Nogomet

Kako je FIFA pomogla Barceloni i je li Real Madrid pametno kupovao?

Piše:Branimir Korać • utorak, 02.09.2014.
Kako je FIFA pomogla Barceloni i je li Real Madrid pametno kupovao?
Foto: EPA

Napokon je završila ludnica prijelaznog roka i napokon se navijači, igrači, mediji, klubovi, svi koji su na bilo koji način uključeni u nogomet, mogu okrenuti onome što se događa na travnjacima. Teško se sjetiti kada je posljednji put prijelazni rok bio ovako intenzivan što se tiče brojnih spominjanja transfera, međutim u godini Svjetskog prvenstva takvo što se i očekivalo.

Napraviti analizu prijelaznog roka u jednom tekstu je gotovo nemoguće. Stoga ćemo vam u nekoliko narednih dana kroz isto toliko tekstova pokušati dočarati što se to događalo, zašto se kupovalo i zašto se nije kupovalo. Koja tržišta su bila posebno aktivna, tko je napravio dobar, a tko loš posao.

Barcelonu kaznili ili joj pomogli?

Jedna od glavnih priča je suspenzija Barcelone u naredna dva prijelazna roka. Podsjećamo, Barcelona za to vrijeme neće moći dovoditi nove igrače, a sve zbog potpisivanje i dovođenja maloljetnih igrača u La Masiju na način kojim se krše Fifina pravila.

Tema je prilično kompleksna i odgovor na pitanje je li Barcelona adekvatno kažnjena nije lako dati u svega nekoliko rečenica. Puno toga je u igri, Barcelonin ugled, ugled njezine cijenjene škole nogometa, ugled Fife na jednoj strani, a opet s druge strane pitanje je je li Barcelona uopće kažnjena.

Njezini pravnici odmah su znali da čak i ako odluka ostane i neće je moći promijeniti, da to neće imati nekog velikog utjecaja na Barceloninu kvalitetu i njezinu konkurentnost u naredne dvije sezone. Razlog je vrlo jednostavan, žalba odgađa izvršenje suspenzije što je odmah značilo da Barcelona neće biti automatski suspendirana.

Barcelonini transferi

Došli:
Jeremy Mathieu (Valencia) 22 milijuna eura
Ivan Rakitić (Sevilla) 19 milijuna eura
Marc-Andre ter Stegen (Borussia M) 13 milijuna eura
Claudio Bravo (Real Sociedad) 13 milijuna eura
Thomas Vermaelen (Arsenal) 11 milijuna eura
Douglas (Sao Paulo) 5 milijuna eura
Luis Suarez (Liverpool) 90 milijuna eura

Otišli:
Cesc Fabregas (Chelsea) 37 milijuna eura
Cristian Tello (Porto) posudba
Denis Suarez (Sevilla) posudba
Alex Song (West Ham) posudba
Ibrahim Afellay (Olympiakos) posudba
Gerard Deulofeu (Sevilla) posudba
Isaac Cuenca (Deportivo) 0 eura
Alexis Sanchez (Arsenal) 47 milijuna eura
Bojan Krkić (Stoke) 2.5 milijuna eura
Jose Manuel Pinto
Victor Valdes
Carles Puyol

Na taj način kupilo se više nego dovoljno vremena za dovođenje igrača tamo gdje su u Barceloni smatrali da je bilo potrebno, pritom se nije štedjelo i pazilo na svaki euro i Barcelona je složila momčad koja je sada dobila mir i vrijeme.

U biti FIFA je donekle napravila uslugu Luisu Enriqueu. Ova momčad ostat će na okupu, dok će drugi u naredna dva prijelazna roka dovoditi nova imena, riskirati, kretati ispočetka, pa ponovno sve uigravati, a Enrique će imati jednostavan posao. Samo će nastaviti gdje je stao, imat će posloženu i uigranu momčad i igrače koji neće strahovati da će doći 3-4-5 pojačanja koja će uskočiti na njihovo mjesto.

Netko će postaviti pitanje motiva tih igrača i konkurencije unutar momčadi. No ako nisu dovoljno motivirani igrati u tako velikom klubu da ne traže najviše i najbolje iz dana u dan, zaslužuju li uopće biti u Barceloni? Uostalom, ako se u klubu toliko vole pohvaliti radom s mladima, ako ih toliko izbacuju i s toliko talenta raspolažu, imat će priliku umjesto xy igrača iz nekog kluba, dati je nekom Haliloviću, Sandru, Muniru, igračima koji već sada dolaze.

Je li onda Barcelona uistinu kažnjena? Jasno, u klubu tvrde da su nesretni, nezadovoljni i što sve ide uz to, međutim teško je povjerovati da je zavladala baš takva depresija. Dalo bi se razgovarati o njihovoj razočaranosti, ljutnji i tuzi da je kojim slučajem suspenzija bila automatska bez odgode izvršenja ili da je došlo do izbacivanja iz europskih natjecanja na sezonu-dvije. To bi već bila neka kazna koja bi se mogla nazvati žestokom.

