Nogomet

Veliki gradski derbi u Madridu, Manchester City dolazi na Emirates

Sportnet • petak, 12.09.2014.
Veliki gradski derbi u Madridu, Manchester City dolazi na Emirates
Foto: EPA

Predstojeći europski nogometni vikend donosi nekoliko vrlo zanimljivih susreta, a posebnu pozornost bude oni u Madridu gdje igraju Real i Atletico te u Londonu gdje Arsenal dočekuje Manchester City,...

Nakon reprezentativne stanke pozornost nogometne javnosti opet se okreće domaćim natjecanjima, a španjolsko nogometno prvenstvo nastavlja se trećim kolom u kojem će se susreti aktualni osvajač Lige prvaka Real Madrid i aktualni prvak Atletico Madrid, a u glavnim ulogama trebali bi biti hrvatski reprezentativci.

Nakon što su u prvom kolu savladali Cordobu nogometaši Real Madrida su poraženi na gostovanju kod Real Sociedada iako su imali vodstvo 2:0 što je poprilično narušilo mir u svlačionici Kraljevskog kluba. S druge strane Atletico također nije krenuo najbolje u sezonu, ali Mario Mandžukić i suigrači već imaju osvojen jedan trofej i to pobjedom upravo protiv Real Madrida.

Ivan Rakitić polako hvata konce igre Barcelone, a novo iskušenje ih čeka na Camp Nou gdje će ugostiti neugodni Athletic Bilbao. Težak posao očekuje Sammira i njegov Getafe koji gostuju kod Seville dok će bivši igrač Hajduka Mario Pašalić prvu pobjedu tražiti kod Rayo Vallecana.

U novom, drugom kolu talijanskog prvenstva prvi će na teren nogometaši Empolija i Rome. Momčad iz glavnog grada je dobro otvorila sezonu, uvjerljivom igrom protiv Fiorentine, dok je novi prvoligaš istim rezultatom (2:0) poražen u Udinama. Tottijeva ekipa ima zadatak ponoviti igru iz prvog kola kako bi ostala pri vrhu i opravdala ulogu "prvog izazivača Juventusa".

Aktualni prvak s novim trenerom Allegrijem nije bio uvjerljiv na startu, te će morati bolje zaigrati na svojoj Areni u Torinu. U goste mu dolazi Udinese s Di Nataleom koji je nastavio s odličnim igrama i već je u prvoj utakmici zabio dva pogotka. Stara dama se mora i čuvati za prvi ogled u Ligi prvaka protiv švedskog Malmöa.

Kovačićev Inter se nije proslavio u Torinu kod istoimenog domaćina, posebno novopridošli Vidić od kojeg se puno očekuje, a u nedjelju će Nerazzurri pokušati dojam popraviti na San Siru protiv Sassuola u čijim redovima treba očekivati nastup Vrsaljka. Inzaghijev Milan putuje u Parmu gdje se Marco van Ginkel nada prvom nastupu u crno-crvenom dresu nakon dolaska na posudbu iz Chelseaja.

Iako je Arsenal svladao Manchester City 3:0 u Community Shieldu na Wembleyju, očekuje se da će novi okršaj u Londonu imati drugačiju prirodu. Arsene Wenger trebao bi dati prvu priliku Dannyju Welbecku u napadu, no problem mu je stanje gležnja Aarona Ramseyja, koji se ozlijedio u utakmici Walesa. Topnici u posljednja četiri ligaška dvoboja nisu dobili City, kod kojeg bi mogao nedostajati Stevan Jovetić.

Iako utakmica na Emiratesu slovi kao derbi, na Stamford Bridgeu ogledat će se vodeće momčadi prvenstva. Diego Costa upitan je za nastup poslije povlačenja iz utakmice Španjolske, a ako bude falio, bit će to veliki nedostatak za Mourinhovu momčad koja je sjajno otvorila prvenstvo uvelike zahvaljujući njegovim golovima. Swansea, koji nije pobijedio Chelsea u prvenstvu od 1981., bit će bez veznjaka Brittona.

