Nogomet

Video: Kompletirane utakmice prvog kola grupne faze kvalifikacija za Afrički kup nacija

Niko Rukavina • subota, 06.09.2014.
Video: Kompletirane utakmice prvog kola grupne faze kvalifikacija za Afrički kup nacija
Foto: EPA

Nakon što je jučerašnjim pobjedama Južne Afrike nad Sudanom (3:0), Gvineje nad Togom (2:1) i Senegala nad Egiptom (2:0) otvoren posljednji krug kvalifikacija za Afrički kup nacija koji se sljedeće godine održava u Maroku, danas su kompletirane utakmice prvog kola.

Skupina A

U skupini A danas je odigrana samo jedna utakmica (JAR je jučer svladala Sudan) i ta utakmica je bila možda i najveće iznenađenje prvog kola kvalifikacija. Naime, Nigerija je na domaćem terenu u Calabaru neočekivano izgubila s 3:2 od reprezentacije Konga.

Domaćini su poveli u 13. minuti preko Ambrosea, no, već nakon tri minute gosti izjednačuju preko Oniangue. U 41. Bifouma zabija za 2:1 gostiju, a isti igrač u 54. zabija iz penala za, na kraju se pokazalo, nedostižnu prednost "outsidera" iz Konga. Domaćini su ublažili poraz preko Salamija u 89.

Skupina B

U drugoj skupini Alžir, sudionik osmine finala prošlog Svjetskog prvenstva, pobijedio je u gostima Etiopiju s 2:1. Alžirci su poveli u 35. preko Dinamovca El Arabi Soudanija, a na 2:0 povisio je Brahimi u 84. Domaćini su ublažili poraz pogotkom iz jedanaesterca u petoj minuti sudačke nadoknade.

Mali i Malavi nisu odigrali utakmicu zbog velike kiše koja se spustila nad Bamako, glavni grad Malija.

Skupina C

Reprezentacija Burkine Faso je dobro otvorila kvalifikacije pobjedom nad Lesotom 2:0. Pogotke za domaćine postigli su Pitroipa u 11. i Alain Traore u 49. minuti utakmice.

Gabon je na domaćem terenu u Librevilleu porazio reprezentaciju Angole s minimalnih 1:0. Junak Gabona bio je Mibingui koji je u posljednjoj minuti prvog poluvremena zabio jedini pogodak na utakmici.

Skupina D

Kamerun je u Kinšasi pobijedio Demokratsku Republiku Kongo s 2:0. Prvi pogodak zabio je Nije u trećoj minuti sudačke nadoknade prvog dijela, a konačni rezultat postavio je novi napadač Porta Vincent Aboubakar sedam minuta prije kraja susreta.

Pobjedu je na otvaranju kvalifikacija upisala i Obala Bjelokosti. Na domaćem terenu su, teže od očekivanog, pobijedili reprezentaciju Sijera Leonea. Gosti su poveli u 43. preko Kamare, no Slonovi su preokrenuli utakmicu u pet minuta drugog dijela. Prvo je Doumbia u 63. izjednačio, a pet minuta kasnije Gervinho zabija za konačnih 2:1.

Skupina E

U skupini E večeras je odigrana samo jedna utakmica, budući da je jučer Gvineja upisala tri boda u pobjedi nad Togom.

Gana je neočekivano kiksala na domaćem terenu u Kumasiju protiv Ugande. Utakmica je završila 1:1. Gosti su poveli pogotkom Mawejje u 45. minuti utakmice. Gol za konačnih 1:1 postigao je Marseilleov krilni napadač Andre Ayew iz kaznenog udarca u 50. minuti.

Skupina F

U zambijskoj Ndoli, dvoboj između dvije susjedne države, Zambije i Mozambika, završio je bez pogodaka, dok je Zelenortska Republika svladala Niger u gostima s uvjerljivih 3:1.

Zelenortčani su već nakon 24. minute vodili s 3:0. Pogotke su postizali redom Rodrigues, Fortes i Ze. Deset minuta kasnije Maazou zabija jedini pogodak za domaćine.

Skupina G

Kao što je već naznačeno u uvodu, Senegal je sinoć svladao Egipat na domaćem terenu s 2:0. U drugoj utakmici, Tunis je danas pogotkom u posljednjoj minuti slomio otpor Bocvane.

Bocvana je povela preko Mogorosija u 44. minuti. Domaćini su izjednačili tek u 74. Pogodak je postigao Khazri. I, dok se činilo kako će ekipe podijeliti bod, sudac je u sudačkoj nadoknadi dosudio penal za Tunis kojeg je uspješno realizirao Chikhadoui.

Afrički Kup Nacija - kvalifikacije

Nigerija - Kongo 2:3

Etiopija - Alžir 1:2

Mali - Malawi (odgođeno)

Burkina Faso - Lesoto 2:0

Gabon - Angola 1:0

Kamerun - DR Kongo 2:0

Obala Bjelokosti - Siera Leone 2:1

Gana - Uganda 1:1

Zambija - Mozambik 0:0

Niger - Zelenortska Republika 1:3

Tunis - Bocvana 2:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.09.2014. u 12:43
    Ajde lipo da ima članak o ovome :) P.s. DR Kongo i Kameurn su igrali u Lubumbashiju, na stadionu TP Mazembea.
    Obrisan korisnik