Ostali sportovi

Hrvatski odbojkaški savez na šest mjeseci suspendirao Timofeja Žukovskog

Davor Kovačević • ponedjeljak, 20.10.2014.
Hrvatski odbojkaški savez na šest mjeseci suspendirao Timofeja Žukovskog

Za one one koji su slabije upućeni, Timofej Žukovski je prvi tehničar hrvatske odbojkaške reprezentacije i jedan od njenih najboljih i najvažnijih igrača, a u Savezu su ga suspendirali i novčano kaznili zbog nekoliko spornih tisuća eura.

I rezultat kojeg su napravile hrvatske odbojkašice na nedavnom Svjetskom prvenstvu nije pokrenuo stvari na bolje u Hrvatskom odbojkaškom savezu. Za sport koji je godinama na marginama i čije se aktualne vijesti, osim kada je reprezentacija u pitanju, mogu pročitati eventualno na specijaliziranim portalima i službenima stranicama klubova, Savez se nelogičnim potezima, gotovo i nestvarnim i dalje brine da bude još dalje od očiju javnosti.

Timofej Žukovski, rođeni Bjelorus, s roditeljima je došao u Hrvatsku 1995. godine, prve odbojkaške korake napravio u Mladosti, a tadašnji izbornik reprezentacije Rade Malević pozvao je Žukovskog, u kojem je vidio veliki talent i za ponajboljeg tehničara na svijetu, u izabranu vrsta kada je spomenuti organizator igre navršio svega 15 godina.

Isti taj Žukovski redovito se odazivao na reprezentativna okupljanja, igrač je to o kojem uvelike ovisi igra reprezentacije (zorno se moglo vidjeti za one nešto manje introvertirane u ovaj sport nedavno u Italiji, kada je i HRT-ov komentator u prijenosima objašnjavajući pravila pokušavao približiti odbojku hrvatskim gledateljima, kakvo značenje pozicija tehničara ima za ekipu), koji je u odsustvu Igora Omrčena bio kapetan i najvažniji igrač na parketu, a onda je Žukovski za nagradu od Saveza počašćen polugodišnjom zabranom igranja i kaznom od 20 000 dolara, a slijedom toga i njegov dosadašnji klub, talijanska Molffeta, s njim je raskinuo ugovor.

U čemu je problem? Dakle, HOS svoju egzistenciju održava tzv. transfer-certifikatima kojega su hrvatski igrači u inozemstvu dužni uplatiti na adresu Saveza, doduše primarno klubovi, ali sve ovisi o tome kako se dogovore igrač i klub.

Iznos transfer-certifikata dobije se izračunom pojedinih elemenata kao što su godina rođenja, status u reprezentaciji, inozemna destinacija igrača itd., i za Žukovskog je ta cifra glasila 5000 eura. Iz Molfette su ga privolili da u dogovoru sa Savezom pokuša smanjiti taj iznos, a u Savezu ne samo da nisu naišli na razumijevanje, nego su sporan novac povećali na 7000 eura i tu je došlo do “slučaja“.

Ogorčen nerazumijevanjem u krovnoj hrvatskoj odbojkaškoj organizaciju, Žukovski je iz revolta poslao e-mail mnogim hrvatskim reprezentativcima i reprezentativkama, čiji se sadržaj odnosio na “prigodne“ riječi odbojkaškim čelnicima i samoj organizaciji, i tako je stigla do suspenzijae

”To što se naši igrači ne znaju dogovoriti s klubovima pa preuzimaju na sebe plaćanje certifikata nije naš problem, to su sve situacije iz prošlih vremena kada je bio kaos. Žukovski je do sada sve poteze, koje je povlačio, radio krivo”, rekao je predsjednik HOS-a, Zdeslav Barač, za Sportske novosti.

Jasno da su u Savezu svu krivicu prenijeli na Žukovskog i jasno je da se određena pravila moraju poštivati, no nevjerojatno je da dotični ne mogu pokazati malo fleksibilnosti u određenim situacijama jer se u odbojci ne vrti veliki novac i ti su sportaši primorani paziti na svaku kunu za osiguravanje svoje egzistencije i prosto se čovjek zgrozi kada vidi da se takve stvari događaju sve zbog, za Savez, očito vrlo važnih nekoliko tisuća kuna.

Žukovski, naravno, se ima pravo žaliti i svoju će zadovoljštinu pokušati dobiti kroz sudske procese, a moguć je i crni scenarij, odnosno da rođeni Bjelorus više nikada ne zaigra za hrvatsku reprezentaciju.

”Složit ću se da će nam zbog ovoga reprezentacija biti oslabljena, ali isto tako mogu reći da je sve podložno promjenama. Pa i to da se promijeni sportsko državljanstvo, kao u njegovu slučaju jer je rođen u Bjelorusiji“, dodao je Barač.

Djevojke su u Italiji vratile svoju reputaciju, sljedeće godine nakon osam godina odsustva s velikih natjecanja to bi trebali učiniti i odbojkaši. Istina, svi će treneri reći da koga nema bez njega se može, ali bez važnog igrača kakav je Žukovski, Hrvatska na Europskom prvenstvu, uz dužno poštovanje, nema što tražiti. Bez opreme, bez novaca, bez infrastrukture. Nije lijepa perspektiva hrvatske odbojke.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • narada10821.10.2014. u 01:37
    oko za oko, zub za zub. Primjenjuju se arhaične metode protiv reprezentativca koji je puno dao ovoj ekipi. Kao da je nekomu hitno trebalo puno puno novaca...
    narada108
  • Pearl Jam20.10.2014. u 20:09
    Žalosno da se savez nije mogao odreći nekoliko tisuća eura.
    Pearl Jam
  • Lovro-ZG20.10.2014. u 17:45
    kreteni...
    Lovro-ZG
  • skabrnjanac20.10.2014. u 17:21
    te klosare iz saveza (ne samo odbojkaskog) bi trebalo zatvorit i izbacit iz sporta za vjeke vjekova... mali zukovski je igrao za hrvatsku od prvog dana, svim srcem i nikad nije bilo sporno koja je njegova reprezentacija i zato mu svaka cast!!!
    skabrnjanac
  • Obrisan korisnik20.10.2014. u 17:14
    Hrvatske sportske institucije opet na djelu. Autodestrukcija nam je očito postala urođena crta.
    Obrisan korisnik