Rukomet

Lokosice kreću u obranu dvostruke krune i premijerno izlaze na scenu Lige prvakinja

Piše:Jelena Bagarić • srijeda, 10.09.2014.
Lokosice kreću u obranu dvostruke krune i premijerno izlaze na scenu Lige prvakinja

Prije nešto manje od tri mjeseca Lokomotiva je nakon 22 godine osvojila dvostruku krunu u jednoj sezoni. Time je prekinula dominaciju Podravke Vegete u Prvenstvu Hrvatske koja je trajala 20 godina. Velike je promjene u prošloj sezoni doživio sastav ovog zagrebačkog kluba, uključujući i promjenu trenera usred sezone. No, u novu sezonu 2014./2015. ulazi s nekoliko novih igračica, istim trenerom ali i još jednim novitetom – nastupom u Ligi prvakinja. U tom elitnom europskom društvu još nikada nisu bile, a što mogu tamo učiniti tek ćemo vidjeti.

Rukometna sezona u Hrvatskoj službeno je završila 25. svibnja kada je Lokomotiva nakon deset godina podigla trofej Prvaka Hrvatske. Nešto manje od tri mjeseca prošlo je od tada, a nova rukometna sezona kuca na vrata. Prve utakmice 1. HRL počinju već u petak, 12. rujna kada Lokomotiva na domaćem terenu kreće u pohod na obranu naslova protiv Samobora.

Lokosice u novoj sezoni očekuje puno toga. Od samog pritiska obrane naslova do premijernog nastupa u Ligi prvakinja. Kostur ekipe ostao je isti, ali neke igračice ipak su napustile klub, dok su ga neke i pojačale. Stručni trenerski stožer ostao je isti, Irfan Smajlagić i dalje je na njegovu čelu i predvodi Lokosice u novoj sezoni.

Za razliku od prijašnjih godina Regionalne lige neće biti, pa Lokosice od početka igraju Prvenstvo. No, ono što će biti pravi izazov za najbolji zagrebački klub je nastup u Ligi prvakinja gdje ih čeka sve samo ne laki okršaji.

Sezona dvostruke krune

Već na početku sezone bilo je svim rukometnim znalcima jasno da je to sezona Lokomotivina uzleta. Konkurencije tako reći nije niti bilo u Prvenstvu, a niti u Kupu. Istina je da postoji poraz od Sesveta u Prvenstvu i tijesna utakmica sa Zametom, no ipak je sve u sezoni 2013./2014. bilo podređeno Lokosicama koje su svoju šansu itekako iskoristile.

Nastupi u Regionalnoj ligi nisu bili nešto naročiti. Još i danas „bole“ teški porazi od GEN – I Zagorja, ali opet tu je i pobjeda nad Vardarom koji je igrao na Final Fouru Lige prvakinja. U konačnici nakon što su neki klubovi izašli iz Lige, Lokomotiva je osvojila treće mjesto kao i godinu prije.

Europska godina započela je kvalifikacijama za Ligu prvakinja, no mađarski doprvak FTC bio je prejak. Natjecanje su nastavile u Kupu pobjednika kupova. Bez većih problema su apsolvirale rumunjsku Coronu Brasov, a u osmini finala izbacio ih je Byasen iz norveškog Trondheima.

Naporne i duge pripreme

Odlasci/dolasci

Za razliku od prošle sezone, za ovu se roster Lokomotive nije drastično promijenio. Još u ožujku 2014. potpisala je češka reprezentativka Michaela Hrbkova koja igra na poziciji desnog vanjskog. U prijelaznom roku stigle su još Neli Irman (desno krilo) iz slovenskog Zagorja, Katarina Ježić vratila se iz Budućnosti, Ivana Lovrić iz Samobora i Dina Havićiz Podravke Vegete. Klub je napustila Anita Gaće koja je otišla u ruski Dinamo Volgograd. Vratarka Dubravka Bukovina preselila se u Zelinu u kojoj su joj se još pridružile Dora Krsnik i Ana Debelić, koja je otišla na posudbu. Ozlijeđene su još uvijek Petra Oštarjaš i Ena Konta koje su bile podvrgnute operaciji koljena.

Budući da nova sezona donosi mnogo toga za ekipu Irfana Smajlagića pripreme su bile duge i izuzetno naporne. Odvile su se u tri ciklusa s novim kondicijskim trenerom Perom Kuterovcem koji je spremao cure za novu sezonu. Prvi dio priprema odradile su u svojoj stalnoj bazi u Delnicama gdje su na kraju odigrale i utakmicu sa Zametom. Taj susret minimalno su izgubile, no noge su bile izuzetno teške.

Zatim je uslijedio odlazak u Daruvar gdje su se pripreme nastavile, no bez utakmica koje su na rasporedu bile nakon daruvarskog ciklusa. Turnir u Dunaujvarosu bio je prva prava provjera nakon skoro mjesec dana priprema. Lokosice su igrale u skupini s Fehervarom i Zvezdom Zvenigorod. U prvom susretu Fehervar je bio minimalno bolji, dok su sa Zvezdom odigrale neriješeno. U konačnici su zbog poraza od Fehervara igrale za peto mjesto gdje su uvjerljivo slavile protiv Debrecena.

Po povratku u Zagreb uslijedilo je još nekoliko utakmica, uglavnom s Trešnjevkom koja je bila sparing partner. Pobjede su dolazile bez većih problema, a rezultat je bio uvjerljiv. Bio je tu i susret s promijenjenim Krimom u Ljubljani gdje su također Lokosice slavile.

A sada, dva mjeseca nakon početka priprema, dolazi prva službena utakmica domaćeg prvenstva.

