Košarka

Grčka osvojila skupinu pobjedom protiv Argentine, Litva ugasila slovenski san o medalji

Ante Zovko • petak, 05.09.2014.
Grčka osvojila skupinu pobjedom protiv Argentine, Litva ugasila slovenski san o medalji
Foto: EPA

Hrvatska reprezentacija odlazi u osminu finala Svjetskog prvenstva u Španjolskoj s druge pozicije u skupini B, a Grčka s prve nakon što je zadržala savršen omjer pobjedom protiv Argentine. Najveći ulog nosio je dvoboj Litve i Slovenije, a Litavci su gurnuli Slovence na potencijalni ogled s Amerikancima prije polufinala. Turska je u izravnom ogledu za drugo mjesto u skupini C pobijedila Dominikansku Republiku, a Španjolska je nadigrala Srbiju u rezultatski nevažnom susretu.

Litva - Slovenija 67:64

Nakon što je ostvarila četiri pobjede, Slovenija je prvim porazom pala na drugo mjesto. Litva je preokrenula rezultat u posljednjoj četvrtini i osvajanjem prve pozicije izbjegla ogled s SAD-om do polufinala. Slovensko-američki obračun moguć je u četvrtfinalu, što znači da se Slovenci opraštaju od snova o osvajanju medalje. Litva će u osmini finala igrati protiv Novog Zelanda, a Slovenija protiv Dominikanske Republike.

Nakon što je Valančiunas vukao Litavce u prvoj četvrtini do vodstva sredinom tog perioda, Slovenija je na kraju preuzela vodstvo (24:22), a krajem poluvremena počela se odvajati. Zupan je pogodio tricu za 44:36. Zoran Dragić postavio je 58:49 u 28. minuti, no Litavci su se vratili pred posljednju četvrtinu na 62:55.

Nervoza je sve više počela svladavati Slovence koji su promašivali i neke zicere te su ušli u šutersku krizu. Kšištof Lavrinovič tricom je približio Litvu na 62:60. Juškevičius je potom donio prvo litavsko vodstvo poslije druge četvrtine. 47 sekundi prije kraja Goran Dragić smanjuje na 64:66 svojim prvim poenima u zadnjoj četvrtini. Župan je poslije neiskorištenog litavskog napada promašio tricu, a Seibutis zabio devet sekundi prije kraja i zapečatio pobjedu.

Valančiunas je završio susret s 12 poena, Darjuš Lavrinovič s 11. Goran Dragić je promašio svih pet trica i bio treći strijelac momčadi s 12 poena. Lorbek je postigao 14, a Zupan 13.

Turska - Dominikanska Republika 77:64

Turska je dobro iskoristila povoljniji omjer snaga zu reketu i s nekoliko serija u drugoj četvrtini srušila Dominikansku Republiku s druge pozicije u skupini. Turska tako u osmini finala ide na Australiju, a Dominikanska Republika na Sloveniju.

Garcia je držao Dominikance u igri u prvoj četvrtini postigavši 11 od 13 poena momčadi (14:13), no nije imao raspoloženih suigrača za sprječavanje potopa u drugom periodu. Oguz Savaş i Kerem Gönlüm trpali su dominikanski obruč u drugom periodu završenom rezultatom 27:10, pa je susret riješen poslije 20 minuta (41:23).

Savas je postigao 15 poena, Gönlüm deset, a po devet su dodali Asik, Akyol i Preldžić. Garcia je s 18 poena predvodio Dominikansku Republiku.

Grčka - Argentina 79:71

Prosuvši 18 poena prednosti s poluvremena, Grčka je morala potegnuti u zadnjoj četvrtini kako bi osigurala pobjedu i prvo mjesto u skupini B izbjegavši tako Španjolsku do eventualnog polufinala. Argentina je treća i u osmini finala igrat će protiv Brazila, a europski predstavnik protiv Srbije.

