Nogomet

Borussia i Arsenal puni problema, Liverpool i Real Madrid oporavljaju se kroz Ligu prvaka

Branimir Korać • utorak, 16.09.2014.
Borussia i Arsenal puni problema, Liverpool i Real Madrid oporavljaju se kroz Ligu prvaka
Foto: EPA

Napokon kreće i grupna faza u europskim kupovima i to susretima prvog kola skupina Lige prvaka. Dvoboj dana igra se u Dortmundu gdje Borussia dočekuje momčad Arsenala, a vrlo zanimljivo trebalo bi biti i u Pireju gdje gostuje Mandžukićev Atletico...

Skupina A: Juventus traži dobar start, zanimljiv dvoboj u Pireju

Juventus protiv Malmöa nema pravo na kiks. Nakon prošlosezonskog ostanka u skupini, ove sezone ulazi u Ligu prvaka pun motiva za ispravljanje tog lošeg dojma, a Šveđani na početku su dobar izbor za protivnika. Massimiliano Allegri neće moći računati na suspendiranog Roberta Pereyru te na ozlijeđene Artura Vidala, Andreu Pirla i Andreu Barzaglija. Carlos Tevez ipak će biti spreman za nastup od prve minute dok će Alvaro Morata priliku čekati na klupi.

"Juventus prošle sezone nije uspio proći skupinu, ali igrao je dobro. Ponekad u Europi ne dobijete ono što zaslužujete, no ove sezone pokušat ćemo doći barem među zadnjih osam. Prvo moramo proći skupinu, biti ozbiljni u svakom susretu i shvatiti da su ove utakmice puno teže nego one u talijanskom prvenstvu", rekao je Allegri.

Šveđani u Torino dolaze kao veliki autsajderi. Nekolicina važnih igrača im je pod znakom pitanja, međutim upitno je bi li bilo išta bolje i s njima jer je razlika u kvaliteti poprilična.

Ipak, ne smiju se podcijeniti, u sastavu imaju nekih kvalitetnih igrača predvođenih s Markusom Rosenbergom, nekadašnjim igračem Ajaxa i Werdera koji je u šest nastupa u Europi ove sezone postigao četiri gola.

Puno zanimljivije bit će u Grčkoj gdje Olympiakos dočekuje madridski Atletico. Grci s velikim nadama dočekuju ovaj susret, međutim Španjolac na klupi Olympiakosa, Michel, gura Atletico u status favorita i tvrdi kako madridska momčad može i ove sezone do finala Lige prvaka. Kao što je i Atletico ove sezone još uvijek neporažen, niti Olympiakos još ne zna za poraz.

Dok Diego Simeone ima praktički sve igrače na raspolaganju, Michelu su pod znakom pitanja Giannis Maniatis i Dimitris Siovas što mu komplicira posao u slaganju posljednje linije koja će voditi bitku s Mandžukićem i društvom.

Argentinskog stručnjaka neće biti na klupi Atletica zbog suspenzije, a Simeone s dosta opreza prilazi ovom susretu, tvrdi kako bi gostovanje u Pireju mogla biti najteža utakmica Atletica u skupini, posebno jer je momčad još uvijek u fazi slaganja.

"Uvijek sam gledao realno na situaciju. Mi smo u fazi slaganja momčadi i igre, neki igrači su otišli, neki su došli i pokušavamo ih što brže uklopiti u naš sustav igre i razmišljanja. Naša filozofija se neće mijenjati i momčad će biti slagana oko toga", rekao je Simeone.

Skupina B: Debitant gostuje na Anfieldu, Real Madrid traži iskupljenje

Velikih nedoumica ne bi smjelo biti u Liverpoolu gdje je istoimeni domaćin napokon dočekao nakon pet godina posta nastup u Ligi prvaka. Tako motiviran Liverpool, bez obzira što je to Ludogorecu debitantski nastup, morao bi riješiti susret u svoju korist.

