Rukomet

Gobac: "Čeka nas mukotrpan put pun odricanja i discipline na kojoj ćemo inzistirati"

Iz Panorame:Zvonka Keliš • četvrtak, 16.10.2014.
Gobac: "Čeka nas mukotrpan put pun odricanja i discipline na kojoj ćemo inzistirati"
Foto: FaH

Hrvatski rukometaši krajem listopada krenut će u borbu za Euro 2016. koje će se održati u Poljskoj, a kvalifikacije će otvoriti susretima s Nizozemskom i Turskom. Netom nakon što je izbornik Slavko Goluža otkrio popis igrača na koje će računati za nadolazeće dvoboje, izvršni dopredsjednik Zoran Gobac kazao je ponešto o samim susretima, velikim natjecanjima koje slijede te novostima iz reprezentativnih redova.

Pred hrvatskim reprezentativcima kvalifikacije su za Europsko prvenstvo 2016. godine koje će se održati u Poljskoj, a skupina 1 donijela je Hrvatskoj prve dvoboje s Nizozemskom, u Koprivnici 30. listopada u 18 sati, te s Turskom u Ankari 2. studenog u 16 sati. U kvalifikacijskoj skupini Hrvatska se nalazi još i s Norveškom s kojom susreti tek slijede.

Okupljanje hrvatske reprezentacije zakazano je za 27. listopada, a nakon što je izbornik Slavko Goluža otkrio popis igrača na koje računa za ove pripreme i kvalifikacijske susrete koji su uvertira za samo Svjetsko prvenstvo koje će se u siječnju 2015. godine održati u Kataru, izvršni dopredsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Zoran Gobac ponudio je svoje viđenje utakmica koje slijede, kao i velikih natjecanja koja se bliže, a potom je kazao ponešto i o samoj rukometnoj situaciji u Hrvatskoj te reprezentaciji i odnosu igrača prema istoj.

Traži se pomoć Vlade za Euro u Hrvatskoj

"HRS radi plan financiranja koji će predočiti Vladi RH i od nje očekujemo adekvatan tretman kakav je dobio i Hrvatski košarkaški savez. Naime, Hrvatska je dobila organizaciju cijelog Europskog prvenstva 2018. godine za rukometaše, a kako je Vlada RH imala sluha za subvenciju košarkaškog prvenstva, točnije jedne skupine koja će igrati u Zagrebu, mislimo da se konačno neke stvari pozitivno rješavaju oko sporta", pojasnio je Gobac.

"Nalazimo se pred zahtjevnim ciklusom koji počinje kvalifikacijskim utakmicama za Europsko prvenstvo u Poljskoj nakon čega slijedi Svjetsko prvenstvo u Kataru koje je, pak, izvršno za Olimpijske igre u Rio de Janeiru. Čeka nas mukotrpan put na kojem jednostavno mora biti mnogo odricanja i discipline na kojoj ćemo inzistirati, ali nećemo to javno komentiramo kao prošli puta kada je to ispalo krivo", započeo je Gobac.

Nastavio je potom izvršni dopredsjednik HRS-a priču: "Igrače dobivamo desetak dana pred velika natjecanja, osim za OI kada ih imamo 45-60 dana na pripremama. Igrači, cijela ekipa i šire od nje morat će se podrediti reprezentaciji i ukoliko se želi igrati u njoj tu neće biti samovolje. Odnosit će se prilagodba i na privatan život svih, kao i život i događaje na terenu. Mi nemamo tretman u medijima kao druge reprezentacije koje igraju glavom, mi, naime, nismo odlučili čime ćemo igrati, ali igrat ćemo svim dijelovima tijela koji budu dozvoljeni, i glavom i srcem i rukama i nogama."

