Nogomet

Nova indijska liga: put prema dobivanju domaćinstva Svjetskog prvenstva?

Sportnet • ponedjeljak, 20.10.2014.
Nova indijska liga: put prema dobivanju domaćinstva Svjetskog prvenstva?
Foto: EPA

Indijci su pokrenuli novo nogometno natjecanje, doveli nekoliko vrlo poznatih imena, a konačni im je cilj dobivanje domaćinstva Svjetskog prvenstva 2026. godine.

U četvrtak je odigran peti susret novooformljene Indijske super lige između North East Uniteda i Atletica de Kolkate. Utakmica je završila pobjedom gostiju 2:0, a strijelci za pobjednike susreta i lidere lige bili su Etiopljanin Fikru Teferra Lemessa te Jakub Podaný, Čeh koji ordinira na lijevoj strani kao bek ili krilo.

U subotu je odigran i šesti susret, između Mumbai i Pune Cityja. Utakmica je završila visokom pobjedom domaćina 5:0, hat-trick je postigao Brazilac Andre Moritz dok su Singh i Letzelter jednom zatresli mrežu.

Svjetsko prvenstvo kao kruna projekta

No, o čemu se zapravo radi? Pošto je odavno poznato da je nogomet postao jedan veliki posao, shodno tome, nameće se imperativ njegove zastupljenosti u svim dijelovima svijeta. Indija je trenutno iznimno nisko pozicionirana na Fifinoj ljestvici, ali kao druga najmnogoljudnija zemlja na svijetu, otvara mogućnost iznimnog marketinškog potencijala, a ako se pogleda daleko u budućnost, zbog velike selekcije igrača može postati i rasadnik novih talenata.

Iz tih razloga, pokrenuta je Indijska super liga radi popularizacije najvažnije sporedne stvari na svijetu u "dragulju britanske krune". Podršku u svezi osnivanja lige dalo je mnogo poznatih osoba iz indijskog javnog života, a neki od njih kao što su Sachin Tendulkar, legendarni kriketaš, vjerojatno najpoznatiji živući Indijac te Sourav Ganguly, također poznati kriketaš, čak su kupili udio u vlasništvu pojedinih klubova.

U ligi se natječe osam klubova, a gradovi kojima je pripala čast da se natječu u ISL-u su Kolkata, Chennai, Delhi, Margao, Kochi, Mumbai, Guwahati i Pune. Osim financijskog doprinosa, jedan od temeljnih stavaka za postati grad – domaćin bio je osigurati svojoj momčadi jednu nogometnu zvijezdu. Danas na terenima širom Indije boje svojih klubova brane: Luis Garcia, Elano, Alessandro Del Piero, Robert Pires, David James, Fredrik Ljungberg, Joan Capdevila i David Trezeguet. Također, s klupe svoju momčad vode Zico i Marco Materazzi.

Natjecanje je započelo prije nekoliko dana, a trajat će do 20. prosinca. Tijekom regularne sezone će biti odigrano 56 utakmica po principu "svatko sa svakim" na domaćem i gostujućem terenu. Poker momčadi koje budu u gornjem domu tablice igrat će polufinala na dvije utakmice. Nakon odigravanja polufinalnih utakmica bolje ekipe iz tih dvoboja snage će odmjeriti u velikom finalu.

Bjelodano jasno je da ISL ne može funkcionirati bez podrške velikih sponzora. No, čelnici lige su obavili solidan posao pa je tako glavni sponzor lige tvrtka Hero MotoCorp, najveća indijska i svjetska tvrtka koja proizvodi motocikle i skutere. Neki od poznatijih sponzora su Suzuki, Samsung i Pepsi dok je tehnički sponzor njemačka Puma. Televizijska prava otkupila je tvrtka STAR Sports te će prijenose s malih ekrana osim azijskih gledatelja moći pratiti gledatelji iz Australije i Europe.

Ukoliko nogomet u Indiji postane relativno gledan sport to će predstavljati iznimnu satisfakciju za tvorce lige i ljude koji od početka podupiru samu ligu, ali kruna projekta kako navodi službena stranica HERO ISL-a bila bi kandidiranje Indije kao domaćina Svjetskog prvenstva u nogometu 2026. te dobivanje domaćinstva za najpopularniji i najgledaniji sportski turnir na zemaljskoj kugli.

Hrvoje Ožanić

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Skarambež24.10.2014. u 12:32
    A da znate da bi bila dobra baza kad bi se to dogodilo. Već se idem pripremati na indijsku hranu.
    Skarambež
  • Skarambež24.10.2014. u 12:30
    Ala sad će stari igrači i mladi neperspektivni igrači imati novo tržište za se prodati.
    Skarambež
  • cameosis20.10.2014. u 20:40
    bilo bi vrijeme!
    cameosis
  • Zdren20.10.2014. u 08:52
    Indija je golemo tržište, bit će para.
    Zdren