"Moramo biti vrlo koncentrirani iako smo svjesni da na Anfieldu ishod većinom ovisi o nama samima. Moramo od početka biti agresivni i nametnuti svoj ritam dodavanja, ali i presinga nakon izgubljene lopte. Ako budemo imali takav pristup, podići ćemo i navijače i bit će nam lakše", tvrdi Brendan Rodgers koji u ovom susretu neće imati na raspolaganju Emrea Cana, Lazara Markovića, Daniela Sturridgea, Glena Johnsona i Johna Flanagana dok su pod upitnikom Joe Allen i Martin Škrtel.

I s ovim izostancima veliki je favorit protiv Ludogoreca koji najveći problem ima s vratarima jer prva dvojica nisu u konkurenciji za nastup. Vladislav Stojanov je suspendiran dok je njegova zamjena Ivan Čvorović ozlijeđen i na vrata će morati Emil Gospodinov.

U sastavu Liverpoola od prve minute najavljen je i Dejan Lovren kojem će partner u posljednjoj liniji biti Mamadou Sakho.

Poraz u gradskom derbiju protiv Atletica značajno je uzdrmao redove madridskog Reala. Dva prvenstvena poraza zaredom u samo tri odigrana kola, pred Real stavljaju imperativ pobjede u svakom sljedećem susretu, a prvi na redu je onaj u Ligi prvaka gdje na Santiago Bernabeu dolazi Basel. Švicarci mogu biti neugodan protivnik, ali Realu dolaze u najgorem mogućem trenutku.

"Basel je vrlo dobra i neugodna momčad koja je prošle sezone u Ligi prvaka svladala i Chelsea. Kvaliteta švicarskog nogometa je u porastu, njihova reprezentacija ostvaruje odlične rezultate i moramo biti oprezni", tvrdi Ancelotti.

U Baselu su uvjereni da će Real Madrid vrlo brzo uhvatiti pravu formu i vratiti se na staze pobjede, no ipak se nadaju kako to neće biti već u utorak. Posao će mu biti otežan jer u ovom susretu neće moći računati na suspendiranog Marcela Diaza te ozlijeđene Philippa Degena i Ivana Ivanova.

Luka Modrić prema najavama naći će se i u ovom susretu u početnoj postavi domaćina.

Skupina C: Zanimljivi susreti u Lisabonu i Monte Carlu

Poprilično izjednačena skupina C donosi dva susreta u kojima je sve moguće. Benfica u Lisabonu dočekuje momčad Zenita i tražit će pobjedu za dobro otvaranje nastupa u skupini. Trener lisabonske momčadi Jorge Jesus ne može u ovom susretu računati na nedavno pristiglog Julija Cesara i Silvija koji su još uvijek u statusu oporavljenika.

Ovo je drugi put da je ždrijeb Lige prvaka spojio Benficu i Zenit, a u prošlom susretu u Lisabonu Benfica je u osmini finala na svom travnjaku slavila s 2:0 golovima Maxija Pereire i Nelsona Oliveire. Obojica su u konkurenciji za nastup i u ovom susretu s tim da će Pereira vjerojatno biti u početnoj postavi dok će Oliveira priliku tražiti s klupe.

Andre Villas-Boas odlično poznaje Benficu i zna kako se treba postaviti na Luzu. "Velika je čast i za mene i za nekolicinu igrača ponovno nastupiti na ovom stadionu. S ovog stadiona nosim lijepe uspomene, imao sam ovdje lijepih uspjeha s Portom, ali ne smijemo se opustiti. Povratak kući nam ne smije biti isprika za opušten pristup već motivacija za bolji nastup."

U ovom susretu ne može nastupiti suspendirani Fajzulin dok još uvijek nije siguran nastup Ezequiela Garaya i Hulka koji vuku lakše ozljede. Obojica su doputovali s momčadi u Lisabon i o njihovom nastupu bit će odlučeno neposredno prije dolaska na stadion.

Monaco je posljednji put Ligu prvaka igrao još 2005. godine, no nakon ispadanja u drugu ligu, ekspresno se vratio i već prve sezone izborio je Ligu prvaka. Od tada je čak nešto slabiji, međutim pokušat će igrati što važniju ulogu u ovom natjecanju. Forma kluba iz Monte Carla nije dobra i ove sezone upisao je samo jednu pobjedu u pet službenih nastupa.

