u travnju pobijedio Arsenal 3:0 na Goodison Parku, a niti jedna niti druga momčad nisu se mnogo promijenile. Topnici ulaze u susret poslije remija 0:0 s Bešiktašom u Turskoj u Ligi prvaka. Arsene Wenger je dao produženi odmor Özilu, Mertesackeru i Podolskom, a ovo je možda prilika da ih vrati u sastav.

Došlo je vrijeme i za otvaranje španjolskog prvenstva. Sezonu su službeno otvorili Real Madrid i Atletico Madrid susretom u Superkupu, a čast za otvaranje prvenstva pripast će Malagi i Athletic Bilbau. Prvenstvo službeno započinje u subotu u 19 sati kada će ova dva protivnika odigrati prvi susret.

Aktualni prvak Atletico te Real Madrid i Barcelona u prvom kolu ne igraju protiv kandidata za visoki plasman iako Atletico ide na potencijalno neugodno gostovanje kod Rayo Vallecana. Real Madrid i Barcelona na svom travnjaku trebali bi odmah pokazati autoritet protiv novaka u ligi Cordobe i Elchea. Bit će to odmah sjajna prilika za Marija Pašalića da se predstavi na velikoj sceni, na Camp Nouu protiv Rakitićeve Barcelone.

U derbiju kola u subotu od 21 sat Sevilla će ugostiti momčad Valencije i bit će to dvoboj protivnika koji su doživjeli podosta promjena u odnosu na prošlu sezonu. Sevilla se mora priviknuti na život bez Rakitića dok je Valencia nekim nastupima u pripremnom razdoblju naznačila kako je ne treba otpisivati iz borbe za visok plasman. Od ove sezone u primeri ćemo ponovno gledati Deportivo iz La Corune, a novaci u ligi su i već spomenuta Cordoba i Eibar kojima će prvi cilj biti ostati u ligi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!