Oslabljen za Daniela Sturridgea, Liverpool će prije povratka u Ligu prvaka pokušati doći do tri boda kod kuće protiv Aston Ville koja je neporažena na Anfieldu u posljednja tri dvoboja. Manchester United u nedjelju bi trebao predstaviti u momčadi Radamela Falcaa i osigurati prvu pobjedu sezone, protiv QPR-a na Old Traffordu. United u posljednjih 13 međusobnih ogleda samo jednom nije svladao Rangerse.

Derbijem će treće kolo Bundeslige otvoriti Leverkusen i naš Tin Jedvaj koji iz prva dva susreta imaju maksimalan učinak protiv Werdera koji je još uvijek bez pobjede i poraza, ali s dva remija.

Subota nam donosi pet susreta u standardnom ranijem i jedan u kasnijem terminu, a Bayern će pojačan za oporavljenog Francka Riberyja dočekati Stuttgart. Trener dortmundske Borussije Jurgen Klopp u velikim je problemima s ozljedama svojih igrača, ali bez obzira na to pobjeda protiv Freiburga nameće se kao imperativ. U Berlinu će se sastati Hertha i Mainz koji su još uvijek bez pobjede, a blaga prednost bit će na strani domaće momčadi, kao i u Sinsheimu gdje kod Hoffenheima gostuje Wolfsburg našeg Ivice Olića. Novi Bundesligaš Paderborn u sezonu je ušao s remijem i pobjedom, a nova tri boda tražit će i na svom terenu protiv Koelna koji ima jednak učinak. Borussia Moenchengladbach i Schalke među klubovima su koji nisu osjetili slast pobjede u prva dva kola pa će to biti još jedan zanimljiv susret.

Kolo se zaključuje u nedjelju kada će se odigrati još dvije utakmice. Frankfurt na svom stadionu dočekuje Augsburg, trenutno posljednjeplasiranu momčad koja je jedina bez osvojenog boda. Ivo Iličević sa svojim Hamburgom putuje u Hannover gdje ih očekuje niti malo lagan zadatak protiv momčadi koja je prvenstvo otvorila pobjedom, a zatim došla do boda na gostujućem terenu protiv Wolfsburga.

Peto kolo Ligue 1 derbijem na Gerlandu otvaraju Lyon i Monaco. Lavovi se žele vratiti iz krize nakon tri uzastopna poraza, a ni klub iz Kneževine ne stoji baš najbolje, samo na bod iznad “crvene zone”.

Zanimljiv će biti susret na Korzici, u kojem Bastia dočekuje Lens. Žuto-crveni su u seriji od dvije pobjede, isto kao i Marseille, koji u nedjelju gostuje kod “fenjeraša” Eviana. Lider Bordeaux nove bodove tražit će u Bretanji kod Guingampa, koji ne bilježi uvjerljiv ulazak u sezonu. Aktualni osvajači Francuskog kupa nisu dobro ušli u sezonu, a čeka ih naporan ritam u Europskoj ligi.

Paris Saint-Germain na zahtjevnom je ispitu kod Rennesa uoči početka natjecanja u Ligi prvaka, dok bi Saint-Etienne pobjedom protiv Caena mogao skočiti na “podij”. Lille, još uvijek bez poraza na trećoj poziciji, u popodnevnom terminu u nedjelju dočekuje Nantes.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.09.2014. u 10:08
    city će opet bit kvalitetan kao I prošle sezone
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.09.2014. u 20:58
    Zahvaljujem Sportnetu! :) A sad možete prestati udarati minuse, zanemarite komentar...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik12.09.2014. u 18:54
    Francuska više ne spada u ovo društvo? Po UEFA koeficijentu i ne, ali ako već radite "Lige Petice" onda bi tu mogli ubaciti portugalsku ligu. Osim naravno, ako ovo nije slučajno izostavljena Ligue 1, ali puno tekstova se u zadnje vrijeme na Sportnetu objavljuje "slučajno i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik