Ostali sportovi

Amerikanke svladale Hrvatsku na obilježavanju 90 godina igranja odbojke u Hrvatskoj

Branimir Korać • subota, 20.09.2014.
Amerikanke svladale Hrvatsku na obilježavanju 90 godina igranja odbojke u Hrvatskoj
Foto: FaH

Ženske reprezentacije Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država odigrale su prijateljsku utakmicu kojom je obilježena 90. obljetnica igranja odbojke u Hrvatskoj.

Hrvatske odbojkašice uskoro odlaze na Svjetsko prvenstvo u Italiju, a pripreme za SP iskoristile su i za obilježavanje 90. godišnjice igranja odbojke u Hrvatskoj. Amerikanac William Vaillant "krivac" je za to, 1924. godine donio je u Hrvatsku odbojkaška pravila te organizirao pokazni meč. Na prvu službenu utakmicu čekalo se sve do 1934. godine kada je u Osijeku Čehoslovačka svladala Jugoslaviju s 2:0.

Kako je Amerikanac upoznao Hrvatsku s odbojkom, bilo je logično da na 90. godišnjici u Hrvatskoj zaigra američka reprezentacija. Na kraju su vrlo jake Amerikanke odnijele pobjedu 3:1 u susretu u kojem je Hrvatska bila ravnopravan protivnik.

Nervoze je bilo u početku, Hrvatska je tu ušla u minus koji je vrlo brzo rastao i SAD je uzeo prvi set s 25:17, međutim nakon toga igrao se potpuno ravnopravan meč u kojem su Amerikanke imale nešto više sreće.

Hrvatska je dobila drugi set s 25:18 i uzvratila SAD-u istom mjerom za prvu dionicu nakon čega je SAD s 26:24 i 25:23 završio posao.

Hrvatsku sada očekuje nastup na Svjetskom prvenstvu u Italiji od 23. rujna do 12. listopada. Hrvatska se nalazi u skupini A u društvu Italije, Dominikanske Republike, Njemačke, Argentine i Tunisa, a natjecanje otvara 23. rujna u 10:30 protiv Argentine.

Prijateljska utakmica:
Hrvatska - SAD 1:3 (17:25, 25:18, 24:26, 23:25)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!