Danijel Subašić bit će na vratima Monaca koji dočekuje Bayer bez Abdennoura i Lacine Traorea. Napad Monaca predvodit će Dimitar Berbatov, igrač s više od 150 ligaških nastupa u dresu Bayera.

"Dimitar Berbatov je sjajan igrač koji je imao fantastičnu karijeru u Bayeru. Ubojit je pred golom i morat ćemo biti jako oprezni. Uvijek mi se sviđao, svojim igrama donio je puno Bayeru", hvalio je Bugarina trener momčadi iz Leverkusena Roger Schmidt.

Atraktivni Bayer igra odličan nogomet ove sezone, postiže puno pogodaka, ali ih i dosta prima. U svim susretima igra otvoreno što će biti slučaj i u Monte Carlu. Za očekivati je Tina Jedvaja ponovno u prvih 11 dok zbog ozljeda nema Kyriakosa Papadopoulosa, Simona Rolfesa i Juliana Brandta.

Skupina D: Utakmica dana u Dortmundu, Belgijci gostuju u Istanbulu

Dortmundska Borussia puna problema dočekuje Arsenal. Jürgen Klopp ima pravu bolnicu u momčadi, ne može računati na niz igrača od kojih bi dio sigurno bio u početnoj postavi. Oliver Kirch, Ilkay Gündogan, Nuri Şahin, Marco Reus, Jakub Błaszczykowski, Mats Hummels nalaze se na listi ozlijeđenih i Kloppu neće biti lako složiti momčad.

Najveći problemi su u veznoj liniji gdje ima samo petoricu zdravih igrača, no i dalje kvalitetnih igrača koji mogu pomoći Borussiji da dođe do pobjede u ovom susretu. U proteklim susretima u Dortmundu po jednu pobjedu upisali su Borussia i Arsenal dok je jedan susret završio neodlučeno.

Problema nema samo Klopp već i Arsene Wenger koji u Dortmundu neće moći računati na Mathieua Debuchyja, Thea Walcotta, Sergea Gnabryja, Nacha Monreala, Yayu Sanoga i Oliviera Girouda. Rupu u napadu zatvorit će Danny Welbeck koji je doveden iz Manchester Uniteda.

Ovom susretu Wenger prilazi s velikim respektom jer vrlo cijeni Borussiju i rad Jürgena Kloppa. "Imam veliki respekt prema gospodinu Kloppu. On je u karijeri vrlo brzo napredovao i napravio je odličan posao s Borussijom. Što radi bolje od mene? Možda puno stvari, volim način na koji igra njegova momčad, vrlo brzo i atraktivno."

U drugom susretu skupine D Galatasaray na svom travnjaku dočekuje Anderlecht. Bit će to prva europska utakmica za Cesarea Prandellija na klupi Galatasaraya i željet će je okončati pobjedom. Dobra vijest za Prandellija je sve bolja forma Wesleya Sneijdera koji bi trebao biti ključan čovjek domaćina na putu do pobjede.

Galatasaray ulazi u utakmicu sa statusom favorita koji pojačava i činjenica da nema problema s izostancima i Prandelli će moći računati na sve igrače.

"Imamo mladu, ambicioznu i talentiranu momčad s nekoliko zanimljivih pojačanja. S druge strane će biti vrlo moćan protivnik i u obrani i u napadu, ali to je i očekivano jer u Ligi prvaka nema slabih momčadi", kaže Besnik Hasi, trener Anderlechta kojeg se sjećamo kao igrača s HNL travnjaka.

Za razliku od Prandellija, Hasi ne može računati na sve igrače pa tako neće biti suspendiranih vratara Silvija Prota i braniča Fabricea N'Sakale dok Anthony Vanden Borre polako počinje raditi s momčadi, ali neće biti spreman za ovo gostovanje.

Liga prvaka, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Juventus2:0Malmö
Olympiakos3:2Atlético Madrid
1Atlético Madrid 614:3+1113
2Juventus 67:4+310
3Olympiakos 610:13-39
4Malmö 64:15-113

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.09.2014. u 12:39
    liga prvaka na Anfieldu nešto čarobno!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.09.2014. u 10:58
    bome dosta izostanaka igrača
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.09.2014. u 10:37
    Jedva čekam
    Obrisan korisnik