Liga prvakinja po prvi puta u Zagrebu

Nikada do sada Liga prvakinja nije se igrala u Zagrebu. To natjecanje bilo je rezervirano za Koprivnicu, a Lokosice su uvijek igrale europske kupove. No, ove godine zagrebačka publika konačno će vidjeti najbolje europske klubove u Zagrebu.

Ždrijeb nije baš bio naklonjen Lokosicama u njihovom premijernom nastupu. Izvukle su braniteljice naslova, mađarski Györi Audi ETO KC, aktualne osvajačice Kupa pobjednika kupova, danski Viborg i prvakinje Švedske, IK Sävehof.

Već na sam spomen Györa jasno je koliko je skupina teška, dvostruke osvajačice Lige prvakinja jako su težak protivnik. Baš s njima Lokosice će započeti svoj nastup u ovom europskom natjecanju i to u gostima. Viborg je u prošloj sezoni osvojio naslov u Kupu pobjednika kupova, ali u prošlosti je osvajao i Ligu prvakinja. Sävehof je u prošloj sezoni bio neugodan protivnik za sve u skupini u kojoj je igrao, jer Skandinavke uvijek mogu prirediti iznenađenje.

Biti će teško, ali novi sustav natjecanja otvara šansu za prolazak skupine. Prve tri ekipe prolaze dalje u glavnu fazu, dok četvrta seli u Kup pobjednika kupova. Prema nekim kalkulacijama za prolaz može biti dovoljna i jedna pobjeda. Lokosice će sigurno svoju šansu tražiti protiv Sävehofa koji je realno slabiji protivnik od Györa i Viborga.

Misija obrane naslova i dobrog plasmana u Europi

Ove sezone Lokosicama neće biti toliko lako u Kupu i Prvenstvu prije svega. Podravka se ponovo pojačala dobro poznatim imenima i sigurno je da je dobra ekipa koja će nastojati ponovo trofeje vratiti u svoje vitrine. U samom Prvenstvu Lokomotiva ne bi trebala imati konkurenciju, a borba za naslov trebala bi se odvijati na relaciji Zagreb – Koprivnica.

Slika 1 od 1.
Foto: FaH

U Kupu također neće biti neizvjesnosti do same završnice, no nade se polažu u dobar ždrijeb koji će spojiti dva najbolja hrvatska kluba tek u finalu, a ne u polufinalu kao što je bila situacija u prošloj sezoni. Jedno je sigurno, a to je da Lokomotiva osvojene trofeje iz prošle sezone sigurno želi zadržati u Zagrebu.

Regionalne lige ove godine neće biti. Točnije, hoće, ali ju Lokomotiva neće igrati. U planu je bilo sudjelovanje u novoj Svjetskoj ligi, ali ona nije dobila dozvolu od EHF-a za pokretanje u sezoni 2014./2015. Ostala je tako samo stara Regionalna liga koja je promijenila natjecateljski sustav, ali Lokomotiva je odustala od ovog natjecanja. U zadnje dvije godine klubovi su odlazili i dolazili u WRHL, utakmice su se igrale bez ikakvog reda i rasporeda i to je ono što je najviše smetalo klubove.

Sezona će biti naporna i teška, a sigurno je da će Lokosice „prezimiti“ u Europi jer ako i budu posljednje u skupini nastavljaju dalje u Kupu pobjednika kupova. Europski kalendar pomaknut je malo zbog Europskog prvenstva u Hrvatskoj i Mađarskoj. Tako će se prvih šest utakmica Lige prvakinja odigrati do početka reprezentativnih priprema, a nastavit će se u siječnju.

Misija je svakako ove godine ostala ista kao i prošle – osvojiti Kup i Prvenstvo, a na europskoj klupskoj rukometnoj sceni pokazati se u što boljem svjetlu. Kostur ekipe ostao je isti, a predvodi ga kapetanica Sonja Bašić. Ovakva Lokomotiva spoj je iskustva i mladosti. Vrata sigurno čuvaju Ivana Jelčić i Marina Razum, igru vode Bašić, Maja Kožnjak i Ivana Lovrić, lijevu stranu drže Marija Milić, Ivana Božović, Dina Havić i Iva Milanović – Litre, a desnu Lidija Horvat i Michaela Hrbkova. Krilne pozicije i dalje su dobro pokrivene, Tea Grubišić i Kristina Smiljanić su na lijevom krilu, dok su na desnoj strani Aneta Benko, Neli Irman i Nataša Janković. Katarina Ježić i Sanja Rajović vladarice su pozicije pivota.

Do početka Lige prvakinja ima još mjesec dana, a prva provjera u Prvenstvu stiže već u petak kada Lokosice otvaraju protiv Samobora u Kutiji šibica. Teško da će susreti sa Samoborom i nekim ekipama u 1. HRL pokazati pravo stanje ove ekipe, no u šestom kolu, koje je na rasporedu 25. listopada, gledat ćemo prvi derbi Podravke i Lokomotive koji će pokazati mogu li se nositi s jačim ekipama i na koji način. U Europi Lokosice će se boriti za što bolji plasman, a na domaćem tlu tražit će obranu naslova u Prvenstvu i Kupu. Ekipa je dobra i sada već uigrana, ali samo svojim najboljim rukometom moći će ostvariti zacrtane ciljeve.

1. HRLŽ

1Podravka Vegeta 20688:384+30440
2Lokomotiva 21640:451+18935
3Zrinski  20554:520+3427
4Dalmatinka 20501:493+824
5Split 2010 21537:533+424
6Dugo Selo 55 21569:569024
7Bjelovar 20571:557+1420
8Koka 21494:565-7117
9Rudar Labin 20496:562-6616
10Zamet 21541:617-7614
11Osijek 21485:561-7614
12Sesvete 20505:581-7611
13ŽARK Split 20328:516-1880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!