Nogomet

Vikend u znaku El Clasica, Van Gaalov Manchester United na velikom ispitu protiv Chelseaja

Sportnet • petak, 24.10.2014.
Vikend u znaku El Clasica, Van Gaalov Manchester United na velikom ispitu protiv Chelseaja
Foto: EPA

Sportski vikend obilježit će definitivno dvoboj između Real Madrida i Barcelone, međutim uz taj susret očekuje nas još niz zanimljivih dvoboja u pet najeksponiranijih liga...

U devetom kolu Bundeslige Bayern će otputovati na noge svom prvom pratitelju, Borussiji iz Mönchengladbacha, koja u dosadašnjih osam kola još nije poražena te optimistično čeka momčad Josepa Guardiole. Bez obzira na fantastičnu predstavu Bavaraca u Rimu u Ligi prvaka.

"Radujemo se izazovu, iako znamo koliko je Bayern kvalitetan. Pred vlastitim navijačima svejedno nam je dolazi li prvoplasirani Bayern ili posljednjeplasirani Werder. Usredotočit ćemo se na svoju igru", najavio je vratar Borussije (M) Yann Sommer. Bit će to i barem kratki podsjetnik na velike susrete ovih klubova iz 1970-ih godina, kada su devet sezona zaredom osvajali naslove prvaka - Bayern četiri puta, a Borussia (M) pet.

Dobar start Olićevog i Perišićevog Wolfsburga bit će testiran na još boljem Mainzu, a susret ugodnih iznenađenja bit će i onaj Hoffenheima i novog prvoligaša Paderborna. U Leverkusenu slijedi ogled njemačkih predstavnika iz Lige prvaka, Jedvajevog Bayera i Schalkea, koji su u pod tjednom ubilježili europske pobjede. Kloppova Borussia (D) pokušat će se na staze uspjeha vratiti na svom terenu protiv Hannovera.

Najzanimljivija utakmica, ujedno i derbi 8. kola, odigrat će se u Genovi između trećeplasirane i neporažene Sampdorije i druge Rome. Domaćini su u sedam dosadašnjih kola upisali četiri pobijede i tri remija, a Roma je jedine bodove izgubila na kontroverznom gostovanju kod Juventusa. Vučici ovakvo teško gostovanje zasigurno ne dolazi u idealnom trenutku nakon 1:7 debakla protiv Bayerna u Ligi prvaka. Momčad Rudija Garcije trebat će pokazati karakter ukoliko želi do sva tri boda i nastavka utrke s Juventusom.

U nedjelju, u večernjem terminu, AC Milan dočekuje Fiorentinu na San Siru. Rossoneri< imaju najbolji napad lige i trenutno se nalaze na četvrtom mjestu s pet bodova manje od vodećeg Juventusa. Fiorentina ove sezone igra po sistemu toplo-hladno. Nakon što su u pretprošlom kolu "razmontirali" milanski Inter s 3:0 u prošlom su na domaćem terenu izgubili od Lazija s 2:0. Milan Badelj u te dvije utakmice nije odigrao ni minute. Zanimljivo, u posljednje tri utakmice ove dvije ekipe na San Siru, Viole su slavile u sve tri!

Vodeći Juventus na domaćem terenu dočekuje Palermo koji je prvu prvenstvenu pobjedu upisao tek u prošlom kolu protiv Cesene čime je izašao iz zone ispadanja. Lazio će do četvrte uzastopne pobjede pokušati doći protiv Torina na domaćem terenu, a u subotu će se odigrati i "derbi začelja" između fenjeraša Parme i 19. Sassuola.

Dva velika derbija obilježit će 11. kolo Ligue 1, koje donosi oglede prve četvorke. Prvo će u subotu od 17 sati drugoplasirani Paris Saint-Germain na svom Parku prinčeva ugostiti treći Bordeaux, u susretu u kojem će pobjednik zadržati korak za već pomalo odmaklim liderom Marseilleom.