O samim kvalifikacijama za Euro 2016. i popisu igrača Gobac je kazao: "Ove dvije utakmice trebale bi biti rutina, no nećemo ih tako shvatiti već će to biti uvođenje u ciklus priprema. U prvom redu inzistirati ćemo na disciplini igrača i odnosu prema reprezentaciji te da igrači dolaze spremni na pripreme reprezentacije. Stoga će izbornik i direktori reprezentacije obilaziti, ukoliko bude potrebno i sve igrače, ali uglavnom dva, tri kluba u kojima igra najviše naših igrača."

Otkrio je potom izvršni dopredsjednik HRS-a i neke zanimljivosti: "U bliskoj budućnosti tri naša legendarna igrača, s kojima razgovaramo, trebala bi preuzeti funkcije u muškom rukometu. Bit će to oni koji su dali najveći obol hrvatskom rukometu i takvima ćemo mi uvijek naći mjesto."

Pojasnio je potom Gobac i promjene koje će se odvijati u redovima reprezentacije te je kazao i ponešto o samom odnosu prema njoj: "Ono što nam se događalo da nam je na pripreme došlo mnogo nespremnih igrača, mi više ne možemo tolerirati jer tada ispada da izbornik i treneri trebaju biti čudotvorci i pripremiti tada igrače kako fizički tako i taktički što je onda nemoguće. Od igrača očekujemo samodisciplinu koju objektivno do sada nisu imali. Tko se toga može prihvatiti ostaje u reprezentaciji, a tko ne napustit će je i neka se posveti igrama u klubovima."

"Želimo korektnu borbu i odnos prema reprezentaciji jer je ona iznad svih i želimo stoga podići taj odnos prema njoj jer nas to jedino može održati u svjetskom vrhu. Naša grupa na Svjetskom prvenstvu je izuzetno teško i ne samo skupina već potom i križanje skupina, a sve nam to donosi neugodne protivnike što iz regije što ostale i teško će nam biti ući u završnicu. Naš osnovni cilj stoga je stići među prvih sedam na Svjetskom prvenstvu, no to ne znači da se nećemo boriti za medalju", nastavio je Gobac te otkrio i same ciljeve na nadolazećem Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Zaključio je na kraju Gobac: "-U uvjetima u kojima živimo prema nama i ne sama nama se ne odnosi korektno stoga se nešto mora mijenjati u Zakonu o sportu po pitanju financiranja koji bi trebalo biti na sasvim drugačiji način i u financiranje nacionalnih selekcija trebaju se uključiti državna poduzeća jer mi nemamo ni 50% dostatnih sredstava za financiranje iz samog proračuna, a to ne odgovara ni mogućnostima ni tretmanu ni zahtjevima javnosti. Stoga obećajemo da ćemo nastojati održati visoku razinu funkcioniranja Saveza, a pitanje je do kada ćemo to moći činiti."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • markoli20.10.2014. u 17:56
    bilo je priča da je i pero među trojicom..
    markoli
  • Munchen16.10.2014. u 19:03
    Zaboravio si Peru Metličića. Ali za njega sam najsigurniji da ne ulazi u Gobčevu "definiciju" legende.
    Munchen
  • ZZ Top16.10.2014. u 18:53
    Umri svinjo debela odvratna.
    ZZ Top
  • Obrisan korisnik16.10.2014. u 17:10
    I čak da ti bivši igrači preuzmu funkcije u bliskoj buudćnosti bit će samo marionete u Gopčevim rukama isto kao i Goluža, sve se zna zašto još neki igraju za najbolju vrstu, a zašto neki ne igraju. Ja sam prilično uvjeren da ta tri legendarna igrača sigurno neće biti Ivano, a bome niti Renato, ali... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Munchen16.10.2014. u 15:38
    Otkrio je potom izvršni dopredsjednik HRS-a i neke zanimljivosti: "U bliskoj budućnosti tri naša legendarna igrača, s kojima razgovaramo, trebala bi preuzeti funkcije u muškom rukometu."Bliska budućnost kažeš.
    Munchen