U tom slučaju Barcelona ne bi imala vremena reagirati i to bi onda ostavilo traga i mogla bi se nazvati kažnjenom. Ovako joj je jednostavno poručeno - složite si momčad, kako želite pa narednih godinu dana pauzirajte na tržnici.

Na Camp Nouu su stoga utrošili oko 175 milijuna eura, a svakako najveće ime koje su doveli je Luis Suarez za 90 milijuna eura. On će tek biti veliko pojačanje, iz dobro znanih razloga ne može igrati do sljedećeg mjeseca. I kod Suarezove suspenzije bilo je svakakvih tumačenja. Zabranjene su mu sve nogometne aktivnosti, čak je bilo prvotno tumačenje da se ne mogu izvršiti niti transferi, no FIFA je ubrzo objasnila kako Suarez ipak može promijeniti klub, ali praktički u ilegali. Kako nije dozvoljeno niti predstavljanje pa gotovo niti spominjanje transfera, Suarez je na stražnja vrata došao u Barcelonu.

Stigao je i Ivan Rakitić kao prvo pravo pojačanje, iz utakmice u utakmicu uistinu i potvrđuje taj epitet, a promijenjena je i kompletna vratarska postava te su dovedena pojačanja u obrambenu liniju.

U biti kaznom koja nije kazna Barcelona je natjerana da složi širu i jaču momčad nego što je to imala.

Madriđani gledaju "širu sliku"

Pojam big picture ili šira slika po hrvatski, sve iritantniji, a opet sve korišteniji, može se itekako iskoristiti u slučaju Realovog prijelaznog roka.

Iskreno, da su u Madridu gledali isključivo i samo na travnjak i ono što će tamo dobiti, teško da bi ovako poslovali. Međutim kada su u pitanju oni najveći klubovi, vrlo važna stavka u poslovanju je marketing. Madriđani su tako povukli neke poteze koji će im priskrbiti marketinšku korist u vidu prodaje dresova, a kako govore prve informacije, to se već počelo i događati.

Realovi transferi

Došli:
James Rodriguez (Monaco) 88 milijuna eura
Toni Kroos (Bayern) 33 milijuna eura
Keylor Navas (Levante) 11 milijuna eura
Javier Hernandez (Manchester United) posudba

Otišli:
Angel Di Maria (Manchester United) 83 milijuna eura
Alvaro Morata (Juventus) 23 milijuna eura
Xabi Alonso (Bayern) 11 milijuna eura
Nuri Sahin (Borussia Dortmund) 7.5 milijuna eura
Diego Lopez (Milan) 0 eura
Casemiro (Porto) posudba

Naravno, riječ je o dovođenju Jamesa Rodrigueza, odličnog igrača, ali igrača koji je plaćen više nego što objektivno vrijedi.

Ako Rodriguez vrijedi 88 milijuna eura (s bonusima), koliko onda vrijede neki sada već bivši, ali i sadašnji igrači u toj istoj svlačionici? Dovođenje Rodrigueza je jedan od onih klasičnih marketinških poteza, posebno nakon što je Kolumbijac odlično odradio Svjetsko prvenstvo. Nakon SP-a u Brazilu Rodriguezu je višestruko skočila popularnost, a samim time i cijena. Nema nikakve dvojbe da ga je Real mogao daleko jeftinije dovesti i prije Brazila, no da je to učinio tada, cijeli transfer bi bio značajno jeftiniji, ali ne bi za sobom povukao niti četvrtinu takve buke.

Već onog dana kada je objavljeno da James dolazi na Santiago Bernabeu, razgrabljeni su njegovi dresovi. Zamislite situaciju da je Rodriguez za 30-40 milijuna nečega potpisao prije SP-a. Sam transfer bio bi zanimljiv otprilike koliko i onaj Rakitića u Barcelonu, neovisno koliko je Rakitić koštao Barcu. Ovako, dosegnuo je vrijednost i popularnost Suarezovog transfera.

Ključno je pitanje je li Rodriguez uistinu toliko dobar igrač. On je definitivno sjajan igrač i s 23 godine još uvijek ima puno prostora za napredak, međutim nije u Top pet igrača svijeta kako sugerira njegova tržišna vrijednost nakon ovog transfera. Nakon SP-a je popularniji, atraktivniji, no ne i bolji nego što je bio prije tog natjecanja. Njegov dolazak za sobom je u velikoj mjeri povukao odlazak Angela Di Marije, čovjeka koji je Real povukao do željene Decime. Uostalom, da možete birati, biste li radije zadržali onakvog Di Mariju ili bi doveli za tu svotu Rodrigueza?

Druga velika kupovina je Toni Kroos čije dovođenje već ima veće logike s obzirom na godine Xabija Alonsa koji je u konačnici otišao suprotnim smjerom.

