Rukomet

Vujović: "Kada pobijedimo sebe protivnici nam neće biti problem"

Iz Kutije šibica:Zvonka Keliš • petak, 21.11.2014.
Vujović: "Kada pobijedimo sebe protivnici nam neće biti problem"

Momčad PPD Zagreba u nedjelju će zakoračiti u šesto kolo Lige prvaka koje joj donosi novi susret s ekipom bjeloruskog Meškov Bresta od koje su Zagrebaši protekloga vikenda poraženi nakon uistinu lošeg izdanja, stoga trener Veselin Vujović i desni vanjski Luka Stepančić najavljuju bolju igru Zagreba te pohod na važnu pobjedu.

Hrvatski rukometni prvak ove će nedjelje u sklopu šestog kola Lige prvaka snage ponovno odmjeriti s ekipom Meškov Bresta te će se nakon poraza (22:26) i lošeg izdanja u Bjelorusiji pokušati uzdignuti i pokazati u onom pravom svjetlu kako bi osigurali slavlje te nastavili koračati prema daljnjoj fazi najelitnijeg europskog rukometnog natjecanja.

Uoči samog susreta s Meškov Brestom trener PPD Zagreba Veselin Vujović kazao je: "Iako je malo apsurdno i bez obzira što se radi o najvažnijoj utakmici u prvome dijelu sezone za nas, mi smo u proteklih tjedan dana vodili računa više o nama samima, nego o suparniku. Mi smo sami sebi najveći suparnici. Naime, vrhunskog sportaša čine talent, karakter, hrabrost, želja i znanje, i mi imamo igrače koji nisu ispunili sve te komponente i na tome sada mnogo radimo. Naime, posjeduju oni mnogo tih komponenti, ali da bi bili kompletni moramo ih sve ispuniti da bi izašli pred bilo kojeg protivnika, obranu ili napad te da ih riješimo."

Stepančić: "Morat ćemo pobijediti sami sebe"

U tjedan dana nakon poraza od Meškova, a ususret novom susretu s istim suparnikom trener Vujović imao je mnogo pitanja za svoje momke, a posebice zašto su odigrali kao u subotu u Brestu, a sam Luka Stepančić priznaje kako ni sami igrači još uvije ne znaju odgovor na to pitanje: "Cijeli tjedan prije svakog treninga trener nam je postavio pitanje "Zašto?", no nije dobio odgovor. Mi uspijevamo uistinu iznenaditi na novo. Prvo Zaporožje prošle sezone pa potom Celje s kojim smo odigrali još lošije i kada mislimo da je to najlošije što možemo odigramo kao prošli vikend. Bila je to jedna od naših najlošijih utakmica, a vrlo dobra Meškova, no vidimo nadu u porazu od samo četiri pogotka razlike. No, tu utakmicu ne smijemo ponoviti u nedjelju. Odigramo li onako kakve su nam mogućnosti pobjeda će ostati u Zagrebu."

Kazao je još Zagrebov desni vanjski o samom stanju momčadi: "Veliki je problem kada nam krenu kola nizbrdo jer onda odu do dna. Nemamo nešto u sebi da se uspijemo vratiti kada gubimo četiri, pet razlike. Po meni smo tak u desetoj minuti protiv Meškova već izgubili utakmicu, a protiv Kiela smo, pak, nadoknadili minus pet. Na tome moramo poraditi jer ne uspije li jedna naša akcija ili napravimo li dvije, tri greške mi odmah krećemo u seriju pogrešaka i na tome trebamo raditi, a ako odlično otvorimo utakmicu i inferiorniji smo, ide nam. Trebamo naći liniju i držati konstantu."

Nadodao je potom Stepančić o navijačima koje željno iščekuje u nedjelju u zagrebačkoj Areni: "Ovo će biti utakmica u kojoj ćemo morati pobijediti sami sebe i neke stvari dokazati sebi samima. Pozivam stoga navijače u Arenu te da podatak da smo najgledaniji u Ligi prvaka ostane nepromijenjen, a on sam dosta govori koliko se dižemo na europskoj razini."

