Rukomet

Skupština HRS-a prihvatila novi sustav natjecanja u muškim rukometnim ligama

Sportnet • subota, 30.08.2014.
Skupština HRS-a prihvatila novi sustav natjecanja u muškim rukometnim ligama
Foto: FaH

Održana je Skupština Hrvatskog rukometnog saveza na kojoj se kao jedna od glavnih točaka dnevnog reda našao novi sustav natjecanja u muškim ligama. Članovi su nakon kratke rasprave prihvatili novi sustav natjecanja koji će se početi primjenjivati od sezone 2015./2016., dok će se u potpunosti po novom sustavu igrati od sezone 2016./2017.

Hrvatski rukometni savez dao je prijedlog novog sustava natjecanja u svim muškim ligama te je isti bio dostupan na raspravu sve do 10. kolovoza. Potpuni prijedlog novog sustava natjecanja prihvaćen je od strane Upravnog odbora HRS-a, a isti su prihvatili i članovi Skupštine čime je ispunjen članak 61. Zakona o sportu po kojem se novi sustav natjecanja mora prihvatiti godinu dana prije početka samog natjecanja.

U sezonu 2015./2016. u Premijer ligi igrat će 14 ekipa u 26 kola, a nakon regularnog dijela iz Lige ispast će četiri kluba. Tada će krenuti Liga za prvaka koju će igrati prve četiri ekipe te dvije koje igraju SEHA GSS ligu, a igrat će dvokružno deset kola bez prenesenih bodova iz regularnog dijela. Liga za poredak neće se igrati, dok će Ligu za ostanak igrati šest klubova u deset kola s prenesenim bodovima iz regularnog dijela te bi posljednje dvije ekipe ispale iz Lige što je ukupno šest klubova manje. Prva, Druga i Treća liga završit će po starom sustavu natjecanja.

Rukometni dom

"Nakon razgovora o rukometnom domu još od 2006. godine i ranije, u protekloj godini krajnji rezultat došao je ove godine, naime, imamo napismeno od Grada Zagreba obećanje o gradnji dvorane na istočnom dijelu Doma sportova, odnosno, rekonstrukciji dvorane isključivo u svrhu namjene za klupske i reprezentativne rukometne akcije te se stoga nadam da će nedosanjani san postati stvarnost", kazao je predsjednik Sandi Šola.

Novi sustav natjecanja u potpunosti će se primjenjivati od sezone 2016./2017., a Premijer ligu igrat će deset klubova u 18 kola dvokružno. Nakon odigranih 18 kola krenut će Liga za prvaka u deset kola s četiri prvoplasirana kluba uz priključenje dvije ekipe koje igraju SEHA GSS ligu. Ligu za ostanak igrat će šest momčadi kroz deset kola s prenesenim bodovima ,a zadnje dvije ekipe ispale bi iz Lige.

Prva liga bit će podijeljena na Sjever i Jug, a u Sjeveru će igrati do 14 klubova u 26 kola te bi prvak imao izravan plasman u Premijer ligu, dok bi u Jugu igralo do 12 klubova u 22 kola te bi se prvak također pridružio najboljima u Premijer ligi.

Druga liga sastojat će se od Sjevera, Istoka, Zapada i Juga. Sjever će činiti do 14 klubova u 26 kola, dok će u Istoku biti do 12 klubova u 22 kola te će prvaci tih središta imati izravan plasman u Prvu ligu Sjever. Zapad će igrati do 12 klubova u 22 kola, dok će Jug igrati do 10 klubova u 18 kola, a prvaci će imati izravan plasman u Prvu ligu Jug.

Treća liga bit će podijeljena u pet središta, točnije, u Središte, Sjever, Istok, Zapad i Jug. Središte i Sjever igrat će do 16 klubova, a prvaci će ući u Drugu ligu Sjever. Istok, Zapad i Jug činit će do 16 klubova, a prvak ulazi u Drugu ligu Istok, odnosno, Zapad, odnosno, Jug.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.08.2014. u 20:54
    Još uvijek mislim da je ''rukometni dom'' apsolutno nepotreban u ovakvom dobu recesije, plus Zagreb je slab i nema velikog interesa za njihove utakmice ionak.
    Obrisan korisnik
  • Lovro-ZG30.08.2014. u 16:52
    Nadajmo se promjena na bolje...
    Lovro-ZG