Još jedna nelogičnost je "zamjena" Morata - Chicharito. Realov klinac pokazivao je da može i da na njega treba računati u budućnosti i čak je trebao i češće dobivati priliku pokraj ponekad slabog Benzeme. U Madridu su ga ipak prodali Juventusu da bi na kraju prijelaznog roka uzeli iz Manchester Uniteda Chicharita koji se niti sam ne sjeća kada je posljednji put skupio dvije-tri kvalitetne utakmice u nizu.

Transfer saga broj 2

Nakon španjolskih velikana posvetit ćemo se Manchester Unitedu i Chelseaju. Što je Manchester učinio s preko 200 milijuna eura i kako je Jose Mourinho povlačio odlične poteze, čitajte u četvrtak.

Chicharito je također dobar igrač koji zna, ali i igrač koji je već predugo van prave forme kakvu zahtjeva igranje u madridskom Realu. Kombinacija Benzema - Morata čini nam se boljim izborom od ove Benzema - Hernandez, no kako je Francuz pretplaćen na minute, Hernandezova uloga ionako neće biti glavna.

U konačnici, u Real Madridu možda nisu niti svjesni da im je najjeftinija kupovina možda čak i najbolja. Keylor Navas je samo za one neupućene bio čudo za jedan dan kada je briljirao na SP-u, no Kostarikanac je tijekom cijele prošle sezone čuda radio na vratima Levantea i da nije bilo njega, klub iz Valencije bio bi u grčevitoj borbi za opstanak i veliko je pitanje bi li ostao u ligi.

Navas je trenutno iza Ikera Casillasa, no veliki Iker sve je skloniji kiksevima i pitanje je dana kada će odlični Kostarikanac preuzeti jedinicu.

Madriđani su tako poslovali s jednim okom na travnjaku, a drugim prema blagajni, a što o tome misli Cristiano Ronaldo: "Da sam ja predsjednik, možda bih napravio drugačije. Imam mišljenje, ali ne smijem ga reći."

La Liga

1Barcelona 825:9+1621
2Real Madrid 919:6+1321
3Villarreal 917:17017
4Atlético Madrid 812:4+816
5Osasuna 913:14-115
6Athletic Bilbao 812:8+414
7Mallorca 99:8+114
8Rayo Vallecano 911:9+213
9Celta Vigo 916:15+113
10Betis 88:7+112
11Alaves 811:12-110
12Espanyol 99:13-410
13Girona 89:11-29
14Sevilla 88:10-29
15Getafe 96:7-18
16Real Sociedad 86:7-18
17Leganes 95:9-48
18Valencia 95:13-86
19Valladolid 95:19-145
20Las Palmas 99:17-83

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

La Liga

1Barcelona 825:9+1621
2Real Madrid 919:6+1321
3Villarreal 917:17017
4Atlético Madrid 812:4+816
5Osasuna 913:14-115
6Athletic Bilbao 812:8+414
7Mallorca 99:8+114
8Rayo Vallecano 911:9+213
9Celta Vigo 916:15+113
10Betis 88:7+112
11Alaves 811:12-110
12Espanyol 99:13-410
13Girona 89:11-29
14Sevilla 88:10-29
15Getafe 96:7-18
16Real Sociedad 86:7-18
17Leganes 95:9-48
18Valencia 95:13-86
19Valladolid 95:19-145
20Las Palmas 99:17-83

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.09.2014. u 19:49
    Real je sa Kroosom dobio dimenziju vise, fantastican igrac , Cim sam cuo za Rodrgeza reko sam da je to vise "markentiski " potez da bi klub zaradio novaca i tako ce i da bude, Djecko nije los ,ali pored Bale i Ronalda tesko ce se pokazati bas .. Nadam se da grijesim,,, A meni je malo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Hrvoje199003.09.2014. u 16:39
    Mene jedna stvar u ovom pregledu transfera ova dva kluba bode u oči, a to je sljedeće... Barcelona je dovela dva golmana ukupne vridnosti 26 miljuna eura, navodno svaki po 13. A nekako čisto sumnjan da će igrat u formaciji s dva golmana u isto vrime. Znači čisto lutanje. Šta se tiče te "kazne" koja... [više na forumu]
    Hrvoje1990
  • Obrisan korisnik03.09.2014. u 16:14
    Jako dobar članak, osvježenje u odnosu na standardne vijesti koje donosite, samo tako nastavite. I vratite Pacijenta :) Znamo da piše članke. :)
    Obrisan korisnik
  • detiko03.09.2014. u 14:41
    Sorry svima na spamu s moje strane koji zele komentirati ovaj clanak, ali ovo je smijesno i zalosno.
    detiko
  • django 903.09.2014. u 12:54
    Kazna Barceloni je licemjerna jer Katalonci nisu radili ništa što već godinama ne rade ostali veliki klubovi. Prema tome, da je FIFA uistinu željela riješiti problem vrbovanja maloljetnih igrača sljedeći ljetni prijelazni rok bio bi sadržajem neuobičajeno prazan. Ovako je to samo licemjerje. Što se... [više na forumu]
    django 9