Momčad s Velodromea u nedjelju putuje na noge zahuktalom Lyonu, koji već šest utakmica ne zna za poraz i nalazi se na četvrtom mjestu. U toj se utakmici PSG i Bordeaux nadaju da će Lavovi na Gerlandu odnijeti pokoji bod ekipi Marcela Bielse.OM je nanizao rekordnih osam uzastopnih pobjeda i tu ne misli stati, posebno kada je raspoloženi Andre-Pierre Gignac u životnoj formi.

Nakon remija s Interom na Giuseppe Meazzi, Saint-Etienne dočekuje Metz u još jednoj borbi za priključak s vrhom. Zanimljivo će biti i na Korzici, gdje Bastia Claudea Makelelea dočekuje Subašićev Monaco. Kolo u petak otvaraju Toulouse i Lens, a zanimljivo će biti i u Bretanji, gdje domaći Rennes ugošćuje Lille.

Sportski vikend bit će u znaku El Clasica, derbija nad derbijima i jednog od najvećih događaja u svijetu sporta. Najbolji napad u najjačim europskim ligama dočekuje najbolju obranu. Real Madrid predvođen nezaustavljivim Cristianom Ronaldom ugostit će Barcelonu s Leom Messijem koji je na jedan pogodak od rekorda Telma Zarre po broju golova u španjolskom prvenstvu. Bit će to i El Clasico s hrvatskim snagama, na jednoj strani bit će Luka Modrić, a na drugoj Ivan Rakitić. Osim ovih dvoboja, svakako će zanimljiv biti i debi Luisa Suareza u dresu Barcelone nakon isteka suspenzije.

Ovo je vrlo važan susret za Madriđane koji nipošto ne žele izgubiti ne samo zbog rivaliteta s Barcelonom, već i zbog situacije na ljestvici jer bi u tom slučaju zaostatak za Barcelonom iznosio već sedam bodova. S druge strane, pobjedom u ovom susretu, došli bi na samo bod zaostatak.

U sjeni ovog dvoboja odigrat će se ostatak kola koji nudi još nekoliko zanimljivih susreta. Prvenstveno onaj u Sevilli gdje gostuje Villarreal. Mandžukićev Atletico ide u goste Sammirovom Getafeu dok će Pašalićev Elche imati težak posao u gostima kod Valencije. Kolo se otvara tradicionalno u petak kada Celta dočekuje Levante.

Kako u nedjelju Manchester United ugošćuje Chelsea, u Manchester Cityju nadaju se da će smanjiti zaostatak za londonskom momčadi ukoliko pobijede West Ham na Upton Parku poslije razočaravajućeg remija u Moskvi. City je u potrazi za četvrtom uzastopnom ligaškom pobjedom, a bit će bez Nasrija i možda Lamparda. Arsenal će bez suspendiranog Wilsherea tražiti bodove u Sunderlandu, a Walcott još nije spreman za igru. Koscielny je također out.

Liverpool je veliki favorit protiv Hulla, no pitanje je u kakvom je psihološkom stanju momčad poslije teškog poraza od Real Madrida. Redsi se ipak nadaju remiju na Old Traffordu te trećoj ligaškoj pobjedi u nizu, no i gosti imaju dvije utakmice bez poraza.

Wayne Rooney neće moći nastupiti protiv Chelseaja jer odrađuje suspenziju zbog crvenog kartona, a najveća briga kod Mourinhove momčadi je stanje Diega Coste. Portugalac je rekao da neće moći nastupiti, ali treba pričekati nedjelju da bi se vidjelo je li to točno, kao i hoće li nastupiti upitni Di Maria. Carrick bi se mogao vratiti u akciju baš u derbiju, dok je kod gostiju suspendiran Azpilicueta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.10.2014. u 19:57
    nece li ManU konacno nesto pokazat pa da unese malo zanimljivosti u ligi ako se City priblizi..
    Obrisan korisnik
  • crush24.10.2014. u 19:32
    izvrstan vikend za gledanje nogometa :)
    crush