Košarka

Amerikanci ozbiljnim pristupom pregazili Srbiju i obranili naslov prvaka svijeta

Branimir Korać • nedjelja, 14.09.2014.
Amerikanci ozbiljnim pristupom pregazili Srbiju i obranili naslov prvaka svijeta
Foto: EPA

Finalni dvoboj Svjetskog prvenstva u košarci nije donio nikakvo iznenađenje pa čak niti neizvjesnost. Amerikanci su ozbiljnim pristupom i raspoloženim nastupom u napadu pregazili Srbiju i obranili naslov svjetskih prvaka...

Rezultatski najizvjesnije finale SP-a još tamo od 1994. godine i američkog gaženja Rusije. Srbija je četiri minute bila u utakmici, a nakon toga SAD je napravio veliku seriju, stvorio visoku prednost i do kraja utakmice potpuno uništio protivnika.

Prebrzo je Srbija ušla u američki mlin, poklopila se i sjajna šuterska večer, posebno Kyrieja Irvinga, te nije bilo nikakve dvojbe. Susret se vrlo brzo pretvorio u ekshibiciju i nije bilo ni najmanje dvojbe oko pitanja pobjednika.

Amerikanci su do naslova prvaka došli puno lakše nego što su i sami vjerovali. Očekivali su finale protiv Španjolske za koju su se spremali i očekivali s njezine strane pravi otpor te veliko finale. Međutim Španjolci su se slomili pod pritiskom, pali su u četvrtfinalu protiv Francuske i Srbija je to iskoristila i došla do srebra.

Iako je Srbija u dotadašnjem dijelu Prvenstva pokazala dobru, hrabru i čvrstu košarku, protiv Amerikanaca ipak nije mogla. Jednostavno su bili prebrzi i predobri, raspoloženi i spremni za finale te su pokazali kvalitetu.

U početku je Srbija bila koncentriranija, odlično je otvorila utakmicu i povela s 15:7. Međutim tu su se Amerikanci probudili, napravili su seriju 15:0 i tu je srpski brod počeo tonuti. Već u završnici prve četvrtine bilo je plus 16 što će reći da je Amerikancima trebalo samo šest minuta za seriju 28:6.

Nikakvih promjena nije bilo u nastavku susreta. Trend se nastavio, Srbija je vrlo teško parirala raspoloženom SAD-u koji je samo podizao prednost i na odmor odnio vrlo visokih 67:41, a zaostatak je malo smanjio tricom sa sirenom Nikola Kalinić.

I u drugom poluvremenu gledali smo istu sliku. Prednost je nastavila rasti, sve više se približavala granici od 40 poena, a minutu i pol prije kraja treće četvrtine Amerikanci su stigli do 100 poena.

Posljednja četvrtina donijela je i najviših 40 poena razlike, ali i nešto opušteniji pristup Amerikanaca i Srbija je uspjela dobiti zadnju dionicu s 25:24.

Amerikanci su tako proslavili svoj peti naslov prvaka svijeta i obranili naslov osvojen na SP-u u Turskoj gdje su svladali domaćina.

U ovom susretu najistaknutiji su bili Kyrie Irving s 26 poena (trica 6/6) i James Harden s 23 poena. Kod Srbije po 18 poena upisali su Nemanja Bjelica i Nikola Kalinić.

Svjetski kup, završnica

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.09.2014. u 08:53
    @MiloshSRB, izgledala bi sjajno. U Europi nedodirljivo, a s amerima bi se dobro potukli za zlato.p.s. samo bih umjesto zorana dragića stavio nedovića. ostalo je OK.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.09.2014. u 22:25
    Pitam se kako bi izgledala reprezentacija u sledecem sastavu: Milos Teodosic, Goran Dragic, Zoran Dragic, Nihad Djedovic, Bogdan Bogdanovic, Bojan Bogdanovic, Vladimir Lucic, Nemanja Bjelica, Mirza Teletovic, Ante Tomic, Nikola Pekovic, Miroslav Raduljica. Trener Zeljko Obradovic
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.09.2014. u 17:42
    dajte repeši ameriku i popušit će u osminifinala.Ne zaboravite uslogu trenera sad-a.A to da su na steroidima ne treba ni spominjati, ne običnim steroidima nego nekim novim za koje se u europi još ne zna
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.09.2014. u 20:46
    United Steroids of Africa :D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik15.09.2014. u 20:12
    Dalje neću komentirati. Nemaš pojma o košarci .. Ćao
    Obrisan korisnik