Nogomet

Škotski Championship: U drugoj ligi više naslova prvaka od prve

Niko Rukavina • utorak, 30.09.2014.
Škotski Championship: U drugoj ligi više naslova prvaka od prve
Foto: EPA

Klupski nogomet u Škotskoj ove je sezone iznimno specifičan. Naime, u drugoj škotskoj ligi trenutno se nalaze tri kluba s više naslova prvaka Škotske od svih klubova u Premiershipu zajedno. Glasgow Rangers, Heart of Midlothian i Hibernian FC bore se za povratak u najviši škotski rang. Sinoć su Hibsi iz Edinburgha "torpedirali" Rangerse na Ibrox parku s 3:1...

GNK Dinamo u četvrtak igra utakmicu drugog kola Europske lige protiv prvaka Škotske na legendarnom Celtic Parku. Celtic je iznimno loše startao u novu sezonu. Nalaze se tek na četvrtom mjestu škotskog Premiershipa s pet bodova zaostatka i utakmicom manje od vodećeg Dundee Uniteda. Budući da se još uvijek radi o početku sezone, to ne bi bio toliko šokantan podatak da se tri od pet najtrofejnijih škotskih klubova ne nalaze u - drugoj ligi.

Glasgow Rangers i edinburški klubovi - Heart od Midlothian i Hibernian FC - trenutno se nalaze u Championshipu i bore se za povratak u najviši rang škotskog nogometa gdje, s obzirom na dugačku tradiciju i rezultate, i pripadaju. Druga škotska liga je svojevrsni raritet budući da su škotski drugoligaši osvojili više naslova prvaka Škotske od svih prvoligaša zajedno (62-54).

Rangers FC iz Glasgowa najtrofejniji je škotski klub i najveći Celticov rival. Osnovani su 1872. (15 godina prije Celtica) i do sada su 54 puta dizali trofej namijenjen prvaku Škotske. Međutim, slavnog su škotskog velikana nagomilani dugovi doveli do bankrota i likvidacije. Klub je 2012. prošao kroz proces reorganizacije te je započeo natjecanje iz najnižeg ranga, četvrte lige. Rangersi su suvereno promarširali četvrtom i trećom ligom te se sada nalaze na posljednjoj stepenici za povratak u Premiership.

Edinburški Heartsi i Hibsi prošle su se sezone natjecali u prvoj ligi, međutim oba su kluba ispala u niži rang. Heartsi su, zbog nagomilanih dugova, završili u stečaju te su prošlu sezonu započeli s minusom od 15 bodova, zaostatak koji se na kraju pokazao prevelikim za održavanjem prvoligaškog statusa.

Hibernian se posljednjih godina također muči s financijskim problemima. Iako su solidno ušli u prošlu sezonu, u posljednjih 18 utakmica osvojili su samo 8 bodova, te su na tragičan način ispali u doigravanju za ostanak u prvoj ligi. Naime, u prvoj utakmici, kod tadašnjeg drugoligaša Hamiltona, Hibsi su pobijedili 2:0. Međutim, na Easter Roadu drugi pogodak primili su u 93. minuti te su nakon raspucavanja jedanaesteraca ispali u niži rang, prvi put nakon 15 godina.

Heart of Midlothian osnovan je 1874. godine, a Hibernian su godinu dana kasnije utemeljili irski imigranti. Rivalstvo između Hibsa i Heartsa seže iz daleke 1875. kada su se na Božić iste godine sastali po prvi put. Radi se o jednom od najstarijih gradskih derbija uopće. Do sada su odigrali 318 službenih i 306 neslužbenih utakmica, u kojima Heartsi imaju bolji omjer. Oba kluba osvojila su po četiri naslova prvaka Škotske, iako posljednjeg 1960. (Hearts).

Heartsi nadigrali rivale i predvode drugoligašku ljestvicu

Nakon sedam odigranih kola, Heartsi drže uvjerljivo prvo mjesto u škotskom Championshipu sa šest pobjeda i samo jednim remijem. Slijede ih Rangersi i Raithsi sa šest bodova zaostatka, dok se Hibernian nalazi na petom mjestu s devet osvojenih bodova.

Edinburška "Srca", koje je zagrebački Dinamo dobro upoznao 2009. godine, u prvom su kolu šokirali Rangerse na Ibroxu (2:1), a već u drugom kolu na domaćem su terenu nadigrali gradske rivale Hibse, pobijedivši ih također s 2:1. Fantastičnu formu potvrdili su i u sljedećih pet utakmica u kojima su upisali četiri pobjede i jedan remi uz gol razliku 18:2 te su se prometnuli kao glavni kandidati za izravni povratak u najviši rang škotskog nogometa.

Rangersi su se nakon početnog šoka protiv Heartsa konsolidirali te su upisali četiri uzastopne i uvjerljive pobjede. No u posljednja dva kola osvojili su samo jedan bod, uz sinoćnji uvjerljivi poraz na domaćem terenu od Hiberniana.

Hibsi su pak nakon uvodne pobjede nad Livingstonom, u kojoj je drugi pogodak zabio vratar Oxley udarcem iz vlastitog kaznenog prostora, upisali četiri poraza u sljedećih pet utakmica. Jedinu pobjedu zabilježili su protiv posljednjeplasiranog Cowdenbeatha kojem su pobjednički pogodak postigli u četvrtoj minuti sudačke nadoknade. Hibernian je nakon šest kola bio na pretposljednjem mjestu, miljama daleko od povratka u Premiership. Sve do sinoć i utakmice na Ibroxu protiv Rangersa...

Naime, u posljednjoj utakmici sedmog kola Rangersi su ugostili Hibse i mnogi su očekivali uvjerljivu pobjedu domaćina iz Glasgowa i nastavak agonije Hiberniana. Međutim, Zeleni su već nakon 40. minute zabili tri gola i na kraju upisali vrijednu 3:1 pobjedu koja ih je gurnula na peto mjesto sa samo dva boda zaostatka od mjesta koje vodi u doigravanje za prvu ligu.

Budući da se škotski Championship igra kao i HNL u četverokružnom sistemu, predstoji nam još 9 velikih derbija između ova tri škotska velikana. Napomenimo kako osvajač Championshipa ide direktno u Premiership, dok momčadi rangirane od 2. do 4. mjesta igraju play-off čiji pobjednik igra protiv 11. momčadi Premiershipa.

Škotski Championship

1. Hearts 7 6 0 1 +18 19

2. Rangers 7 4 1 2 +8 13

3. Raith 7 4 1 2 -2 13

4. Queen of South 7 3 2 2 +4 11

5. Hibernian 7 3 0 4 0 10

6. Dumbarton 7 2 2 3 -5 8

7. Livingston 7 2 1 4 -3 7

8. Falkirk 7 1 4 2 -4 7

9. Alloa 7 2 1 4 -5 7

10. Cowdenbeath 7 1 1 5 -10 4

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • mala truba01.10.2014. u 08:38
    zanimljiv clanak, bravo !
    mala truba
  • Obrisan korisnik30.09.2014. u 19:20
    bravo za članak. samo nek je što više ovakvih autorskih radova...
    Obrisan korisnik
  • markoli30.09.2014. u 19:17
    Bravo na članku, nadam se da će biti još više sličnih. Pohvale autoru, samo ima jedna greškica - godina osnivanja Heartsa (piše 1974. umjesto 1874.)
    markoli