Nogomet

Video: Domaćini Eura nadigrali prvake Europe; Malta namučila Slovačku

Niko Rukavina • četvrtak, 04.09.2014.
Video: Domaćini Eura nadigrali prvake Europe; Malta namučila Slovačku
Foto: EPA

U večerašnjim prijateljskim dvobojima, BiH je bila uvjerljiva protiv Lihtenštajna, Belgija i Italija su na domaćem terenu nadigrale Australiju, odnosno, Nizozemsku, a domaćin predstojećeg Eura je na Stade de Franceu pobijedio aktualne prvake Europe. Prvi suparnik Hrvatske u kvalifikacijama namučio je Slovačku u Bratislavi.

Bosna i Hercegovina - Lihtenštajn 3:0

Nogometaši BiH s lakoćom su svladali reprezentaciju Lihtenštajna i najavili početak kvalifikacija za Euro 2014. kojeg otvaraju protiv Cipra, današnjeg protivnika Hrvatske. Pred 10 tisuća navijača na stadionu Tušanj u Tuzli zmajevi su poveli već u 50. sekundi utakmice. Strijelac je bio Vedad Ibišević na asistenciju Salihovića.

Reprezentacije BiH uspostavila je totalnu dominaciju te je u 14. minuti povela s 2:0, strijelac je ponovno bio Ibišević. Konačni rezultat postavio je Edin Džeko deset minuta kasnije, nakon sjajnog solo prodora.

Sušićevi izabranici su do kraja utakmice dominirali, a Džeko i Ibišević su zapucali još nekoliko izglednih prigoda za povećanje vodstva. U drugom poluvremenu Sušić je napravio šest izmjena zbog čega je ritam utakmice pao. Slabijoj igri pridonijela je i jaka kiša.

BiH u kvalifikacijskoj grupi za Francusku 2016. igra protiv Belgije, Izraela, Walesa, Cipra i Andore.

Slovačka - Malta 1:0

Prvi suparnik Hrvatske u predstojećim kvalifikacijama za Euro 2016, Malta, u Bratislavi je namučila nominalno puno jaču Slovačku i izgubila s minimalnih 0:1.

Slovaci su nastupili u jakom sastavu s Hamšikom, Stochom i Weissom na ofenzivnim veznim pozicijama, a jedini pogodak na utakmici djelo je Adama Nemeca u 43. minuti utakmice na asistenciju Weissa.

Maltežani su se većinu utakmice branili, iako su nekoliko puta zaprijetili preko kontranapada. Međutim, ni svojem protivniku nisu dozvoljavali previše udaraca na svoj gol. Za očekivati je da će na sličan način igrati i za pet dana protiv Hrvatske u Maksimiru.

Italija - Nizozemska 2:0

Talijani su pred gotovo 50 tisuća gledatelja u Bariju pobijedili i nadigrali brončane sa Svjetskog prvenstva. Utakmica je bila riješena već nakon 10 minuta igre nakon kojih su Azzuri imali dva gola prednosti i igrača više.

Talijani su poveli već u 3. minuti. Pogodak je postigao novo pojačanje Borussije Dortmund, Ciro Immobile. Prihvatio je dugačku Bonuccijevu loptu, zaobišao Cillessena iz zabio za vodstvo domaćih.

Sedam minuta potom, Bruno Martins Indi u kaznenom prostoru ruši Simonea Zazu, koji je bio sam pred golmanom. Karasev je Italiji dodijelio jedanaesterac, a Indiju crveni karton. S bijele točke precizan je bio De Rossi.

Iako su imali igrača manje, Nizozemci su imali veći posjed lopte od Talijana u prvom dijelu. Početkom nastavka opasno je zaprijetio centarfor Manchestera, van Persie, no pucao je pored gola.

Do kraja, utakmica je bila prekidana mnogim izmjenama te se rezultat nije mijenjao. Antonio Conte je pobjedom zakoračio u izbornički mandat, dok Hiddinku povratnička utakmica na klupi Nizozemske neće ostati u najljepšem sjećanju.

Belgija - Australija 2:0

Belgijci su u prvoj pripremnoj utakmici nakon Svjetskog prvenstva, na kojem su "zapeli" u četvrtfinalu, pobijedili Australiju na domaćem terenu. Strijelac za domaćine u prvom dijelu bio je Mertens u 18. minuti, a na 2:0 povisio je Axel Witsel pred kraj utakmice.

Belgijci su u Liegeu, na stadionu na kojem će ubrzo nastupiti i Rijeka, bili očekivano bolja momčad. Dominirali su cijelu utakmicu te su mogli slaviti i uvjerljivije. Pogotovo su dominantni bili u prvom dijelu kada su u svim segmentima igre nadigrali Socceroose. Australci, koji se pripremaju za Azijski kup, pokazali su slabu predstavu te su u potpunosti bili nadigrani od Wilmotsovih Crvenih vragova .

Francuska - Španjolska 1:0

Francuzi su pripreme za Euro započeli pobjedom na Stade de Franceu protiv aktualnog prvaka Europe. Španjolci su doživjeli katastrofu na SP-u, a u novu kampanju ušli su bez dvojice iskusnih veznjaka, Xavija i Xabi Alonsa.

Francuska je od početka krenula agresivno na gol Španjolaca, no nakon početnog pritiska, u kojem je Benzema imao dobar pokušaj, utakmica se preselila na sredinu terena. Na odmor se otišlo s 0:0 nakon poluvremena u kojem nije bilo prevelikih uzbuđenja.

Početkom drugog dijela Benzema je zabio gol, koji mu je poništen zbog zaleđa. Drugi dio je bio sličan prvome, sve do 73. kada je Loic Remy, novo pojačanje Chelsea, zabio pobjednički pogodak na povratnu loptu Valbuene. De Gea je bio nemoćan.

Rezultati:

Bosna i Hercegovina - Lihtenštajn 3:0

Slovačka - Malta 1:0

Belgija - Australija 2:0

Italija - Nizozemska 2:0

Francuska - Španjolska 1:0

Kina - Kuvajt 3:1

Uzbekistan - Jordan 2:0

Irak - Peru 0:2

Bjelorusija - Tadžikistan 6:1

Švedska - Estonija 2:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.09.2014. u 08:51
    Italija će bit momčad koju će trebat pobjedit, Conte će ih učvrstit još i dat im borbenost, a Francuska stalno raste i sigurno će bit favorit prvenstva kod kuće
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.09.2014. u 23:37
    Biti ce veselo s Talijanima, Conte ce ih sigurno dobro posloziti. Mi moramo uci hrabro, ali pametno. Dobivali smo Talijane i kad smo bili puno slabiji pa mozemo i kad smo tu negdje.
    Obrisan korisnik
  • etti04.09.2014. u 23:36
    Di je Conte baš sad preuzeo Italiju kad igramo s njima. Poigrala se Italija s Nizozemcima večeras
    etti