Calathes je s deset poena napravio prvu značajniju razliku na susretu (17:9 u šestoj minuti), a poslije deset bilo je 28:16. Argentina se približila na tri poena, ali Zisis i Calathes povisili su na 44:33 na poluvremenu. Grčka je serijom 8:0 povela 52:33. Činilo se da je pobjednik riješen, no Argentina nije rekla zadnju. Prigioni je približio Argentinu na deset razlike, a Campazzo je sa sedam vezanih poena u posljednjoj četvrtini doveo Argentinu na dva poena minusa. Grčka je ipak sve riješila serijom 6:0 iskoristivši pogreške u argentinskim napadima.

Prvo grčko ime bio je Calathes s 18 poena, dok je Bourousis dodao 16 uz 15 skokova. Scola je opet bio najučinkovitiji Argentinac sa 17 poena.

Španjolska - Srbija 89:73

U rezultatski nebitnoj utakmici Španjolska je potvrdila nadmoć i klasu osvojivši skupinu A bez poraza. Kao niti ostale momčadi, niti Srbija nije imala šanse bez obzira na prirodu susreta. Španjolska u osmini finala ide na Senegal, a Srbija na Grčku.

Rezultat se počeo lomiti sredinom prve četvrtine. Španjolska je napravila 13:0 i povela 30:16 u osmoj minuti. Nova serija dovela je domaće na 41:25 u 14. minuti. Teodosić i Bogdanović tricama su smanjili na 41:31, Raduljica je doveo Srbiju na minus osam, no Španjolska opet pokazuje klasu i na poluvrijeme odlazi s 54:35. Početak drugog poluvremena donio je povećanje razlike na više od 20 poena, a poslije toga Španjolska je lakoćom održavala prednost.

Pau Gasol upisao je 20 poena, Rubio 12, a Marc Gasol 11 poena. Bjelica je bio najbolji kod Srbije s 18 poena i 10 skokova.

Svjetski kup, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Brazil128:65Egipat
Iran76:81Francuska
Srbija73:89Španjolska
1Španjolska 50+126
2Brazil 41+83
3Francuska 32+19
4Srbija 23+9
5Iran 14-62
6Egipat 05-175

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Bogomdani05.09.2014. u 22:59
    Pa moglo bi im se vratiti već u osmini finala, a nema šanse da prođu četvrtfinale sve da igraju i sa nama. Slovenci plaču, a što nisu pobijedili Litvu? Ovo je kao da mi optužimo Argentinu da je namjerno izgubila od Grčke samo da bude 3. :-S
    Bogomdani
  • ivos05.09.2014. u 16:48
    @pleninglacial kakva je to slovenska logika? Nisu fizički spremni da odigraju 40 minuta i to rade, ta mi je teza bezveze
    ivos
  • Obrisan korisnik05.09.2014. u 12:29
    Ma cijelo ovo prvenstvo je "MASKENBAL" pred programirano finale ŠPA-USA. Mogli smo svi mi ostali odigrati zasebno prvenstvo za broncu, a ovi nek igraju svoje finale. Tako je to danas. FIBA je trula od korjena. Ne siječam se neke tako talentirane ekipe kao što je danas Španjolska , a da je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Anonymous805.09.2014. u 11:59
    netreba odma nase u dvoboju sa španjolcima otpisivat ... je da su španjolci triput bolji od nasi ali mozda naši eksplodiraju i iznenade prvo nas a onda i sve ostale... jer i najbolji imaju loš dan i mi se trebamo molit da se to španjolcima protiv nas dogodi :D
    Anonymous8
  • Obrisan korisnik05.09.2014. u 11:52
    @ivos...trčali su toliko jer su znali da im je to jedina šansa protiv litve, koja je na bekovskim pozicijama slabija od njih, a uz to im nema jedinog klasnog playa-kalnietisa.Nadali su se da će stvoriti prednost (što i jesu) i da će ju onda moći očuvati (što nisu). Jbg...logički su odigrali ali... [više na forumu]
    Obrisan korisnik