Nastavio je potom Vujović s osvrtom na svoju momčad te izostanke u istoj nakon što se u Brestu ozlijedio Domagoj Pavlović koji će biti podvrgnut operaciji te će s terena izostati minimalno tri mjeseca: "Nije normalno da ekipa takve kvalitete i igračkih imena ima ovakve amplitude u utakmicama. Otkako sam ja trener tako je i u SEHA ligi i u Ligi prvaka. Stoga moramo naći i otkriti koji je problem da bi jasno znali domete. Kada igramo ozbiljnu utakmicu ja kao trener i čovjek koji teži najboljem i pobjedi želim dobiti svaku utakmicu, ali se u sebi plašim poraza od deset razlike. Stoga je teško za trenera, ali i igrače raditi u situaciji kada je Pavlović ozbiljno ozlijeđen, Mandalinić nedovoljno oporavljen i na toj poziciji lijevog i srednjeg vanjskog imamo limitiran broj igrača."

O samom suparniku Zagreb je strateg, pak, izjavio: "Meškov Brest je jako teška i dobra ekipa s dosta profesionalaca, kvalitetna je i ima mnogo iskusnih igrača. Tako je odigrala i prvi susret stoga nam ovoga puta trebaju želja i adrenalin i mogućnost da pokažemo da je prva utakmica bila samo slabost. Upravo stoga nam kod kuće treba podrška što većeg broja publike jer nema velikih utakmica bez podrške publike."

S analizom svoje momčadi te radu na njenoj psihi, odnosno, psihi igrača nastavio je potom Vujović: "Jedina smo ekipa u Europi koja nema stranaca i to je ponos i kluba i zemlje. No, drugačije je kada je u ekipi 18, 19 Hrvata i sigurno da ni PSG ni Kiel ni Barcelona ne bi bili isti da imaju 17 Francuza, Nijemaca ili Španjolaca. Kada u sportskim ekipama nedostaje netko trenerskom željom dovede se čovjek na ključnu poziciju, no mi nismo u takvoj poziciji stoga imamo mladost i veliki talent."

"Kao trener, međutim, trebam imati strpljenja, ali unazad nekoliko godina to su govorili i ljudi prije mene stoga ne smatram da je tomu više tako. Treba čvrsto stati na zemlju i otkriti koji igrač jest za ekipu koji nije. Ne može se igrač s 22, 23 godine više smatrati mladim igračem, on već treba nositi reprezentaciju, a ne samo klub. Ogroman bi bio uspjeh da se ova ekipa plasira u daljnju fazu natjecanja, a prvi korak za to bio bi pobjeda protiv Bresta, ali bio bi to i psihološki i kvalitetan korak. Poslije bi mogli razmišljati zašto ne slaviti i protiv PSG-a ili igrati za dobar plasman ili biti drugi, treći u skupini. No, kada pobijedimo sebe protivnici nam neće biti problem."

Kazao je potom Vujović ponešto i o samoj taktici za Meškov Brest: "Odigrali smo iznuđenu obranu 4-1-1 ili 4-1, no sada će se Meškov sigurno spremati na takvu vrstu obrane. No, ako mi budemo koncentrirani, hrabri i srčani mi možemo igrati presing punih 60 minuta i dobiti utakmicu. Naime, ja mogu postaviti najbolju obranu, ali ako momci ne vjeruju u nju i ne igraju maksimalno ništa od toga. Isto tako mogu postaviti najgluplju obranu, ali uz želju, volju i htijenje nećemo imati problema. U ovih nekoliko dana svi smo zajedno došlo do zaključka da nema razloga za bojazan ni zavist jer kada premostimo taj psihološki moment za Zagreb i momke neće biti problema."

Na koncu je trener Vujović još dodao: "Ovo je ekipa koja je od mog dolaska svela sebe i protivnika na mali broj golova. No, moji igrači kada se počne trčati čine dosta grešaka, no s druge strane igramo kvalitetnu obranu za napad 6 na 6 za koji imamo kreativnost i kvalitetu da ga odradimo. Ponekad nam se dogodi da susret otvorimo s nekoliko brzih golova pa nam lakše ide, a ponekad se dogodi kočnica i kod nas i kod suparnika pa utakmica dobije takav tijek. Nama to ide u prilog da pobijedimo s malim brojem golova, da ne dozvolimo više od 22 primljena gola, a mi postignemo više."

"No, ne bavimo se matematikom, najvažnije je da smo i pola boda bolji. Ove će nedjelje i Lukačec biti u sastavu te se nadamo da će dobiti priliku da debitira jer je dobro ulagati u mlade igrače i tko to čini neće promašiti. Trudit ćemo se, dakle, ostaviti srce na parketu, ući u susret hrabro i čvrsto te se nadamo velikoj podršci publike", zaključio je Vujović.

Foto: Matija Hećimović

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Barlinek Industria Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6OTP Bank Pick Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!